Autor: Lj.G.
Datum objave: 09.03.2018
Share


Milko Kelemen – 30. ožujka 1924. – 8. ožujka 2018.

Bio je antologijska persona suvremene europske glazbene scene, pokrenuo je Muzički biennale Zagreb...

UMRO HRVATSKI GLAZBENI VELIKAN MILKO KELEMEN Bio je antologijska persona suvremene europske glazbene scene, pokrenuo je Muzički biennale Zagreb...

https://www.jutarnji.hr/kultura/glazba/umro-hrvatski-glazbeni-velikan-milko-kelemen-bio-je-antologijska-persona-suvremene-europske-glazbene-scene-pokrenuo-je-muzicki-biennale-zagreb/7110945/

Milko Kelemen, antologijska persona suvremene europske glazbene scene, veliki skladatelj, profesor i pokretač Muzičkog biennala Zagreb preminuo je u četvrtak u dobi od 93 godine u Stuttgartu, priopćili su iz Hrvatskog društva skladatelja (HDS).

Rođen je u Slatini 30. ožujka 1924. godine, a u tom je gradu završio i pučku školu, dok je gimnaziju pohađao u Virovitici. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studij glasovira i kompozicije. Usavršavao se na Konzervatoriju u Parizu, na ljetnim tečajevima Accademie Chigiane u Sieni, na tečajevima za Novu glazbu u Darmstadtu, na državnoj visokoj glazbenoj školi u Freiburgu te u Siemensovu Elektronskom studiju u Munchenu.

Za svoj bogati skladateljski opus (oko 130 djela) i pedagoški rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima među kojima su najznačajnija Europska nagrada za kulturu 2007. godine.

Predsjednik Savezne Republike Njemačke Walter Scheel odlikovao ga je 1973. godine Velikim križem za zasluge Savezne Republike Njemačke (Grosses Bundesverdienstkreuz). Francuski ministar za kulturu Jack Lang odlikuje ga odličjem Chevalier des Arts et des Lettre 1980 godine. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (1984.).

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikuje ga 1995. godine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Nagrađen je ordenima Mađarske i Argentine.

U povodu 90. rođendana proglašen je počasnim doktorom (doctor honoris causa) Sveučilišta u Zagrebu.

Po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kod Stjepana Šuleka, Kelemen je nastavio učiti kompoziciju u Parizu (Olivier Messiaen) i Freiburgu (Wolfgang Fortner). Od 1955. redovito sudjeluje u ljetnim Tečajevima za novu glazbu u Darmstadtu, a 1961. pokrenuo je Muzički biennale Zagreb

Pedagoškim radom bavio se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na sveučilištima u Düsseldorfu i Stuttgartu.

Kao gostujući profesor predavao je, između ostaloga, na Akademiji Hans Eisler u Berlinu i Sveučilištu Yale.

Skladbe su mu dostupne u izdanjima izdavačkih kuća Universal-Edition Schott, Peters, Schirmer, Sikorski, a snimke njegovih djela objavljene su na više od stotinu nosača zvuka. Autor je knjiga Poruka pateru Kolbu i Svjetlost zvuka. O njemu su snimljena četiri biografska filma.

Sprovod će se održati u krugu obitelji, a više informacija o komemoraciji koja će se održati u travnju bit će dostupne uskoro, naveli su iz HDS-a.

Milko Kelemen: Avangarda bi bila ljudima nerazumljiva

https://www.youtube.com/watch?v=ktk4UPPWXeU

Milko Kelemen – 30. ožujka 1924. – 8. ožujka 2018.

http://www.virovitica.net/milko-kelemen-30.-ozujka-1924.-8.-ozujka-2018./30713/

Kelemen, Milko

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=31114

759
Kategorije: Glazba
Developed by LELOO. All rights reserved.