Autor: ES
Datum objave: 15.06.2014
Share
Komentari:


Mo Berislav Klobučar

HAZU, Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju (18.05.2006. – 13.06.2014.)

Berislav Klobučar

http://de.wikipedia.org/wiki/Berislav_Klobučar

Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju (18.05.2006. – 13.06.2014.) dopisni član, HAZU

http://www.jutarnji.hr/klobucar--zaboravljeni-nasljednik-lovre-von-matacica/338981/

photos

https://www.google.hr/search?q=berislav+klobučar&client=opera&hs=Eax&sa=X&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=kcOcU-uvM-iM7Aap9oHwCg&ved=0CBgQsAQ&biw=1440&bih=792

Biserka Cvejić:“Nezaboravan veliki Berislav Klobučar.......

Kada sam se nenadano našla na sceni Bečke Državne opere,zamijenivši oboljelu Giuliette Simionato u ulozi Amneris, na izvedbi Verdijeve Aide, 4. listopada, 1959. s Birgit Nilsson u naslovnoj ulozi,osjetila sam izuzetno uzbudjenje koje je djelovalo kao osobita ošamućujuća sila na mene,i neposredno prije početka predstave….

Izvedbom je dirigirao Mo Berislav Klobučar koji je prije silaska u orkestar za dirigentski pult,svratio do mene u garderobu, pozdravio me iznimnom srdačnošću i pitao imam li neko osjetljivije mjesto u dionici koje bismo pažljivije koordinirali…….? Sponatno sam mu rekla: „Maestro sve…“……gotovo se grohotom nasmijao i posve razumio moje stanje toga trenutka….

Počela je izvedba,Radames je otpjevao svoju slavnu Celeste  Aida i nakon aplauza tenoru, pojavljujem se kao Amneris na sceni…..i čini mi se da stojim,da sam ukopana u mjestu…….a Mo Klobučar mi daje znak za prvu frazu, uz topli osmjeh potpore, i moja Amneris počinje živjeti na slavnoj bečkoj sceni.

Nakon Sudnice, pet puta sam izlazila pred zastor i Mo Klobučar mi je ustrajno „štapićem“izražavao podršku u dodatku aplauzu publike…..

Nikada to ne zaboravljam.I svaka misao na Mo Berisilava Klobučara me ispunjava velikom,trajnom zahvalnošću za moje prve korake u životu na sceni Državne opere u Beču u kojoj sam ostala puna dva desetljeća……“ 

942
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.