Autor: Nada Far
Datum objave: 23.11.2013
Share
Komentari:


MOSTOVI INDIJE

Odlazim u Indiju! rekla sam jedno jutro za doručkom....


 

„Odlazim u Indiju!“rekla sam jedno jutro za doručkom.Da sam rekla da idem na Mjesec, ne bih izazvala toliki otpor. Što je otpor bio jači, snažnije sam se opirala.Branila sam se svim diplomatskim argumentima.Onda je majka u nemoći rekla:

„Ma slušaj, nismo te toliko školovali da nas tim znanjem šamaraš!“

Otac je šutio.

Nisu samo čvrsti, kameni, željezni ni drveni mostovi poveznice . Tu su i nesigurni , klimavi,  još neizgrađeni mostovi.Vabe i zovu u nove izazove.Ponekad sumnjamo da  smo sposobni izgraditi i premostiti  ih. Ponekad u molitvi , osjećamo  da nema odgovora.U noćima traženja odgovora,  susrećemo se s misli Paula Coelho:“Bog uvijek usadi u srca neostvarljive ciljeve.“ Suočeni s koracima koji su  između sna i jave, straha i oslobođenja da to možemo ako uklonimo barijere koje smo  sami postavili.Dotaknuti osmijehom onih koji se raduju i klimanjem glave potiču, napravimo prvi korak k mostu.A onda vidimo da nam je i on krenuo u susret, vrijedan trijumfa.

 Stala sam uz prozor i gledala prema mostu i  vidjela ga kao djelo diplomacije. I nevidljivi  mostovi mogu  biti prohodni.Povezuju dva plemena, dvije države, dva kontinenta, dva čovjeka.Ljude koji svojim mislima, ufanjima i djelima krče putove u ljepše snove.

Spremala sam se na obranu rada.Intuitivno sam osjećala da neće proći,da će tražiti dopunu, da ću ga morati dorađivati toliko dugo, dok ne odustanem.Tema je muška. Teško da bi  muškarac ponudio bolje  teze, obranio nešto što još nije završilo, što traje… Zaboravila  sam da sam u njihovom svijetu  žena. Žena koja može postaviti znanstvene teze, znati, a opet samo žena. Nije mi bila važna diploma, koliko obrana rada.Dogodilo se upravo kako sam očekivala, rad je bio toliko puta vraćan, da sam se umorila.

Uvijek dobijemo ono što očekujemo, zar ne?

Nakon par godina sve su se moje teze potvrdile.Makar ih nisam obranila.Makar sam bila samo žena.To je bilo priznanje i vjetar u leđa da razumijem  svijet s druge strane kugle zemaljske i da ne odustanem.

Put me vodio na most.

 Na jednom međunarodnom  znanstvenom skupu, upoznala sam interesantne ljude.Svečana večera na kraju kongresa pretvorila je  velika imena u drage, obične ljude.Za našim  stolom sjedio je graditelj mostova. Mislila sam na dvorište koje je završavalo potokom i vidjela most, koji me vodio na drugu stranu.U širinu polja,sve do šume…U svijet.Nisam se zaustavljala ni onda kad sam se sama zastrašivala, bila nesigurna. Lijeva strana me je gurala u optimistične snove, a desna smirivala,zaustavljala da još jednom razmislim. Boreći se svako jutro susretala sam se sa mudrim Gandhijevim mislima,iza kojih je stajao graditelj mostova.

Gradio je put koji vodi na most.

Kad bi poruka izostala,  dan je  bio prazan.Onda su poruke bile toliko česte, da ih nisam stizala pohvatati.Nije bilo vremena za filozofiju,poruke života bile su sve jasnije.Otputovala sam u Calcutu i tamo u sirotištu Majke Tereze promijenila temu doktorskog rada.Žena ženi, mnogo bliža  i prirodnija tema.

Nik, graditelj putova i mostova, sagradio je premosnicu  tamo gdje je zapelo.

