Autor: admin
Datum objave: 18.02.2014
Share
Komentari:


Milan Kovač i Andrej Plenković na tribini o Rezoluciji Europskog parlamenta u Mostaru

UTORAK, 18 VELJAČA 2014 20:30

Milan Kovač i Andrej Plenković na tribini o Rezoluciji Europskog parlamenta u Mostaru

Utorak, 18 Veljača 2014 20:30

Član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik HDZ-ova Odbora za Hrvate u BiH Milan Kovač, te zastupnik Andrej Plenković, član izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s jugoistokom Europe, zajedno su posjetili Središnjicu HDZ-a BiH u Mostaru gdje su se susreli sa Željanom Zovko, međunarodnom tajnicom HDZ-a BiH, Rafaelom Gagrom, predsjednikom Županijskog odbora Županije hercegovačko-neretvanske, te Slađanom Bevandom, predsjednikom Gradskog odbora Mostara.

Upoznali su se s posljedicama štete nastale nakon paljenja zgrade HDZ-a BiH i zgrade Vlade Županije hercegovačko-neretvanske nakon organiziranih incidenata 7. veljače.

Na poziv dr. Zorana Tomića, dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Kovač i Plenković održali su pak tribinu na temu »Rezolucija Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. o izvješću o napretku Bosne i Hercegovine za 2013.«.

Snažno su podržali europski put BiH te se založili za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u kontekstu ustavnih reformi. Istaknuli su kako treba učiniti daljnje napore u cilju stabiliziranja situacije u BiH. Podsjetili su da treba izbjeći povijesnu nepravdu da BiH bude zadnji vagon u vlaku jugoistoka Europe na putu u EU te da će se HDZ maksimalno angažirati u okviru Europskog parlamenta i Europske pučke stranke da se ubrza institucionalna i ugovorna dinamika približavanja BiH prema EU.

Govoreći o zbivanjima u BiH od početka devedesetih do danas, Kovač je podsjetio da ne bi došlo do gospodarske i socijalne krize u zemlji da su se dosljedno provodili Daytonski sporazum i Sporazum o posebnim odnosima između RH i Federacije BiH. Realizacija mreže bilateralnih sporazuma generirala bi gospodarski rast i nova radna mjesta. Mlade generacije upoznao je s konzistentnom politikom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u pogledu cjelovitosti BiH - u okviru koje bi hrvatski narod osigurao ravnopravan status u odnosu na druga dva naroda.

Plenković je govorio o važnosti Rezolucije Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. koja odražava jasan politički stav 480 zastupnika o aktualnoj situaciji u BiH. Rezolucija je nastala nastavno na izvješće Europske komisije i na temelju izvješća zastupnice Doris Pack te će neprijeporno utjecati na formuliranje politike institucija EU prema BiH. HDZ-ov eurozastupnik posebno je istaknuo aspekte koji se odnose na načela federalizacije, decentralizacije, ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti, suprotno trendovima koji vode u pravcu daljnje centralizacije zemlje, odnosno dovođenja u pitanje opstojnosti BiH.

U kontekstu posjeta povjerenika Štefana Fülea Sarajevu, naglasio je važnost iznalaženja rješenja za ustavnu reformu i provedbu presude Sejdić-Finci te nužnost ravnopravnog korištenja medija na jezicima svih konstitutivnih naroda.

 

 U BiH i dalje bez dogovora: Bošnjačkim strankama neprihvatljivo smanjenje broja županija u Federaciji BiH

http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=31339:u-bih-i-dalje-bez-dogovora-bonjakim-strankama-neprihvatljivo-smanjenje-broja-upanija-u-federaciji-bih&catid=24:bih-vijesti&Itemid=100
789
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.