Autor: admin
Datum objave: 30.07.2020
Share


Milanović komentirao svađu s premijerom: ‘Bilo bi dobro da se Plenković ne služi pošalicama sa klupice kraj nebodera, ja sam počeo pristojno...‘

Predsjednik države Zoran Milanović u Krapini je komentirao prepucavanje s premijerom Andrejom Plenkovićem oko ovlasti Nacionalnog stožera i proslave akcije "Oluja", kazavši da on tu komunikaciju nije svodio na osobnu razinu već da je ukazivao na problem neusklađenosti Stožera civilne zaštite RH s Ustavom.

Milanović komentirao svađu s premijerom: ‘Bilo bi dobro da se Plenković ne služi pošalicama sa klupice kraj nebodera, ja sam počeo pristojno...‘

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/milanovic-komentirao-svadu-s-premijerom-bilo-bi-dobro-da-se-plenkovic-ne-sluzi-posalicama-sa-klupice-kraj-nebodera-ja-sam-poceo-pristojno-1035385?utm_source=jutarnji.hr&utm_medium=widget&utm_campaign=linkerhanza


Predsjednik države Zoran Milanović u Krapini je komentirao prepucavanje s premijerom Andrejom Plenkovićem oko ovlasti Nacionalnog stožera i proslave akcije "Oluja", kazavši da on tu komunikaciju nije svodio na osobnu razinu već da je ukazivao na problem neusklađenosti Stožera civilne zaštite RH s Ustavom.


"Dobro bi bilo da se premijer ne služi nekim pošalicama s klupice kraj nebodera. Ja sam počeo pristojno, premijer je imao potrebu odgovoriti neduhovito. To nije moj sukob, ne, ne, ja sam govorio o problemu, a gospodin premijer je bio malo osoban. Nekakvim svojim smislom za humor govorio je o dosadi i mislim da je sad vrijeme da se to zaustavi što se mene tiče. Neka traži drugog sugovornika za ovu vrstu komunikacije gdje govori riječi kao što su lažeš i haluciniraš – poručio je Milanović iz Krapine gdje je bio na otvorenju Poslovno - tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije.


Požalio se kako takvu vrstu komunikacije u kojoj mu se govori da laže i halucinira, nije čuo ni od Ive Sanadera, ni od Jadranke Kosor pa čak ni od Tomislava Karamarka.


„Ne možeš kad ustaneš na lijevu nogu i kad si loše volje baš svakome reći u facu: Lažeš!


Što se nas tiče priča je za sada gotova… Ja nisam na osobnu razinu svodio ovu komunikaciju, ukazao sam na problem i to nekoliko puta, da bi od premijera čuli dva puta u toku jednog dana ono što je rekao… To nije bilo konstruktivno, bilo je prilično neduhovito u nastojanju da se bude duhovit – smatra Milanović.


Što se tiče njegove prozivke o premijerovim suradnicima kao „jazavcima“, Milanović kaže da je tu zapravo štitio premijera, ali da je pogriješio u metodologiji.


„To je za mene zasad gotovo, no problem ostaje, problem neusklađenosti djelovanja parastožera s ustavnim poretkom Republike Hrvatske, to je činjenica i neće se promijeniti tako da se od problema okreće glava. Imamo problem, moramo ga riješiti i nastavljamo funkcionirati kao uređena država – zaključio je. 
Glasnogovornik Ureda predsjednika odgovorio Banskim dvorima: Nepristojnost yutelovski umotana u ‘izvor iz Vlade‘ ne zaslužuje komentar
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/glasnogovornik-ureda-predsjednika-odgovorio-banskim-dvorima-nepristojnost-yutelovski-umotana-u-izvor-iz-vlade-ne-zasluzuje-komentar-1035264
Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić poručio je da nepristojnost umotana u "izvor iz Vlade" ne zaslužuje komentar, odgovarajući na reakciju kojom su Banski dvori opovrgnuli postojanje tvita premijera Andreja Plenkovića usmjerenog protiv predsjednika Zorana Milanovića.


"Nazovimo stvar pravim imenom, ovdje nije riječ o tvitu: predsjednik Vlade dva puta je u istom danu, u kameru, imao potrebu na osobnoj razini prozivati predsjednika Republike. Valjda samo zato što drugačije od njega misli i govori, na što predsjednik Vlade nije naviknut", poručio je u srijedu popodne Jelić.


