Autor: Ljiljana Gvozdenović
Datum objave: 29.11.2017
Share


NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA

Bogate biografije onih koji su nagradu dobili nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim i iskreno plješćemo i radujemo se njihovim riječima zahvale.

NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA

Svake godine priča se puno o opravdanosti pojedine dodijeljene  nagrade ove, sada već dugogodišnje priredbe, čije nagrade postaju bitne onima koji kroz njih ocjenjuju umjetničke vrijednosti autora ili izvođača. Jedino što nije upitno i o čemu se ne priča sa zlobom i ironijom je nagrada za životno djelo koju ova priredba također nudi. Bogate biografije onih koji su nagradu dobili nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim i iskreno plješćemo i radujemo se njihovim riječima zahvale. Neki su kratki u svojim zahvalama, neki tihi i sjetni možda pritisnuti problemima koje umjetničke mirovine nose ili zdravljem koje pomalo napušta.

U ovoj godini nagrada je dodijeljena Zdenki Heršak, glumici i dirigentu Vladimiru Kranjčeviću. Na žalost Zdenka Heršak čiji blistavi glumački dar pamtimo i tražimo ga , ali još ne nalazimo, među novim generacijama, nije mogla osobno prisustvovati. Poslala je duhovito pismo zahvale koje nas je podsjetilo na njezine literarne radove, još jedan dar koji posjeduje, koji odišu svježinom i blagom samo ironijom.

Maestro Kranjčević, čije mnogobrojne titule sada ne nabrajam, spustio se iz lože na pozornicu. Taj čovjek koji je  u svom glazbeničkom radu nizao sjajne uspjehe, posjeduje još mnoga znanja i vrline a sve zajedno obojeno je skromnošću istinskog umjetnika koji uvijek brani argumentirano svoje stavove i svoje umjetničke poteze i odabire. Konkretan u svojim traženjima prema zboru, orkestru i solistima, uz duhovitost koja mu je prirođena postiže sjajnu radnu atmosferu i želju da se s njim duže družite i radite. Svoj izlazak na pozornicu komentirao je opet maestro s trunkom duhovitosti citirao je naime naše nogometaše onom zbilja napornom rečenicom..  dao sam sve što sam mogao..a nakon pošalice slijedio je niz rečenica strahopoštovanja pozornici na kojoj stoji, nazivajući je  svetim mjestom, niz divnih rečenica koje govore o potrebi umjetnika za skromnošću i predanošću i te razumijevanju da smo mi prolazni a umjetnost i kazalište vječno.Divno je izrekao savjet mladima ne budite prezrivi spram prošlosti..

U gledalištu su kao i svake godine okupljeni mnogi intendanti i ravnatelji, očekujući nagrade. Među njima i ravnatelj baleta  HNKa  iz Splita. Njegov nedavni intervju u Slobodnoj Dalmaciji potpuna je suprotnost svemu što je maestro Kranjčević govorio. Prijetnja da će ukoliko ne ostane na ravnateljskom mjestu zabraniti izvedbe svojih predstava te će ansambl ostati bez repertoara doista je neozbiljna i smiješna. Zar zaista misli da jedna institucija puno dužeg staža nego li on godina , može ovisiti o jednom autoru? Čini mi se da njegov intervju posjetitelji  ove stranice moraju pročitati sami te stoga prilažem link kao završetak ovog teksta.


Igor Kirov

http://www.hnk-split.hr/o-kazalistu/ansambl/detalj/artmid/1151/articleid/9796/igor-kirov


Igor Kirov: Ako odem, HNK Split ostat će bez baletnog repertoara jer svoje predstave 'nosim sa sobom'!

http://slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/518329/igor-kirov-ako-odemnbsphnk-split-ostat-ce-bez-baletnog-repertoara-jer-svoje-predstave-39nosim-sa-sobom39nbsp





Tragom izložbe 'Orašar' donacija baletnog umjetnika Željka Jureše za MUO

http://objektivno.hr/tragom-izlozbe-orasar-donacija-baletnog-umjetnika-zeljka-jurese-za-muo-88859
760
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.