Autor: admin
Datum objave: 12.03.2015
Share
Komentari:


Mozak koji traje – najnovije spoznaje o očuvanja zdravlja mozga

akademkinja VIDA DEMARIN,u četvrtak, 19.3. 2015. u 18 h HAZU

HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

ima čast pozvati Vas na predavanje koje će održati

akademkinja VIDA DEMARIN

Mozak koji traje – najnovije spoznaje o očuvanja zdravlja mozga

u četvrtak, 19. ožujka 2015. u 18 sati

u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Zagreb, Strossmayerov trg 14

Uvodna riječ

akademik Zvonko Kusić, predsjednik

Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U okviru Tjedna mozga (Brain Awareness Week koji se u Hrvatskoj provodi 14. Godinu zaredom u mjesecu ožujku), akademkinja Vida Demarin održat će predavanje o najnovijim spoznajama u očuvanju zdravlja mozga.

Smatra se da je ljudski mozak najsloženiji sustav na Zemlji čija se tajna funkcioniranja još uvijek nastoji saznati putem brojnih istraživanja. Rezultati opsežnih istraživanja tijekom

Desetljeća mozga (1990 – 2000.) uz primjenu sve savršenijih dijagnostičkih metoda,naglašavaju važnost mehanizma neuroplasičnosti mozga, kojeg su znanstvenici opisali još krajem 19. stoljeća, no tada bez jasnih dokaza. Upravo taj mehanizam neuroplastičnosti pokazuje da mozak nije statičan organ koji se ne može oporaviti i na čije funkcije ne možemo djelovati, već naprotiv, stvaranjem novih veza između neurona, reorganizacijom i remapiranjem, moguće je u nekim slučajevima ponovo uspostaviti funkciju, a također i očuvati svježinu funkcioniranja do duboko u starost.

Akademkinja Vida Demarin je neuropsihijatrica, znanstvena savjetnica i redovita profesorica u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu, članica suradnica Hrvatske akademije

znanosti i umjetnost od 2002. te redovita članica od 2010. Bila je predstojnica Klinike za neurologiju KBC «Sestre milosrdnice» do 2011. Objavila je više od tisuću znanstvenih i stručnih radova, 83 knjige i nastavnih tekstova, a održala je i niz predavanja na međunarodnim i domaćim skupovima. Osnovno je područje njezina djelovanja proučavanje krvožilnih poremećaja mozga, moždane autoregulacije, neuroplastičnosti mozga i glavobolje.

Svojim znanstvenim i stručnim radom značajno je utjecala na razvoj neuroznanosti u nas i u svijetu, afirmirala se u zemlji i inozemstvu te uspostavila plodnu suradnju s najprestižnijim institucijama u svijetu.

Najljepše Vam zahvaljujemo na sudjelovanju! 

683
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.