A onda je, ističe glasnogovornik Ureda predsjednika, "neformalni izvor iz Vlade, onako u maniri yutelovske medijske škole, prisnažio prozivke osobnim uvredama na račun predsjednika Republike".


"Takva nepristojnost umotana u 'izvor iz Vlade' ne zaslužuje komentar. Za tu vrstu komunikacije moraju tražiti drugog sugovornika. Ured Predsjednika to nije", rekao je Jelić.


Iz Vlade su, naime, reagirali i opovrgnuli Milanovićevu tvrdnju, iznesenu jutros u Rijeci, da je premijer Plenković objavio tvit usmjeren protiv predsjednika Republike te poručili da su pregledali premijerov twitter i zaključili da predsjednik Milanović ili laže ili halucinira. "Sasvim sigurno se jako puno dosađuje na funkciji pa izmišlja", dodali su iz Vlade.
Recikliranje, dosađivanje, jazavci, tvitovi i halucinacije ili tvrda kohabitacija predsjednika i premijera u punom sjaju
https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet/recikliranje-dosadivanje-jazavci-tvitovi-i-halucinacije-ili-tvrda-kohabitacija-predsjednika-i-premijera-u-punom-sjaju-1035253
Poruke koje predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković razmjenjuju zadnja 24 sata zorno pokazuju kako bi tvrda kohabitacija trebala izgledati, piše Jutarnji list. Tijekom cijelog dana Milanović i Plenković kritiziraju jedan drugoga putem medija i pitanje je kako će se i kada ovo javno nadmudrivanje okončati.


Sve je počelo još sinoć kada se Milanović osvrnuo na Plenkovićevu izjavu da predsjednik reciklira temu oko neustavnosti Nacionalnog stožera.


RECIKLAŽA KAO KOMPLIMENT
- Plenkovićevu izjavu da je to reciklaža doživljavam kao kompliment. Sutra ćemo nositi recikliranu robu, dakle, to je vrsta osviještenosti. Da, mi živimo u vremenu reciklaže, a posebno ako nekome treba deset puta ponavljati najočitije stvari, izjavio je Milanović sinoć.


 
- Reciklaža je kada od nečega što je potrošeno i trulo napravite nešto što je novo. To ja radim, dodao je.


Ipak, odbacio je mogućnost da se sastane s premijerom i porazgovara s njim o tome.
Milanović odgovorio Plenkoviću: Ne mogu vjerovati da je napisao takvu glupost, to je sigurno bio neki jazavac! Plenković: Slažemo se da se ne slažemo
https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/milanovic-odgovorio-plenkovicu-ne-mogu-vjerovati-da-je-napisao-takvu-glupost-to-je-sigurno-bio-neki-jazavac-plenkovic-slazemo-se-da-se-ne-slazemo-1035206
Predsjednik Zoran Milanović odgovarao je na pitanja novinara i komentirao Plenkovićevu izjavu da se on kao predsjednik dosađuje.


- Nije on kritizirao mene nego funkciju. Koliko razumijem hrvatski, rekao je da je to sudbina posla, dakle nije moja krivnja, ali ne znam kako on stoji s hrvatskim. Potrebno je da Sabor kao predstavničko tijelo donosi odluke. Odluke mora donositi struka, za ovo više nema struke, ovo postaje farsa, gdje se pod fasadom struke, pogoduje sitnim interesima, ovog ili onog pajdaša, rekao je Milanović, prenosi Jutarnji.


Podsjetimo, premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je na optužbe predsjednika Republike - da je Nacionalni stožer civilne zaštite protuustavno tijelo - odgovorio kako je riječ o ponavljanju i recikliranju tema.


- Razgovarali smo o tome pet puta, on se ne slaže s tim. Ne mogu za njega reći da se dosađuje. Pet puta smo razgovarali, zadnji put kad je došao po mandat, rekao je pa nastavio govoriti i legitimnosti odluka Stožera.


