Autor: admin
Datum objave: 24.01.2017
Share


Mladen Bjažić (siječanj,1924. - siječanj,2017.)

Mladenu Bjažiću ‘Maurović’ za životno djelo

Bjažić, Mladen

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=7970

Mladen Bjažić,photos

https://www.google.hr/search?q=Mladen+Bjažić&client=opera&hs=uIU&sa=N&biw=1749&bih=843&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwijr73bx9vRAhWrO5oKHSKeD4M4ChCwBAg6

Strip: Mladenu Bjažiću ‘Maurović’ za životno djelo

http://www.slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/74400/strip-mladenu-bjazicu-maurovic-za-zivotno-djelo

Svojom je bogatom karijerom, tijekom koje je višestruko nagrađivan, ostavio jedinstven trag u povijesti hrvatske, posebno dječje književnosti, novinarstva, stripa i dječjih televizijskih programa. U sjećanje na danas preminuloga kolegu Mladena Bjažića na usluzi HRTi ne propustite In memoriam: I godine ove - Mladen Bjažić.

Mladen Bjažić preminuo je u 93. godini. Radio je kao novinar i urednik dječjih listova. Na Televiziji Zagreb suradnik je od 1958., potom urednik Programa za djecu od 1960. do 1979. te pomoćnik odgovornoga urednika Igranoga programa od 1979. do 1988. godine. Postavio je i pisao scenarije za kultnu dječju seriju Mendin program.

Pisao je pjesme, pripovijetke i igrokaze, radijske i televizijske drame te znanstveno-fantastične i kriminalističke romane u suautorstvu sa Zvonimirom Furtingerom, s kojim je napisao i jednu od prvih dramskih serija Televizije Zagreb NB-21. Bio je jedan od scenarista prve igrane serije u produkciji Televizije Zagreb Stoljetna eskadra.

Dobitnik je nagrada Otokar Keršovani 1964., Mlado pokoljenje 1975. (za scenarij igre za djecu Djevojčica koja nije znala ni kravu pomusti), nagrade na festivalu JRT-a u Neumu 1990. (za scenarij epizode Starci iz ciklusa Hrvatska novela za djecu i mlade), nagrade Milan Grlović za doprinos novinarstvu 2001. te nagrade SFERA za životno djelo u području znanstvene fantastike 2007. godine.

http://hrtprikazuje.hrt.hr/371173/na-usluzi-hrti-in-memoriam-i-ove-godine-mladen-bjazic

Mladen Bjažić: Umjetnička večer na Zlarinu povodom 90-og rođendana

http://sibenskiportal.rtl.hr/2014/08/10/mladen-bjazic-umjetnicka-vecer-na-zlarinu-povodom-90-og-rodendana/

Mendin program

http://obljetnica.hrt.hr/leksikon/m/mendin-program/

MENDIN PROGRAM, Krsto Krnic kao Mendo i Slavica Kaurić (Fila) kao njegova tajnica, 1958.

http://obljetnica.hrt.hr/leksikon/m/mendin-program/

TV emisija za djecu, prikazivana na TVZ-u 1958–65. Mozaičnoga tipa, bila je sastavljena od filmskih i studijskih priloga. Do 1963. emitirala se uživo. U skečevima i dramskim prilozima (Igramo u dva – pogodi tko sam ja, Tražimo Ladonju, Profesor Fizika i dr.) uz djecu i odrasle glumce sudjelovali su pjevači, plesači, žongleri i iluzionisti. Autor B. Milačić, igrali su K. Krnic kao Mendo Mendović i S. Kaurić Fila kao njegova tajnica. Redatelji T. Srkulj, A.Viculin, A. Marti i V. Lasta; voditelji dječak S. Knaflec i M. Bjažić (1958–60) kao vanjski suradnik; prva najavljivačica djevojčica V. Ivanović; suradnici Lj. Marinković, I. Rosić, R. Zvrko, Đ. Dević i M. Babović; glazbeni urednik M. Brajević; koreografi S. Hercigonja, M. Vikić. S. Kastl, M. Broš, M. Skorupski; scenografi Č. Kolarić, A. Nola, Ž. Zagota. M. Bjažiću kao scenaristu i uredniku dodijeljena je 1964. nagrada HND-a.

903
Kategorije: Književnost
Developed by LELOO. All rights reserved.