Autor: admin
Datum objave: 25.03.2013
Share
Komentari:


Milka Trnina

Raskoš kostima Milke Trnine u Londonu

Milka Trnina

http://hr.wikipedia.org/wiki/Milka_Trnina

 

http://www.google.hr/search?q=milka+trnina&hl=hr&client=opera&hs=hDE&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=eqFQUadvhsmyBqTXgeAN&ved=0CDAQsAQ&biw=1024&bih=651

Raskoš kostima Milke Trnine u Londonu

http://www.nacional.hr/clanak/28263/raskos-kostima-milke-trnine-u-londonu

MILKA TRNINA

http://www.give-me-art.com/milka-trnina-zagrebacka-primadona-2/   

Predstavljeni osobni predmeti i namještaj operne dive Milke Trnine

 http://www.glas-slavonije.hr/192330/5/Predstavljeni-osobni-predmeti-i-namjestaj-operne-dive-Milke-Trnine

POŽEGA - U povodu proslave Dana grada Požege i 150. obljetnice rođenja svjetski poznate operne pjevačice Milke Trnine (1883.–1945.) u dvorani Gradskog muzeja svečano je otvorena izložba Predmeti iz ostavštine Milke Trnine. Proslavljenu hrvatsku opernu divu s Požegom je povezala njezina majka Franjica Trnina, rođena Jurković, te njezin ujak, književnik Janko Jurković, a Milka koja je rođena u Vezišću, općina Križ, Požegu je svojevremeno rado posjećivala, o čemu svjedoče i pisma iz njezine ostavštine. Prema riječima autorice izložbe i muzejske savjetnice Lidije Ivančević Španiček izloženo je više od 30 osobnih predmeta, od umjetničkih slika do namještaja i uporabnih predmeta koji svjedoče o nazočnosti umjetnice u kulturnom životu Europe onoga vremena.

 

“Mnoge od izloženih predmeta Trnina je dobila kao poklon od uglednih ljudi ondašnje Europe, jer je nastupala na svim opernim pozornicama europskih, a potom i prekomorskih metropola. Nakon njezine smrti dio predmeta iz ostavštine dospio je i u postav požeškog muzeja, a restauriran je uz potporu Grada i Ministarstva kulture, pa su izloženi eksponati u svome punom sjaju. Među najvrjednijim predmetima su kineski zastor iz 17. stoljeća koji je umjetnici poklonio prijatelj iz Bostona William Bigellow-Sturgis, kolekcionar i skupljač umjetnina u gradu u kojemu je Milka Trnina imala prvi nastup tijekom američke turneje. Među obožavateljima glasa Milke Trnine našao se i sin bavarskog kralja Maximilijana II., Ludvig II., koji je umjetnici darovao kutnu garnituru i nekoliko salonskih stolica s grbom kraljevske obitelji, koje su također dio postava izložbe”, naglasila je autorica Lidija Ivančević Španiček.

 

O podrijetlu hrvatske operne umjetnice govorili su i predstavnici Općine Križ, kojoj Milka Trnina pripada rođenjem, dok je izložbu svečano otvorio požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. (H.K.)

 

979
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.