Autor: admin
Datum objave: 30.08.2014
Share
Komentari:


Najbolji profesori po izboru svojih studenata

(2008.)

Najbolji profesori po izboru svojih studenata (2008.)

http://www.jutarnji.hr/najbolji-profesori-po-izboru-svojih-studenata/280815/

ZAGREB - Unatrag tri godine studenti i profesori zamijenili su uloge: na zagrebačkom sveučilištu više od 330.000 studenata anonimno je ocjenjivalo oko 8000 nastavnika. Sveučilište je izašlo samo s podatkom da su u zadnjoj anketi profesori dobili prosječnu ocjenu 4,22. No, imena onih najboljih i najgorih ostala su strogo čuvana tajna.  

No, mi smo dvotjednim istraživanjem došli do desetero “najboljih od najboljih”. Riječ je o Mladenu Horvatu i Valentini Mandarić  s Katoličkog bogoslovnog fakulteta, zatim Igoru Štokoviću i Snježani Vuković s Veterine, Sanji Cvetnić i Stjepanu Damjanoviću s Filozofskog, Miroslavu Mandiću s Ekonomije, Dori Višnjić s Medicine, Nini Katarini Simončić s Tekstilno-tehnološkog i Majdi Rijavec s Učiteljskog fakulteta.

Svima njima studenti su dali petice, i to u više navrata. “Simpatičan”, “drag”, “zgodan”, “pametan”, “super zanimljiv”, samo su neki od komentara koje su profesorima davali studenti. Donosimo priče sedmero najboljih koji su i nas impresionirali svojom skromnošću.

Doc. dr. Sanja Cvetnić: Bitno je nikada ne zakasniti na predavanje 

Filozofski fakultet

Bitna stvar koju je doktorica povijesti umjetnosti Sanja Cvetnić naučila od svog profesora i mentora Vladimira Markovića je nikada ne zakasniti na predavanje. No, to je samo jedna u nizu osobina koju kod šarmantne 47-godišnje profesorice cijene njezini studenti.

Sanja Cvetnić završila je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu i za ljubav prema umjetnosti zaslužna je, kaže, njezina srednjoškolska profesorica Zrinka Bernardi. Osim studija povijesti umjetnosti i komparativne književnosti u Zagrebu, završila je i interdisciplinarni studij na Sveučilištu u Bologni, gdje joj je uzor bila profesorica Vera Fortunati. Slušala je i glasovitog američkog povjesničara umjetnosti Keitha Moxeyja, od kojeg je naučila kako oblikovati predavanje da studenti budu njegovi aktivni sudionici.

Docentica Cvetnić predaje likovnu umjetnost renesanse i baroka studentima druge godine te četiri predmeta  na diplomskom i doktorskom studiju.  - Imala sam sreću da je Odsjek imao razumijevanja za nove oblike nastave  - kaže dr. Cvetnić, koja studente prije svega vidi kao partnere. Posebno je ponosna na knjigu “Kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki” koju je uredila, a više od 400 stranica teksta na temelju vlastitih istraživanja napisali su sami studenti.

Profesorica Sanja Cvetnić svoje studente prije svega vidi kao partnere.

- Studentima ću uvijek pomoći onoliko koliko to oni žele - kaže dr. Cvetnić, koja trenutno ima slobodan semestar. Istražuje tko je bio uzor baroknom slikaru Ivanu Krstitelju Rangeru, što pomalo nalikuje na detektivski posao.   Prije nego što se zaposlila na Fakultetu, od 1990. do 2000., bila je kustos talijanske zbirke Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.  Podržava akciju Indeks jer su korupcijske radnje za koje se terete pojedini sveučilišni profesori naprosto nespojive s tim pozivom.  - Dobro je što se tome želi stati na kraj, no osobno sam se zbog svega osjećala jadno - rekla je.

Prof. dr. Snježana Vuković: Morate biti prirodni u odnosu sa studentima

Veterinarski fakultet

Studij veterine prof. dr. Snježana Vuković upisala je iz mladenačkog inata, završila ga je u roku s odličim ocjenama, a iz studentskih je klupa odmah uskočila u asistentske obveze. Danas je jedan od troje nastavnika na predmetu histologija i opća embriologija, koji slušaju studenti prve godine veterine. Trenutačno je na slobodnoj studijskoj godini.

- Nitko, pa ni ja sama, nije očekivao da ću studirati veterinu. Završila sam Gornjogradsku gimnaziju u Zagrebu, a u školi su mi najbolje ležali društveni predmeti. Čak sam i diplomsku radnju pisala iz povijesti na temu fašizma u Italiji. Kad sam došla kući s indeksom Veterinarskog fakulteta, moja se mama šokirala - prisjeća se svojih početaka profesorica Vuković, iza koje je danas 26 godina predanog rada sa studentima. Njezin stil predavanja više stotina studenata nagradilo najvišim ocjenama, a u opaskama su napisali:  “Žena je super. Da su barem svi kao ona.”  Vijest da je među najbolje rangiranim profesorima na Sveučilištu i nju je samu iznenadila. No, žao joj je što je anketa anonimna i što Sveučilište i fakulteti te podatke ne objavljuju.