- Svaka sljedeća mjera koja bi išla u smjeru ograničavanja prava mora ići preko Sabora. Ja sam odavno prošao stvari koje prolazi Plenković, možda ga to frustrira. Sabor pokriva sve stvari koje se tiču ljudskih prava. Mi živimo u izvanrednom stanju za koje nitko nije dao odobrenje. To je sve skupa jedan mali cirkus, malo imate masku, pa ju skinete, rekao je.
 Moramo imati jasno podvučenu crtu što je dopušteno, tko smije donositi zabranu, mora se imati pravna osnova - živimo u izvanrednom stanju za koje nitko nije dao odobrenje, poručio je, a onda počeo pričati o navodnoj Plenkovićevoj poruci s Twittera, ali nije definirao kojoj.


- To na Twitteru je pisao neki jazavac iz njegova ureda, ne mogu vjerovati da je Plenković napisao takvu glupost. Ljudi koji šalju tvitove u noćnim satima su čudni. I mene živcira što moram stajati ovdje na 38 stupnjeva i biti u odijelu, ali nemaš pravo da te živcira, to ide u rok službe. Plenković mora shvatiti da u demokraciji ne funkcioniraju stvari kao u autoritarnoj stranci.


- Nikad mi u životu nije dosadno, kao dijete sam se igrao s djecom ali i sam. Piskaram i čitam, moraš stalno čitati i učiti, svaki dan moraš učiti nove stvari. A kad mi je dosadno, uzmem bicikl i odem na Sljeme, rekao je predsjednik.


Plenković je ranije komentirao Milanovićevu izjavu da komplimentom smatra premijerov komentar kako reciklira stvari oko neustavnosti Nacionalnog stožera. Milanović je sada poručio da bi Plenković trebao skupiti dovoljan broj ruku i sa Stožerom civilne zaštite doći pred Sabor. 


- Pa ako ne prođe, možemo bar reći: okej, probao si, istaknuo je.


- Reciklaža je sjajna stvar, ne znam zna li to Plenković. Ne znam što on radi sa svojim smećem - baca li ga kroz prozor. Meni je to bitna stvar, ja i od smeća napravim korisnu stvar, kazao je Milanović. 


Novinari su pitali Milanovića zašto se stalno rukuje s ljudima, iako to nije preporučljivo prema epidemiološkim mjerama.


- Rukujem se s ljudima, jer stalno čistim ruke. Kad se rukuješ stojiš na jedan metar. Laktanje je po uzoru na češki crtić 'A je to!', a to je glupo. Dolaziš čovjeku na pola metra. Kada je moja supruga studirala pola epidemiologa bili su matematičari, rekao je.


Govoreći o proslavi obljetnice Oluje u Kninu kazao je da je kninska tvrđava mitsko mjesto u Hrvatskoj te da on o mjestu proslave ne može donijeti odluku.


- Tamo ne mora biti 1000 ljudi, može biti i 300 ili 400 ljudi. Gospoda iz Vlade proslavu mogu organizirati u Čavoglavama. Ja to ne mogu spriječiti. Moj je zadatak da kažem što je bolje, rekao je Milanović referirajući se na svoju raniju izjavu da je tvrđava simboličko mjesto, a da je kolodvor spomenik Josipe Rimac koji je platila moja Vlada.


- Ja ću se naći s hrvatskim zapovjednicima noć prije na kninskoj tvrđavi, najavio je Milanović.


PLENKOVIĆ: PREDSJEDNIK REPUBLIKE I JA SLAŽEMO SE DA SE NE SLAŽEMO
Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu da s predsjednikom Milanovićem često razgovara i da se "slažu da se ne slažu" oko određenih tema, poput opetovanih izjava Milanovića da Nacionalni stožer Civilne zaštite djeluje protuustavno.


"Meni se čini da je predsjedniku dosadno u političkom smislu, onda u nedostatku nekakvog ozbiljnijeg aktivizma, posla i odgovornosti kreira neke teme koje smo apsolvirali u Saboru. Sabor zna na temelju kojeg zakona postoji Stožer civilne zaštite, Vlada ga je oformila", rekao je premijer Plenković novinarima u Saboru.


Smatra da ako netko misli da bi to što radi stožer trebao raditi Sabor, onda taj ne zna ništa o tome što je operativni, a što zakonodavni rad.


