Autor: Nada Far
Datum objave: 29.10.2013
Share
Komentari:


MOLITVA ZA MIR

Voljela sam ga i onda kad je rekao da odlazi i da se više nikad neće vratiti

MOLITVA ZA MIR

Voljela sam ga  i onda kad je rekao da odlazi i da  se više nikad neće vratiti.Makar sam duboko u sebi bila nezadovoljna  njime,  sobom i oklijevanjem da nešto promijenim, kad je rekao da odlazi srce mi je stalo.U mislima je sve to izgledalo posve drugačije.

Znala sam da će se to na neki način dogoditi.Da vrč ide na vodu, dok se ne razbije.Gledala sam u krhotine svog braka i prisjećala se kako je majka silila da se brzo vjenčamo, da susjedi ne bi pričali…Prisjećala sam se kako smo se kućili,kako je donosio  mirisne, žute ruže penjačice preskačući po dvije stepenice, pa rođenja našeg sina koji je došao prije nove haljine.A onda je vjetra bilo sve manje.Veslali smo svaki na svoj način.Nisam stala ni onda kad nije bilo vjetra, veslala sam dalje, koliko sam  mogla.

Znala sam,  što prije prihvatim stvarnost moći ću krenuti dalje.Odjednom je sve utihnulo.Čak je i telefon zamro.Obavio me čudesan lahor, stvarajući nemir u meni.Gledajući kroz prozor vidjela sam kako se perje goluba,  koji guguče svojoj golubici, presijava na suncu.Ona se stiskala i odmicala svaki put kad ju je kvrcnuo po glavi.Kao da se boji dodira, pažnje, ljubavi…Onda su prhnuli do susjedinog prozora na kojem ju je  uvjeravao kako će  biti lijepo.Istinski lijepo.Skoro sam joj doviknula da se makne,da odleti u  svoj svijet,a onda se nasmiješila toj ludosti.Sve je išlo putem kojim je trebalo ići.I ništa tu nije bilo krivo, ni ispravno.Već tako.

Znala sam da moram stvoriti mogućnost smislene budućnosti.Da će sve što posložim  i pripremim danas, uroditi nekom reakcijom sutra.Svemir ne ostaje gluh ni slijep, reagira.

Znala sam da smo se potrošili u hranjenju vlastitih ega i nadmudrivanju, da ne treba produžavati agoniju, a svejedno se nisam mogla oduprijeti navici života.I praznini koja je slijedila.Voljela sam se ogledati u ogledalu sa iskrivljenim odsjajem.U tvoje lice smještala sam sliku svog lica i uvjeravala se da se preklapaju u očima.Da nam duše titraju u duginim bojama dodirujući se u nijansama.Voljela sam si laskati da se srodnost i pripadnost naziru kroz poglede.

Znala sam da  ne ide sam,jer nema tu snagu.

Znala sam kad  se počeo s njom nalaziti.Otupjelih osjetila,  umorna puštala sam da voda teče.Mislila sam da ionako ne mogu ništa učiniti, a nije mi se ni dalo.Shvaćala sam da sam trebala reagirati puno ranije.Stajala sam svjesna potrošene ljubavi , kad se izjalove obećanja da ćemo u osobnim životima činiti ono što činimo za karijere, novac i neke nevažne stvari . Koji put sam propuštala pokoji pogled u kojem je moglo biti izrečeno više nego riječima ili dodirima, a koji put puštala da  vrata lupaju. Nervozno sam odbijala slušati što mu je šef taj dan rekao,pravdajući se iznenadnom glavoboljom…Čekale su me sinove zadaće, pa njegovi problemi odrastanja za koja on nije imao razumijevanja, pa rublje, čišćenje. Životna snaga se usporavala, dok su se obaveze gomilale. Znala sam se potužiti prijateljici, kako mi suprug  još nije izišao iz puberteta, a sin već ušao.Smijala se tješeći me da je gledala oca, uvaženog suca, koji nije zaspao dok ga majka nije ušuškala.

Kako je vrijeme odmicalo sve sam više osvješćivala da je tako bolje za oboje.Mirila se.Sve sam više spoznavala da  imam vrijeme za  ono što sam htjela i  od čega odustajala.

