Autor: admin
Datum objave: 06.04.2015
Share
Komentari:


NARODNO SVEUČILIŠTE SESVETE

KONCERT, Nedjelja | 19.04.2015. Dvorana Narodnog sveučilišta 'Sesvete' u 19.30 sati

NARODNO SVEUČILIŠTE SESVETE

http://www.ns-sesvete.hr/article.php?vijest=170


KONCERT


Nedjelja | 19.04.2015.

Dvorana Narodnog sveučilišta „Sesvete“ u 19.30 sati


Ljubomir Puškarić – bariton


Mia Elezović – glasovir


Vlatka Peljhan – violina


PROGRAM:


K. Baranović: Ciklus Z' mojih bregov, Kum Martin, Međaš


F. Krežma: Scherzino za violinu i glasovir


J. Massenet: Meditacija iz opere 'Thais' za violinu i glasovir


G. Rossini: Largo al factotum, arija Figara iz Seviljskog brijača


C. Gounod: Avant des quitter ces lieux arija Valentina iz Fausta


L. van Beethoven: Romanza u F-duru op. 50 za violinu i glasovir


C. Saint-Saens: Violons dans le soir za bariton, violinu i glasovir


G. Verdi: Smrt Rodriga iz opere Don Carlo


LJUBOMIR PUŠKARIĆ, bariton

Pjevanje je počeo učiti kod Darije Hreljanović, a nastavio je usavršavanje kod baritona Vitomira Marofa, te u klasi Prof. Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 2007. g debitirao je u ulozi Figara (Seviljski brijač, G. Rossinija). Tijekom 2008. g. osim nastupa u zagrebačkom HNK ostvario je prvu suradnju sa HNK Ivan pl. Zajcu Rijeci kao Figaro u Seviljskom brijaču. U ljeto 2008. godine počeo je usavršavanje na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu gdje je i završio Performer diploma program u klasi profesora R. Harrisona u svibnju 2010. godine. U 2009. godini osvojio je prvu nagradu na natjecanju Indiana Matinee Musicale, te prvu nagradu na lokalnom i drugu nagradu na regionalnom natjecanju Metropolitan opere. Ljeto 2009. godine proveo je u Cincinnatiju gdje je sudjelovao u ljetnoj sezoni Opere u Cincinnatiju u sklopu posebnog programa za mlade umjetnike. Tamo je tumačio uloge Toreadora u operi Ainadamar i Moralesa u Carmen, te sudjelovao u ostalim produkcijama. Odmah nakon završetka usavršavanja dobio je i prvi značajan angažman. Nastupio je na tri solistička koncerta Carmine Burane sa glasovitim Clevelandskim orkestrom i na dva koncerta na Cincinnati May festivalu. 2010. g. osvojio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Ondina Otta u Mariboru. U listopadu iste godine je gostovao u Seattle Operi gdje je pjevao ulogu Enrica u Luciji di Lammermoor. Od povratka iz Seattlea nastupio je kao Dr. Falke u produkciji Šišmiša zagrebačkog HNK, Marcello u operi la Boheme, Figaro u Seviljskom brijaču, te Milnar Sima u Eri sa onoga svijeta. Debitirao je i u HNK Split u ulozi Frane u Adelu i Mari (Hatze). Aktivno sudjeluje i kao koncertni solist Zagrebačke Filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a. 2011. g. proveo je u Chicagu gdje je nastupio na gala koncertu „Stars of yric Opera of Chicago“ uz Renee Fleming, Mathewa Polenzanija i Jamesa Morisa pod ravnanjem Emmanuela Villaumea, a zatim je nastupio u Borisu