- Dobar nastavnik mora voljeti svoj posao. Mora dobro baratati materijom koju predaje jer neku kompliciranu stvar jednostavnim riječnikom može opisati samo osoba koja to dobro razumije. I treće, morate biti prirodni u odnosu sa studentima - opisuje tajnu svoga uspjeha prof. Vuković.

Prof. dr. Majda Rijavec: Naučila sam da ništa ne treba shvatiti osobno

Učiteljski fakultet

Ljubav između doktorice psihologije Majde Rijavec s Učiteljskog fakulteta i njezinih studenata je obostrana.

- Uvijek govore o mladoj generaciji, da su ovakvi i onakvi. Ja imam samo dobra iskustva. S mojim mi je studentima uvijek ugodno i lijepo. I kada dođem neraspoložena, oni su ti koji mi poprave raspoloženje - kaže profesorica Rijavec, koju studenti doslovce obožavaju. Sviđa im se to što je uvijek vedra i dobro raspoložena i što na njezinim predavanjima ima puno smijeha.

- Tijekom godina naučila sam ništa ne shvatiti osobno. Ako studenti pričaju na nastavi, oni to ne čine da bi mi prokosili, nego zato što imaju neki problem, bilo ljubavni ili u vezi s nekim ispitom - kaže prof. Rijavec koja, iako ima 29 godina staža, nije zaboravila da je i ona nekada bila studentica.

Majda Rijavec predaje studentima prve i druge godine psihologiju obrazovanja i pozitivnu psihologiju, a svoja predavanja uvijek začini nekom pričom iz života, anegdotom, karikaturom, nerijetko i filmom. Često na predavanja dovede i zanimljive goste.

- Nastojim psihologiju povezati stvarnim životom, motivirati studente da shvate da učitelj ne može doći u prvi razred i djecu odmah ubiti u pojam - kaže prof. Rijavec koja, unatoč odličnim ocjenama studenata, stalno preispituje svoj rad i traži načine kako bi mogla biti još bolja.

Akademik Stjepan Damjanović: Žena tvrdi da sam emotivno previše vezan za posao

Filozofski fakultet

Akademik Stjepan Damjanović najstariji je profesor na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta. Za dvije će godine, kako sam kaže, ispuniti uvjete za mirovinu.

Uz staroslavenski jezik, predmet koji je naslijedio od svog profesora Eduarda Hercigonje, studentima kroatistike posljednjih šest godina predaje i potpuno nov kolegij: hrvatski jezik u srednjem vijeku. Ispite profesora Damjanovića studenti ne ocjenjuju laganim, a za njegove kriterije kažu da nisu nimalo blagi.

Unatoč tome većina mu studenata daje ocjenu 5,0, zahvaljujući čemu je već dvije godine zaredom najbolje rangirani redovni profesor Filozofskog fakulteta.

Kao i ostali naši sugovornici, ni prof. Damjanović nije očekivao tako dobre ocjene i silno im se raduje.  - Ima puno kvalitetnih profesora koji dobro rade svoj posao, no moje je mišljenje da uvijek treba napraviti korak više - kaže prof. Damjanović, kojega je jedna studentica opisala kao osobu koja za studente često učini više nego oni sami za sebe. - Nikada nisam razmišljao o tome  bi li mi u životu bilo bolje da imam više novca, da sam političar ili ministar. Zadovoljan sam ovim što radim i u tome nastojim biti što bolji. Da pitate moju suprugu, ona bi vam sigurno rekla da sam previše emotivno vezan za posao - šali se prof. Damjanović, otac trojice sinova kojima njegovi studenti nerijetko znaju reći:  “Stari vam je super”.

Doc. dr. Valentina Mandarić: Stvara se kriva slika, nije točno da su mladi devijantni

Katoličko bogoslovni fakultet

Docentica na Katedri religiozne pedagogije i katehetike na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Valentina (Blaženka) Mandarić i u znanstveno-istraživačkom radu posebno se bavi problematikom mladih. Napisala je tri knjige, a u pripremi je četvrta. Najveći je uspjeh doživjela njezina knjiga “Identitet zagrebačkih adolescenata” u kojoj svjedoči da su mladima ipak važne temeljne vrijednosti: poštenje, zauzimanje za druge i prijateljstvo.  

- Dojam je da su mladi devijantni i da ih zanimaju samo kriminalne radnje, što nije točno. O mladima se stvara kriva slika, pa unatrag dvije godine vadim iz novina i s internetskih stranica sve što se o njima piše i to analiziram - kaže sestra Mandarić koja nije pristaša teze da mediji u prikazivanju mladih imaju negativnu ulogu.

Sestra Valentina članica je Družbe sestara franjevki od Bezgriješne - Šibenik. Rodom je iz okolice Splita. Nakon diplome magistrirala je odgojne znanosti na Papinskom sveučilištu u Rimu, a doktorirala iz katehetike na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na KBF-u radi od 1995. Predaje “Odgoj adelescenata i mladih” te “Uvod u religioznu pedagogiju i katehetiku”.  Od 2006. predstojnica je Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, a od ove godine predaje i na Hrvatskim studijima. Da sa studentima ostvaruje dobar odnos i sama je osjetila, no da je toliko cijene nije znala. - Uvijek sam otvorena za studente - kaže skromno sestra Valentina.