"To je takva vrsta mikro-menadžmenta da ga ne može raditi ni Vlada. Ja sam sretan da se ne moram svaki dan kao predsjednik Vlade baviti najsitnijim detaljima koje radi stožer, ali to ne znači da sve što oni rade mi ne nadziremo", kazao je Plenković.


Na pitanje je li pričao o toj temi s predsjednikom, premijer je odgovorio da jest, ali da se "ne slaže s onim što on govori" te kako su to pokazali cijeloj oporbi.


"Ne tražimo odmora, i tu je ta ključna razlika. Oni koji se bave problemima da bi ih rješavali na korist hrvatskih građana, i oni koji imaju vremena i traže neke sitne detalje, tipa intervencija zastupnika Bauka. Imate banaliziranje, trivijaliziranje, traženje detalja i rješavanje krupnih problema. Hrvatski građani to 'kuže', ljudi to vide, išli su na izbore i izabrali su nas", poručio je Plenković.


Na pitanje kada je posljednji put razgovarao s predsjednikom Milanovićem nije precizirao nego je nabrojao kako je Milanović najprije imao netipičnu inauguraciju, drugačije poteze, minimiziranje aktivnosti za Dan državnosti, nije došao na svečanu sjednicu Hrvatskog sabora, a nije se znalo je li glasao na parlamentarnim izborima ili ne. 


"Više puta smo razgovarali, i ne slažemo se. Složili smo se da se ne slažemo. Mi se politički razlikujemo. Ovo što govorim govorim vrlo namjerno i svjesno, jer slušam sad što se akumuliralo pet mjeseci. Slušam i pratim te poteze. Važno je da javnost to vidi. Imate Vladu koja radi, koja se trudi i bori u rješavanju problema. I imate nekoga tko ima objektivno više vremena i manje ovlasti te koji ima ovakve rezultate u pet mjeseci. Neka malo netko to propitkuje", ustvrdio je Plenković.


Predsjednik Milanović jučer je rekao kako je premijer inzistirao da se komemorativni događaj u Kninu održi "na kolodvoru", a ne na tvrđavi.


"Nema pojma o tome. Prvo on osobno nije sudjelovao ni u čemu. Jer on kao ni ja nismo članovi organizacijskog odbora. Članovi odbora su neki drugi ljudi koje delegira on, ili mi iz Vlade. Postoje epidemiološke preporuke, meni je svejedno, možemo ići svi na tvrđavu pa da se skupi nas negdje tisuću gore jedan do drugoga, i da stojimo jedan drugome na deset centimetara, i da si međusobno dišemo i pušemo nakon penjanja uskim stepenicama, ili ćemo biti u epidemiološkoj formaciji na trgu", objasnio je premijer.


Poručio je kako mu pabirčenje, puštanje, brifiranje i spinanje "ide iskreno na živce" jer su to trivije i banalne stvari, ali da nije ljut ili nervozan.


"Postoji Vlada koja poštuje državu, građane, svoje svetinje, a to su blagdani poput Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana pobjede. Mi ćemo to napraviti na onoj dostojanstvenoj razini na kojoj treba, nema tu nikakvog spora", naglasio je premijer.


Na pitanje hoće li potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a biti pristuan u Kninu, i hoće li Vlada onda poslati svojeg izaslanika u Grubore, kazao je da kada dođe vrijeme da će sve reći o toj temi.


Iz Vlade se oglasili zbog Milanovića: Ili laže ili halucinira
Nastavlja se verbalni rat između predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.


Nakon što je Milanović u nedavnoj izjavi govorio o navodnom "čudnom tvitu u noćnim satima" poručivši: "To na Twitteru pisao je neki jazavac iz njegova ureda, ne mogu vjerovati da je Plenković napisao takvu glupost. Ljudi koji šalju tvitove u noćnim satima su čudni", iz Vlade odgovaraju kako predsjednik ili laže ili halucinira.


"S obzirom na brojne medijske upite “Na koji to kasnonoćni tvit misli predsjednik Republike”, pregledali smo premijerove tvitove u proteklom razdoblju kako bi provjerili je li tvitano išta u kasnonoćne sate usmjereno protiv predsjednika Republike. Jedino što nakon tog pregleda možemo zaključiti je da predsjednik Republike ili laže ili halucinira. Sasvim sigurno se jako puno dosađuje na funkciji pa izmišlja", poručuju iz Vlade.

470
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.