Godunovu (Ščelkalov), dirigirao je Sir Andrew Davis. U prosincu 2011. g. dobio je nagradu Zagrebačke Filharmonije „Mladi glazbenik godine“, a tijekom 2012. godine ostvario je nastupe u HNK Osijek (Traviata),Hamburškoj državnoj Operi (Faust), te Nikola Šubić Zrinjski u HNK Zagreb, dok se u lipnju vratio i u Cincinnati gdje je pjevao Silvija (Pagliacci). U sezoni2012/13 nastupao je zagrebačkoj Operi (Falke, Belcore, Heerufer), te u ljubljanskoj Operi(Marcello), te u operi u Rimu kao Orsini u Wagnerovom Rienziju. Nastupivši po prvi puta u ulozi Don Giovannija zaslužio je nagradu "Vladimir Ruždjak" - za najbolje ostvarenje muške uloge u sezoni zagrebačke opere. Ovu sezonu obilježio je nastup u naslovnoj ulozi opere Evgenij Onjegin u koprodukciji zagrebačke i riječke opere, te kao Sharples u novoj produkciji Madama Butterfly u HNK u Splitu. Za otpjevanu ulogu Silvija u operi “Pagliacci”, te mlinara Sime u “Eri sa onoga svijeta“ u zagrebačkom HNK bio je nominiran za nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika u kategoriji “Izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina”.


Mia Elezović diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Prof. Zvjezdane Bašić. Studij glazbe nastavila je 1995. na Visokoj glazbenoj školI u Beču u klasi Prof. H. Petermandla, a kasnije se usavršavala i u klasi Prof. H. Seidela na Visokoj glazbenoj školi [Musikhochschule] u Frankfurtu. Usporedo s usavršavanjem u inozemstvu, pripremala je i magisterij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kojega je iznimno uspješno završila. U veljači 2002. diplomirala je glasovir i na Visokoj glazbenoj školi u Frankfurtu. Održala je brojne solističke recitale, a nastupala je i u mnogim komornim sastavima u Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj, Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Španjolskoj, Japanu i Americi. Kao solistica nastupala je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom te Gudačkim orkestrom Gaudeamus. Kazushi Ono, Pavle Dešpalj, Pascal Rophé, Peter Škerjanec i Zlatan Srzić tek su neki od dirigenata s kojima je do danas vrlo uspješno surađivala. Bila je stipendistica nekoliko uglednih institucija: Fondazione Roma (1994-1996), Soros Foundation (1996/97), Rotary Deutschland (1999/2000) i Ministarstva kulture Republike Hrvatske (2002/2003).


Vlatka Peljhan diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Solistički je nastupala uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Puhački orkestar Muzičke akademije i Simfonijski orkestar HNK u Zagrebu i Osijeku. Pobjednica je Međunarodnog violinističkog natjecanja "A. Marcosig" u Italiji 1998. Od 1997. do 2002. godine bila je članica Zagrebačkog klavirskog trija uz pijanisticu Srebrenku Poljak i čelista Pavla Zajceva. Sa ansamblom je osvojila brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu, između ostalog na Tribini mladih glazbenih umjetnika "Darko Lukić", Međunarodnom natjecanju klasičnih komornih sastava "C. Hennen" u Nizozemskoj te na Međunarodnom natjecanju komorne glazbe "TICC2000" u Norveškoj. Ansambl je gostovao na međunarodnim festivalima komorne glazbe u Izraelu, Norveškoj, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji i Nizozemskoj, u sklopu kojih je pohađao majstorske tečajeve kod Isaaca Sterna i Leona Fleishera, te kod članova Emerson kvarteta, Juilliard kvarteta, Borodin kvarteta, Bártok kvarteta, Smetana kvarteta i Grieg trija.

2004. magistrirala je violinu na Visokoj školi za glazbu i ples u Rotterdamu (Nizozemska), nakon čega je magistrirala i violu. 2003. godine bila je članicom Pacific Music Festival Orchestra u Japanu, a godine 2004. članicom Symphony Orchestra Academy of the Pacific u Kanadi. Bila je i stalnom članicom Rotterdamskog komornog orkestra i Amsterdamskog simfonijskog orkestra, te članicom ansambla Zagrebačkih solista. Vođa je dionice viola u Hrvatskom baroknom ansamblu, a nastupa i s međunarodnim baroknim ansamblom Harmonia Antiqua Labacensis. Kao koncertni majstor Opernog orkestra HNK u Zagrebu angažirana je od 2006. g. Umjetnička je voditeljica mješovitog Komornog ansambla opernog orkestra HNK u Zagrebu. Od 2011. g. predaje komornu glazbu na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.

1031
Kategorije: Glazba
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.