Autor: admin
Datum objave: 31.12.2013
Share
Komentari:


Milan Horvat

uoči 95.godine

Milan Horvat

http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Horvat

Milan Horvat, rođen je 28. srpnja 1919. godine u Pakracu. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu  kod Melite Lorković i Svetislava Stančića, a dirigiranje kod Milana Sachsa i Fridricha Zauna. Nakon što je doktorirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, posvetio se glazbi.

Istaknuti veliki hrvatski  glazbenik, dirigent, pijanist i pedagog.

Dopisni član HAZU -  Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju,od 30.01.1997.....

Svoju karijeru započeo je 1946. godine, kao voditelj Simfonijskog orkestra Radio Zagreba Pet godina je bio glavni dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra Irske u Dublinu. 1956. godine povezuje se s Zagrebačkom filharmonijom, te zajedno ostvaruju brojne uspješne turneje po Europi i Sjedinjenim Državama. Od 1969. do 1975. godine, bio je voditelj novoosnovanog Bečkog radijskog simfonijskog orkestra (Vienna Radio Symphony Orchestra). Tijekom svoje karijere, dirigirao je orkestrima diljem Europe u gradovima kao što su Berlin, Rim, Salzburg i Lisabon.

Maestro Horvat veliku je pozornost posvetio nacionalnom stvaralaštvu, te je istodobno obavljao selekciju kojom je određivao koja će djela izvoditi kao hrvatski izvozni proizvod na brojnim koncertima i važnim inozemnim turnejama Zagrebačke filharmonije. Gotovo 10 godina bio je operni dirigent u Zagrebu, te je obišao cijelu Europu i njezine glavne glazbene centre poput Londona, Berlina, Petrograda, Pariza, Moskve, Milana i Züricha, a koncertne turneje odvode ga i u SAD i Japan. Bio je dugogodišnji umjetnički rukovoditelj glazbenog programa Ljetnih igara u Dubrovniku.

Snima za potrebe radija i televizije, te mnoge nosače zvuka za najpoznatije svjetske diskografske kuće kao što su Decca, Philips, Deutsche Gramophongesellschaft i druge.

photos

https://www.google.hr/search?q=milan+horvat&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=RdDCUvSIK6O84ASHnYDoCA&ved=0CCgQsAQ&biw=1024&bih=639

 

Mo Milan Horvat

http://www.hdgu.hr/Milan_Horvat.aspx

 

Milan Horvat za novu sezonu Filharmonije

http://metro-portal.hr/milan-horvat-za-novu-sezonu-filharmonije/11942

Milan Horvat,izbor audio - zapisa obilatog glazbenoga programa

http://www.allmusic.com/artist/milan-horvat-mn0000779052

933
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.