Autor: Slobodan Elezović
Datum objave: 28.09.2011
Share
Komentari:


Nakit kroz povijest

Naušnice,pribadače,pa ogrlice

Nakit kroz povijest
Znano je da nakit obogaćuje izgled, ali isto tako novom ljepotom može naglasiti dio tijela koji se želi istaknuti.
Nakit je kod nas postao svakodnevicom. Rijetko se zapitamo u kojoj mjeri su ga i naši pretci nosili i kakvog oblika je bio?
Veliki broj pronađena nakita govori da su Hrvatice još u davnoj prošlosti voljele nakit i da su se vrlo često i rado njime resile. Nakit, sam po sebi, je imao više funkcija, kao i danas. Mogao je služiti tek kao ures na glavi, vratu, ušima, rukama (za prstenje je specifično da njih nisu nosile samo žene nego i muškarci i djeca), a vrlo često je imao i neku praktičnu funkciju kao što su kopče za kosu, raznovrsni gumbi i slično.
Dugo vremena nakit se uvozio iz susjednih zemalja, ali i s Dalekog istoka i Zapada. U vrijeme kad doživljava procvat i kada je počeo predstavljati prestiž, u Hrvatskoj se otvaraju razne radionice u okolici Knina, a pretpostavlja se još da su bile i u Solinu, Trilju, Ninu i Benkovcu, iako i naše radionice uvelike oponašaju bizantske uzore zbog njihova tadašnjeg jakog utjecaja.
Najviše su se nosile naušnice, i to raznih oblika, no, nisu se sve provlačile kroz uho. Neke su bile toliko velike i teške da nije bilo moguće, a niti zdravo, da se stave na uho, nego su se uplitale u kosu, visjele na vrpci oko glave i slično. Bile su neizostavne na velikim svečanostima.
Ogrlice nisu bile toliko rasprostranjene i bile su pretežito namijenjene dobrostojećim obiteljima, jer su se većinom uvozile s istoka. Bile su pravi znak prestiža. Najčešće su se nosile metalne ogrlice, od zlata ili srebra, ali i nizovi od perli izrađenih uglavnom od stakla ili staklene paste.
Ures koji često zanemarujemo su gumbi. U prošlosti se vrlo velika pozornost pridavala upravo ovom uresu, koji ima i praktičnu funkciju. Moglo se birati između raznih boja, oblika, načina na koji su ukrašeni, ovisno o tome za koju priliku su bili potrebni.
Sada se nakit proizvodi masovno. Najčešće to više nije ručni rad, no, i dalje on ne gubi na svojoj vrijednosti. Još uvijek su to različiti ukrasi napravljeni za svačiji ukus, a isto tako i financijske mogućnosti. Jednako kao i u prošlosti, za bilo koju svečanu prigodu, bira se poseban nakit, koji odgovara prigodi i koji će istaknuti vanjsku, ali i unutarnju ljepotu osobe koja ga rabi.




1946
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.