Jednom je rekao:“Čekao sam te da mnoga poglavlja zatvoriš , a kad si sve to napravila, onda si se uhvatila keramike.Ugradila  se u glinu, zaboravljajući na mene…“

„Ne razumijem kako ti komad gline može biti konkurencija, smetnja?“pitala sam ga jedne tople kolovoške večeri, kad smo opušteni gledali  treperava svjetla grada.

„A ja ne razumijem što ti  sve to treba?“

„Ni ja.“

Vraćajući se sa šetnje,pas me je  vukao  kući.Bilo mi je čudno, jer su u parku bili psi sa kojima se volio igrati.Otključavajući vrata shvatila sam da nisu zaključana.Pomislila sam da se dogodilo nešto ružno…Stajao je na vratima kuhinje, promatrajući me.Pas se veselo mašući repom zaletio k njemu.Pogladio ga je po glavi, dok sam stajala na otvorenim ulaznim vratima, ne znajući što da mislim.U trenutku mi se odmotao brzinski film.Vidjela sam ga kako nadmoćno pakira stvari i kako mi govori da odlazi, da me napušta. Zauvijek.Pa što opet tu radi?Nisam ga zvala, ni uzburkavala njegov novi život.

„Ti?Što tu radiš?!“

„Vratio sam se, ali ne tebi…Stan je zajednički, zar ne?To što ga nisam tražio,a  dalje plaćao kredit moja je krivica…No, smjestio sam se u maloj sobi…“Tek sam tada ugledala u hodniku keramičku peć i razbacane skice.

„Ne misliš valjda opet tu živjeti?“jedva sam izgovorila.

„A zašto ne?“

„Zato što si otišao!Napustio me!Zato što nam sin treba mira, sprema maturu.Zato što si sretno odlepršao onoj tamo..,ali očito nisi zadovoljio!“

„Ne budi drska!Vidim da si se raširila po stanu ,da si se posve dobro organizirala u komforu koji je zapravo i moj.Pa zašto da ga ne koristim?A što se sina tiče,odrastao je i njemu sigurno neću smetati,“rekao je nonšalantno odlazeći u sobu.Buljila sam u bijela vrata, ne vjerujući da se to događa.Tlo mi se ljuljalo pod nogama.Pas je obilazio oko mene, gledajući za njim i njušeći vrata .Iz susjednog stana čula se galama.Pomislila sam kako se oni barem znaju dobro svađati.

Dani koji su slijedili izgledali su nestvarno.U koje god sam vrijeme htjela u kupaonu bila je zauzeta.Kuhinja uvijek ostavljena s mrvicama, prljavim čašama i suđem koje je čekalo.Ručak koji sam skuhala za idući dan, misteriozno je preko noći nestajao.Onda sam poludila i napravila raspored kućnih obaveza, od kupaone, kuhinje, smeća…i nalijepila ga na vrata tih prostorija.

Ništa se nije promijenilo.

Pukla sam.

Uvukla sam se u krevet i nisam ustajala. Koji god prijedlog da sam spomenula uporno je i posprdno  odbijao.Sin se preselio k prijatelju, jer naše tiho izživljavanje nije mogao podnositi.Osjećala sam se prazno i poraženo. Plakala sam u tišini doma, kojeg je drugi put razorio.Onda je jedno poslijepodne ušao u moju sobu sa šalicom čaja.Bila sam posve depresivna. Nisam se mogla ni buniti.

„Imam kupca za stan…pa ako se slažeš…mogli bi…“

Šutjela sam.

„Mogao bi vratiti kredit, a za otplaćeni dio možeš si kupiti mali stančić.“

„Molim za malo mira!“

Nasmijao se i izašao iz stana.

Stan je prodan, preko odvjetničkog ureda.Kad sam se iseljavala, shvatila sam da on ostaje.Pogledom sam tražila odgovor.Nije odgovorio.Za par dana sam saznala da su stan kupili njegova nova supruga i on.  Shvatila sam da je sve bila  igra da me izludi i preseli u mali stan.

Kupujući bor za blagdane vidjela sam ga kako sam sjedi  u kafiću. Gledao je u neuhvatljivu daljinu.Prisjetila sam se kako je novac krupna stvar, koja ljude čini sitnima.Gubio se u daljini pretvarajući se u nejasnu mrlju i znala da je otvorio mjesto za novu ljubavnicu.

Okrenula sam se na drugu stranu i bila sretna što sam  mogla postaviti bor u  malom stanu koji je odisao mirom i ljubavlju za sina, psa i mene.

                                                                                                                                                                    

 

 

 

1178
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.