Autor: admin
Datum objave: 28.09.2018
Share


NDH u kontekstu II.svjetskoga rata

proglašena 10.travnja 1941. u jeku II.svjetskoga rata i odmah je ušla u aktivne odnose s Trećim Reichom – Hitlerovom Njemačkom, Italijom Benita Mussolinija i Japanom, s generalom Hideki Tojo, tadašnjim japanskim ratnim predsjednikom Vlade.

NDH u kontekstu II.svjetskoga rata

U Hrvatskoj je NDH proglašena 10.travnja 1941. u jeku II.svjetskoga rata  i odmah je ušla u aktivne odnose s Trećim Reichom – Hitlerovom Njemačkom, Italijom Benita Mussolinija  i Japanom, s generalom Hideki Tojo, tadašnjim japanskim ratnim predsjednikom Vlade.

U tim turbulentnim svjetskim uvjetima i mnogim nepredvidljivim zbivanjima koja su se kao iznenadne aktivnosti u tim osobito teškim godinama velikoga svjetskoga rata,najsloženijima u dotadašnjoj ukupnoj svjetskoj povijesti, zbivale, nije bilo ni najmanjih uvjeta za normalan razvitak države i svih institucija koje bi je takvom tvorile i pozitivno afirmirale.

U turbulentnim, kaotičnim uvjetima stvorena, država nije mogla osigurati temelje za najmanju harmoniju u razvitku niti je tada  mogla imati vizije svoje ikakve budućnosti. Saveznici NDH, sile tzv.'osovine', su se tijekom složenih, teških i neizvjesnih ratnih godina 'urušavale', pa je 9.rujna1943,.kapitulirala Mussolinijeva Italija, 9.svibnja,1945.Hitlerova Njemačka, a nakon dvije atomske bombe koje je tadašnji američki predsjednik Truman usmjerio na Japan, 6.kolovoza,1945. na Hiroshmu i 9. kolovoza na Nagasaki, 2. Rujna 1945. je na  američkom bojnom brodu  Missouri, bio potpisan akt o kapitulaciji Japana, pred komandantom američkih savezničkih snaga na Dalekom Istoku, generalom Douglasom Mac Arthur, čime je okončan II. svjetski rat..

Car Hirohito je bio 'aboliran', ali je Njegov ratni premijer general Hideki Tojo  bio uhićen, osudjen na smrt   i  23. prosinca, 1948 .pogubljen.

Da li je NDH , uz takvu sudbinu svojih ratnih saveznika, mogla imati ikakve uvjete za opstanak…?  Nedvojbeno – ne!

I ,prirodno,nakon takvih godina svjetskoga rata i nadmoćne pobjede savezničkih snaga, europskih zemalja iz 'antihitlerovske koalicije', s podrškom USA i vojnih snaga na ćelu s generalom Dwightom D. Eisenhower, kasnijim američkim predsjednikom, od 1953.do 1961. i uz borbene prinose Rusije, mir je zavladao umornim i iscrpljenim svijetom.

Hrvatska, kao južnoslavenska zemlja, u tim uvjetima nakon II. svjetskoga rata, se našla u sastavu južnoslavenskih zemalja,u FNRJ,na čijem je čelu bio ratni maršal, Hrvat, Josip Broz Tito…..

On je zemlju organizirao i dinamično transformirao od startne 'prosovjetke države', do autohtonog puta kojim je postupno osiguravao tzv. samoupravno društvo i državu, što je, glede povijesnih značajki, kao uloga u tu veliku južnoslavensku zajednicu i značajki mentaliteta naroda i narodnosti, od Soče do Vardara, bio jedini mogući 'zdravi put' postojanja i  opstanka…

I kada su se 1990.stvorili uvjeti za stvaranje nove samostalne hrvatske države u mirnodopskim uvjetima, srbijanski tadašnji režim je tu ideju,stoljetnu želju Hrvatske,koju je  personificirao Dr Franjo Tudjman, pokušao osujetiti i  rat , teški, obranbeni, domovinski, od 1991.do 1995..je bio opet teška razarajuća sila, ali i koheziona snaga hrvatskoga naroda, koja je, na čelu s Dr. Tudjmanom, prvim hrvatskim predsjednikom, jačala i stvorila temelj novoj, današnjoj samostalnoj državi u koordinatama suvremenoga svijeta i moderne svjetske demokracije u državnim ustrojima najrazvijenijih svjetskih država.