Asistentica Nina Katarina Simončić: Dužna sam prenijeti znanje na najbolji način

Tekstilno - tehnološki

- Kada vidim žar u njihovim očima, to je ono što me pokreće. Novac mi nije bitan - kaže 33-godišnja asistentica s TTF-a Nina Katarina Simončić, što najbolje opisuje s kakvom ljubavlju ona radi svoj posao. Njezina predavanja studenti sa zanimanjem prate, a ona se uvijek trudi pružiti im nešto novo, zanimljivo, objasniti im gradivo kroz primjere iz povijesti i iz svakodnevnog života. Predaje na kolegijima moderna umjetnost i dizajn, moda 20. stoljeća i povijest tekstila i odjeće. Kaže da studenti vjerojatno cijene njenu pravednost.

- Doživljavam ih kao poticaj, koliko im pružim znanja, toliko mi daju povratnu informaciju. Smatram ih jednakopravnima, a dužna sam im na najbolji mogući način prenijeti znanje - objasnila je. Iako se čini da je predobra i studentima “gleda kroz prste”, to nije slučaj. Pravedna je, ali i stroga. - Mogu izlaziti i 10 puta na ispit, ali ako se nisu pripremili, nema prolaza. Disciplina je bitna i kada predajem, očekujem tišinu - pojasnila je.

Prof. dr. sc. Igor Štoković: U predavanja ubacim i viceve jer pada koncentracija

Veterinarski fakultet

Igor Štoković netipičan je profesor. Na predavanjima ima više od 140 studenata i svima im zna imena. Studenti uživaju slušajući njegove dogodovštine s terena dok je radio kao veterinar.

Tako su jednom prilikom doznali da se svinji treba zviždati ako je nemirna prilikom osjemenjivanja. Njegova predavanja uvijek su zanimljiva. Predaje statistiku u stočarstvu, pasminska svojstva životinja i uzgoj i proizvodnju životinja. Često se zna šaliti, “bockati” studente, natjerati ih da razmišljaju kritički, malo ih čak i isprovocirati. 

- U svoja predavanja ubacujem dosta humora, jer u tih 45 minuta njima pažnja pada, pa im ispričam vic, a vidim da im se to sviđa. Primjerice, za statistiku im kažem da je kao bikini, što vidite, zanimljivo je, a ono što ne vidite, bitno je - opisao je jedno od svojih predavanja ovaj 40-godišnjak.

 Kako bi bio što bolji u svom poslu, pohađa tečajeve o aktivnom učenju i kritičkom razmišljanju.

Među najomiljenijima na Pravu i ministar Šimonović

Prema anketi čiji su rezultati došli ovih dana, na zagrebačkom je Ekonomskom fakultetu prošle akademske godine ocjenu 5.0 dobilo četvero nastavnika: prof. dr. Nevenka Čavlek, prof. dr. Kristina Šorić, prof. dr. Boris Tušek i doc. dr. Mislav Ante Omazić, asistent dekana Darka Tipurića.

Na Fakultetu političkih znanosti najbolja je prema ocjeni studenata bila prof. dr. Mirjana Kasapović. Na Građevini je najbolje ocjene (4,84) dobio asistent Boško Kujundžić, stručni suradnik Zavoda za matematiku kod profesora Tomislava Došlića. I samog Došlića studenti jako cijene i vole jer gradivo, pišu na forumu, objasni primjerima iz svakodnevnog života. Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva unatrag dvije godine uz sveučilišnu provode i vlastitu anketu: biraju najboljeg mladog docenta u klasi do 35 godina.

Nagrada nosi ime tragično poginulog Roberta Gianninija, a najbolji mladi nastavnici nagrađuju se i novčano. Prošle godine tu je titulu zaradio Igor Lacković, a ove Domagoj Jakobović. Prodekan FER-a, Mario Cifrek, kaže da se u njihovoj anketi posebno gleda uspjeh anketiranih studenata. Netko, kaže Cifrek, može biti odličan govornik i šoumen, a da ne nauči dobro studente.

Na Pravnom fakultetu najpouzdanijom smatraju anketu koju sami provode među diplomantima, a prema kojoj vodi prof. dr. Ivo Josipović. Dekan fakulteta, prof. dr. Josip Kregar, kaže da je ta anketa složenija, a i da se provodi na kraju studija, kada studenti imaju jasniju sliku o radu svih nastavnika.

Studenti Prava provode i online anketu prema kojoj je u prošloj akademskoj godini titulu najboljeg zaradio Željko Potočnjak, s Katedre radnog i socijalnog prava te sudac Ustavnog suda. Od 105 nastavnika, među deset najboljih na Pravu je i aktualni ministar pravosuđa prof. dr. Ivan Šimonović.  (Ivana Kalogjera-Brkić)

Ivana Kalogjera-Brkić;Goran Penić 

1053
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.