Autor: admin
Datum objave: 07.09.2019
Share


Miroslav i Bela Krleža u HNK, Zagreb, 1976. (video zapis)

Kada je 1976. Moskovsko kazalište 'Vahtangov'gostovalo u HNK Zagreb s dramom Miroslava Krleže 'Gospoda Glembajevi', autor je prisustvovao toj izvedbi, a tom su prilikom snimljeni i kadrovi koje pokazuje ovaj video zapis.

Miroslav i Bela Krleža u HNK, Zagreb, 1976. (video zapis)

https://www.youtube.com/watch?v=EIzAGk-IrcI


Kada je 1976. Moskovsko kazalište 'Vahtangov'gostovalo u HNK Zagreb s dramom Miroslava Krleže 'Gospoda Glembajevi', autor je prisustvovao toj izvedbi, a tom su prilikom snimljeni i kadrovi koje pokazuje ovaj video zapis.

Nakon nekoliko početnih kadrova, slika nas vodi u ispred, a zatim i u unutrašnjost HNK Zagreb, ''najljepše kuće Zagreba'', kako je ovu zgradu zvala Bela Krleža.

 Vidimo jednu scenu iz same predstave, a nakon toga i domjenak, na kojem je Krleža, koji je tada već rjeđe napuštao svoj dom na Gvozdu, boravio u društvu raznih osoba. Zamjetni su politički prvaci tadašnje SR Hrvatske Stipe Šuvar i Josip Vrhovec, kao i pisac Predrag Matvejević, glumci Tonko Lonza i Neva Rošić, Kosta Spaić, Mladen Škiljan, te brojni drugi uzvanici.

 Tu je i uvijek nasmijana i besprijekorno odjevena Krležina supruga Bela, a posebno je zanimljiv kadar u kojem se ona, koja je prva utjelovila barunicu Castelli u HNK Zagreb, slika sa svojom nasljednicom u toj ulozi, Nevom Rošić i ruskom gošćom koja je Castellicu igrala tog dana.

Snimku prati dva glazbeni motiv iz TV serije 'Putovanje u Vučjak' koja je skladao pokojni Živan Cvitković.


Bela Krleža kao barunica Castelli u radio adpataciji drame 'Gospoda Glembajevi'

https://www.youtube.com/watch?v=oah5TiaLTDw

Bela Krleža, supruga Miroslava Krleže, prva je interpretatorica uloge barunice Castelli Glembay u drami Gospoda Glembajevi 1929. Ta je uloga postala njena najpoznatija glumačka kreacija, a igrala ju je sve do 1960.

Režiju ove radio adaptacije s kraja 1940-ih potpisuje Tito Strozzi, koji je također vrlo uspješno godinama igrao Leonea, te su Bela Krleža i on bili veoma hvaljeni od publike i kritike kao najistaknutiji krležijanski interpreti svoje generacije.

U ovoj sceni iz trećeg čina barunica Castelli-Glembay i Leone razgovaraju uz odar starog Ignjata Glembayja.

Bela Krleža svojom izvrsnom dikcijom uspijeva vrlo uvjerljivo oživjeti jedan od najsloženijih likova iz hrvatske književnosti.



Bela Krleža pripovijeda o svom kazališnom debiju 1929. kao barunica Castelli

https://www.youtube.com/watch?v=YsiXpenXfRQ

Danas se navršava 35. obljetnica smrti Bele Krleže, istaknute hrvatske kazališne glumice i supruge Miroslava Krleže.

U ovom radijskom intervjuu Bela je evocirala svoje uspomene na kazališni debi, kad je u veljači 1929. tumačila ulogu barunice Castelli-Glembay u praizvedbi Krležine drame 'Gospoda Glembajevi' u HNK u Zagrebu. Ova će uloga postati njezin zaštitni znak, a tumačila ju je na istoj pozornici sve do 1960.

Iako je s vremenom ostvarila brojne upečatljive uloge, publika i danas pamti Belinu Barunicu.

Eliza Gerner, Belina glumačka partnerica i prijateljica, primijetila je:

''Belu Krležu prvi put sam vidjela na sceni u ulozi barunice Castelli-Glembay u Hrvatskom narodnom kazalištu 1946... S vremenom sam imala prilike vidjeti nekoliko Castellica, možda mlađe, fizički privlačnije, ali nedostajala im je osobnost Bele Krleže. Smatram je najuspješnijom barunicom, jer je u sebi nosila svu zalihu emocija koju je ova uloga zahtijevala. Krleža je tu ulogu pisao za nju, dobro poznavajući sve njezine mogućnosti. Bela je lik Charlotte Castelli-Glembay interpretirala više od trideset godina, ljubomorno ga čuvajući za sebe. Igrala ju je i na stogodišnjici teatra 24. studenog 1960. u svojoj 64. godini.''

Bela Krleža preminula je u Zagrebu 23. travnja 1981.



522
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.