Takvi temelji i uvjeti razvitka, uvode Republiku Hrvatsku u suvremenu zajednicu svjetskih država koje se grade i djeluju na temeljima najhumanijih zasada i kršćanskih visokih ideala dobrote, plemenitosti i kreativnih moći u poniznosti i ustrajnosti stvaralačkoga žara i uvjeta za uzlaze u životu i djelovanju, s ishodištima dobroga znanja, ućenja i širokoga zahvata obrazovanja i odgoja…..

Takva Hrvatska nedvojbeno ima velika i široka tvoračka obzorja koja koreliraju s obzorjima Hrvata u dijaspori, u zemljama svijeta na svim kontinentima i demokratskim ustrojima država u kojima Hrvati diljem svijeta žive,  rade, razvijaju se i s ponosom gledaju na suvremenu Republiku Hrvafsku  kao zemlju svoiih predaka, kao na svoju pradomovinu.         



Nezavisna Država Hrvatska

https://hr.wikipedia.org/wiki/Nezavisna_Država_Hrvatska


Ante Pavelić

https://hr.wikipedia.org/wiki/Ante_Pavelić

Treći Reich

 https://hr.wikipedia.org/wiki/Treći_Reich


Adolf Hitler

https://hr.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler


Benito Mussolini

https://en.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini


Hideki Tojo

https://en.wikipedia.org/wiki/Hideki_Tojo

As Prime Minister, he was responsible for ordering the attack on Pearl Harbor, which initiated war between Japan and the United States


Harry S.Truman

https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_S._Truman


General armije Douglas Mac Arthur potpisuje dokument o bezuvjetnoj kapitulaciji Japana na bojnom brodu "Missouri" 2. rujna 1945. Kapitulacija Japana označila je kraj Drugog svjetskog rata.

 https://hr.wikipedia.org/wiki/USS_Missouri_(BB-63)#/media/File:Douglas_MacArthur_signs_formal_surrender.jpg


Dwight D. Eisenhower

https://en.wikipedia.org/wiki/Dwight_D._Eisenhower


Josip Broz Tito of Yugoslavia - Still #1 in Balkans?

https://www.youtube.com/watch?v=DZzAvnCEyBY


Nixon u Zagrebu 1970.

https://www.youtube.com/watch?v=jrbvu3gW4Bk



Pogledajte kakve poruke dobiva povjesničar Jakovina zbog kritike Kolinde: "Ustaše su bili jedini pozitivci u ratu"

https://www.index.hr/vijesti/clanak/povjesnicar-jakovina-objavio-poruke-koje-dobija-jer-je-kritizirao-kolindu-ustase-su-bili-jedini-pozitivci-u-ratu/1032242.aspx

POVJESNIČAR Tvrtko Jakovina na svom je Fejsu objavio poruke kakve dobiva nakon što je kritizirao Kolindine izjave u Argentini.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prilikom svog posjeta Argentini i susreta s hrvatskim iseljenicima mrtva-hladna izjavila kako su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".

Ta izjava naišla je na žestoku reakciju jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal, nazvanom po slavnom lovcu na naciste, ali i našeg uglednog povjesničara Tvrtka Jakovine, koji je izjavu predsjednice ocijenio skandaloznom.

Jakovina osudio predsjedničinu izjavu, a Kolindini fanovi mu sad "objašnjavaju" da su ustaše bili super

Naime, notorna je povijesna činjenica da su Hrvati koji su pobjegli u Argentinu nakon Drugog svjetskog rata najvećim dijelom bili ustaški zločinci koji su iskoristili tzv. štakorsku liniju kako bi se sklonili od antifašista.

Nakon osude Kolindine izjave, obožavatelji predsjednice (i ustaša) ne prestaju Tvrtku Jakovini slati poruke na Facebooku.

Jednu od njih objavio je na svom Facebook profilu, a mi je prenosimo uz suglasnost Tvrtka Jakovine:




794
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.