Autor: mr.sc.Ante Dulčić
Datum objave: 20.02.2018
Share


Na današnji dan rođen je prvi rektor zagrebačkog Sveučilišta Matija Mesić

Kada je 1874. ustrojeno moderno zagrebačko Sveučilište, Mesić je postao profesor povijesti na njemu, ali i prvi rektor te institucije.

Na današnji dan rođen je prvi rektor zagrebačkog Sveučilišta Matija Mesić

https://direktno.hr/zagreb/danasnji-dan-roden-prvi-rektor-zagrebackog-sveucilista-matija-mesic-113610/

Matija Mesić, povjesničar i svećenik koji je bio prvi rektor zagrebačkog sveučilišta, rođen je 19. veljače 1826. godine. Rodio se u Brodu na Savi (nekadašnji naziv za Slavonski Brod). Školovao se u Zagrebu, Pragu i Beču, završivši bogosloviju, povijest i zemljopis.

Godine 1849. se zaredio, potom predavao u zagrebačkoj gimnaziji, od 1871. je profesor povijesti na Pravoslovnoj akademiji u Zagrebu, a zatim je bio i na čelu te akademije. Kada je 1874. ustrojeno moderno zagrebačko Sveučilište, Mesić je postao profesor povijesti na njemu, ali i prvi rektor te institucije. Imao je značajnu ulogu i u samom procesu osnivanja tog Sveučilišta.

Bavio se istraživanjem hrvatske povijesti, a također je prikupljao i objavljivao izvornu povijesnu građu, što je bila vrlo važna djelatnost za razvoj hrvatske historiografije. Od povijesnih djela Matije Mesića spomenimo Život Nikole Zrinjskoga, sigetskog junaka, Banovanje Petra Berislavića za kralja Ljudevita II. te Hrvati na izmaku 15. i na početku 16. vieka. S Kukuljevićem Sakcinskim sudjelovao je u izdavanju zbirke dokumenata Acta Croatica – Listine hrvatske.

Sudjelovao je u radu Hrvatskoga sabora (1861., 1875.–78.), a bio je i predsjednik Matice ilirske te redovni član JAZU, piše Povijest.hr.

http://povijest.hr/nadanasnjidan/matija-mesic-prvi-rektor-zagrebackog-sveucilista-1826/
227
Kategorije: Zanimljivosti
Developed by LELOO. All rights reserved.