„I nemoj mi kasnije reći da te nisam upozorila da je to drugi narod, druga kultura, druga klima,“ljutila se majka, svjesna da me ne može  zadržati, a ni  pustiti. Grlila sam ju, kako je ona mene grlila kad sam bila mala i nesigurna, kad sam se bojala, a ona me poticala.

Imala sam   posložene trase,  a vukla me egzotičnost Indije, Nikovih očiju, osmijeha.I njegovi mostovi.Pričao mi je da noć prije otvaranja mosta  provede na njemu.Da raširi ruke i uživa u pogledu s mosta.Zna da će povezati mnoge sudbine, mnoge živote.Moli za sve putnike koji će njime prolaziti.Zahvaljuje božanstvima na inspiraciji, kreativnosti i upornosti da ga sagradi,zaboravljajući na kamenje spoticanja,shvaćajući ih kao dragulje prosute na putu.

„ Nemoj rušiti,dok ne sagradiš novi most kojim ćeš premostiti dileme,“ govorio je otac, gledajući kroz prozor.

„Mislim da sam naučila  koje mostove treba prijeći, a koje zaobići,“rekla sam, pridružujući mu se.Gledali smo u snijegom ogrnuti park iza naše kuće.Dan je bio sunčan.Djeca su na uzbrdici sagradila klizalište.Neki su se uspinjali, a neki kotrljali niz padinu.Neki su postrance hodajući savladavali uzbrdicu, neki joj prilazili s manje strme strane, a neki nemoćno slijegali ramenima.Svatko je imao svoj stav oko savladavanja prepreke.

 Kolebala sam se i gradila.Kamen do kamena.Kadkad  bi ispao pokoji kamen,a onda bi Nik našao rješenje.

Majka, ah te majke sve osjete, pred njima ne možeš ništa sakriti, grčevito me je odgovarala, borila se i rukama i nogama  kao što se borila protiv svih  koji su mislili drugačije,dok je moja prijateljica nije umirila :“Nikad ju nisam vidjela sretniju ni poletniju . Pustite!To je njen put.“

Kad spoznaš da  djecu ma koliko odraslu,ne možeš  zaštititi od njihovih putova, umoriš se i predaješ ih njihovim sudbinama.Shvaćala sam njen strah kao privid.Privid vrućeg ljetnog dana, kad sve titra od vrućine, a mislimo da titra dan.Tako sam doživljavala i svoj odlazak.

Što je zapravo u našim životima stvarnost, a što privid?

Nik je postajao sve nestrpljiviji.Gurao je posao, karijeru i htio komadić neba za sebe i svoje snove.Dobra i poslušna djeca koja godinama marljivo uče i rade,naglo se probude i dođu na most s kojeg vide sve ono što su propustili,što im nije upadalo u oči, bilo važno.Prestanu biti“ dobra djeca“.Prepoznaju ljubav kao izbornika, koji ih ništa ne pita. Ljubav koja ne dopušta da bude izabrana, koja izabire.

Njegovi su stvarali barijeru vjere.Nasmiješila sam se i rekla:“Gledajte to s ljepše strane, imat ćemo više blagdana za slaviti.“Klimali su glavama i govorili o stoljetnim tradicijama,pokušavajući ih nametnuti, zadržati.Sve novine dolaze sa zapada, a one su se pokazale kao nešto nestabilno, neodrživo, zato indijski narod čuva svoje.

Nismo ih uvjerili.

Ali smo si dopustili da vjerujemo u ono što smo zajednički gradili.U poveznicu dvaju kontinenata, dva različita svijeta.

 „Ja sam odlučila, idem,“rekla sam majci jednog snježnog jutra.Ona je nijemo gledala kroz prozor, ne okrećući se i rekla:“Tamo nema snijega!“

Bila je to rečenica koju sam najmanje očekivala.Gledajući u njena opuštena ramena,prošli su me ledeni trnci.

 Mislila sam kako bi najradije iskočila kroz prozor, ali ne iz istih razloga kao ja.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

1025
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.