Autor: Maja Bezjak
Datum objave: 11.01.2014
Share
Komentari:


MILČEK...

...Nešto kao oproštaj, nešto kao uspomena na velikog dirigenta Milana Horvata

                                                      

....Nešto kao oproštaj, nešto kao uspomena na velikog dirigenta Milana Horvata,koji je otišao 1.siječnja, 2014. put svojih velikih vrhunaca kojima je težio.....

 

 

Kad se prvi put pojavio pred Simfonijskim orkestrom kao dirigent, onako visok i autoritativan,mekane ali sugestivne geste, muzikalan i pouzdan, od prve je osvojio srca svoje zagrebačke publike, pogotovo nas tada mladih učenika i studenata  Muzičke škole i Konzervatorija.

 

Bio je to kraj četrdestih godina posljednjeg stoljeća, tik nakon rata u vrijeme zahuktavanja socijalističke države i stidljivog podizanja glave zagrebačkog gradjanaskog sloja za kojega su simfonijski koncerti  postajali prvorazredni društveni dogadjaji.

 

Milan Horvat,doktor prava,diplomirani pijanist iz klase Melite Lorković i Svetislava Stančića i diplomirani dirigent iz klase Milana Sachsa i Friedricha Zauna,počeo je otvarati pred svojom publikom svijet velikog simfonizma kojemu je težio i koji je uporno osvajao šireći muzičke horizonte i slušatelja i svojih glazbenika.

Bio je uporan i neumoran pedagog u cilju postizanja plemenitog jedinstvenog zvuka svake orkestralne dionice i njene tehničke perfekcije, pogotovo limenih duhača,bez kojih je nezamisliva glazba Wagnera, Brucknera i Riharda Straussa, čiju glazbu je zanosno donosio i njihove izvedbe su ostale u trajnom sjećanju nas tada mladih poklonika glazbene umjetnosti.

 

Postao je „naš Milček“, uzor nas mladih i miljenik zagrebačke publike, zapravo centralna ličnost u krugu svojih prijatelja tada naših vrhunskih muzičara:Stjepana Šuleka, Stipe Radića, Jurice Muraija, Antonia Janigra, Mladena Raukara, koji su bili ne samo sjajni muzičari već i ličnosti visoke, široke naobrazbe, a duhovitosti i šala im nikada nije manjkalo.

 

Svakog dana tokom sezone, Kavana Corso, na uglu  Ilice i Gundulićeve ulice, bila je iza podneva sastajalište muzičkog društva gdje su iz obližnjeg Glazbenog zavoda, Muzičke akademije ili nakon probe u Dvorani Istra, stizali naši glazbenici na svoj „štamtiš“.

Tu su ih već čekale supruge i ubrzo se smjeh širio uokolo te male skupine pogotovo ukoliko su  Jurica i Mladen bili prisutni, dok je visoka, elegantna i uvijek blago nasmijana pojava Milčeka  mamila poglede „slučajno“ prolazećih zagrebačkih šiparica.....

Bilo je to u vrijeme kad su davani vrhunski koncerti i izvodjena velika oratorijska djela u Dvorani Istra,koja je imala drvena škripava sjedala,ali naš Milček je majstorskom rukom i koncentracijom pratio najveće svjetske soliste i rasprostirao pred nas čudesne svjetove velikog simfonizma

Beethovena, Brahmsa, Brucknera, R.Straussa, Honegera, Hindemitha, Dvoraka,i tko da nabroji svu širinu glazbenog obilja,od starih majstora do suvremenih i avangardnih skladatelja, to mnoštvo stilova i muzičkih formi koje je Horvat obuhvatio i poklonio nam obogaćeno ličnim pristupom tokom svog dugog dirigentskog djelovanja u zemlji i inozemstvu.

 

Glazbenik čudesne koncetracije, memorije i apsolutnog sluha, slobodno vrijeme provodio je planinareći s partiturom pod rukom i u tišini neke planine studirao nova, komplicirana djela, učeći ih napamet.

Dirigirao je uvijek napamet, jer je svaki instrument, svaka dionica ili glas, bio zapisan u njegovoj memoriji i već davno oblikovan u njegov sveukupni doživljaj muzičkoga djela.

Suvereno je vladao velikim izvodjačkim tijelima ..

 

Posljednih dvadesetak godina, živio je i radio u Austriji, uvijek aktivan  koliko mu je to teška bolest dozvoljavala.

Već teško pokretan došao je na svoj jubilarni nastup, njegov posljednji  nastup, 2005. u Dvorani Vatroslav Lisinski, svojevrsni oproštaj od svog orkestra, Zagrebačke Filharmonije i od svoje zagrebačke publike.

 

Pomrli su svi stari prijatelji, nema više Kavane Corso,a ni onog starog zagrebačkog „štimunga“,no legenda o Milčeku živi u srcima onih koji ga pamte, živi zapisana u povijesti našeg muzičkog života i, srećom, u moštvu snimljenih koncerata i video-zapisa njegovih velebnih nastupa.

 

Milček nije otišao,on je samo preselio u čudesna prostranstva,u nedokučive svemirske visine i širine kojima je uvijek težio.....

 


 


1084
Kategorije: Kolumna
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.