Autor: admin
Datum objave: 25.07.2013
Share
Komentari:


Motovun film festival

filmski festival u srednjovjekovnom gradu Motovunu

Motovun film festival, filmski festival u srednjovjekovnom gradu Motovunu prvi put je održan 1999. godine. Posvećen je filmovima nastalim u malim i nezavisnim produkcijama diljem svijeta. Značajke festivala ne obilježavaju crveni tepih i glamour. Naprotiv, projekcije filmova su pod otvorenim nebom, uske ulice grada žive 24 sata svih dana festivala, nema protokola, VIP salona. U početku festival je bio nenatjecateljskog karaktera, ali s godinama broj nagrada je rastao. Iako iznimne, nagrade i nagrađivanje nikada u potpunosti nisu obuzele ovaj festival.

 

Sedamdeset projekcija ove 2013.

 

Motovun film festival

http://www.idemvan.hr/dogadaj/motovun-film-festival-2013/16466/  

Posebno zadovoljstvo je objaviti ovogodišnji glazbeno-filmski program posvećen Romima kao najvećoj europskoj nacionalnoj manjini – Motovunska mahala.

U sklopu programa bit će prikazani filmovi srodne tematike, a Motovunske noći rasplesat će svakodnevni koncerti najboljih romskih bendova iz Belgije, Mađarske, Hrvatske, Makedonije i Srbije kao što su Shutka Roma Rap, Va Fan Fahre te Euro Black Nation.

SKUPLJAČI  PERJA, film 1967.

http://www.youtube.com/watch?v=CS4sdChm1qY

Uloge:Bekim Fehmiju,Olivera Katarina Vučo,Bata Živojinović.Rahela Ferari,Mija Aleksić……

Rezija:Aleksandar Sasa Petrovic

 

Vojvođanski Rom iz okolice Sombora Bora (B. Fehmiu) bavi se trgovanjem guščjim perjem i oženjen je jednom starijom Romkinjom. Zagleda se u mladu Tisu (G. Jovanović) koju je njezin očuh Mirta (B. Živojinović), i sam perjar, namijenio jednom mladom Romu. Tisa odbija svoga budućega supruga izjavljujući da on, s obzirom da ima samo dvanaest godina, nije u stanju konzumirati brak i priklanja se Bori. Oni odlaze u planinu gdje se, u crkvi, žene. U nemogućnosti da se vrati u čergu, Tisa se nastani kod svoje prijateljice, kavanske pjevačice (O. Vučo), koja joj savjetuje da ode u Beograd i tamo započne novi život. Ona je posluša, no, razočarana, vraća se u svoj kraj...

 

Radi se o impresivnom djelu uronjenom u egzotiku romskog svjetonazora i običaja. Baziran na fragmentarnom prikazu života Roma u jednom vojvođanskom selu, film se bavi složenijim temama poput ljubavi, međuetničkih i općeljudskih odnosa. Režirao ga je srpski redatelj Aleksandar Petrović, jedno od najvećih filmskih imena srpskog filma (Tri, Paprat i vatra). "Skupljači perja" su, uz pulsku Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu, osvojili i dvije izuzetne svjetske nagrade - FIPRESCI za režiju i Veliku nagradu žirija u Cannesu, također za režiju.

 

Skupljači perja

http://sh.wikipedia.org/wiki/Skupljači_perja

Aleksandar Saša Petrović (14. januar 1929, Pariz — 20. avgust 1994, Pariz)

http://sh.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Petrović_(režiser)  

901
Kategorije: Film
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.