Autor: admin
Datum objave: 29.08.2014
Share
Komentari:


Nedostatak nezasićenih masnih kiselina oštećuje mozak

Hrana utječe na pamćenje

Nedostatak nezasićenih masnih kiselina oštećuje mozak

http://zdravzivot.com.hr/clanak/131/nedostatak-nezasicenih-masnih-kiselina-ostecuje-mozak

Nedostatak nezasićenih masnih kiselina u prehrani dovodi do promjena neurona uključenih u procese mišljenja i pamćenja, što može dovesti do različitih neuroloških i psihičkih bolesti: Parkinsonove bolesti, demencije, epilepsije, multiple skleroze, nesanice, otežane koncentracije pri učenju i upamćivanju novih informacija, kao i do emocionalne preosjetljivosti, depresije i shizoafektivnih poremećaja.

"Zato omega-3 i omega-6 masne kiseline svakodnevno moramo unositi u svoj organizam i to u pravilnim omjerima čime se osigurava njihov sinergijski zaštitni učinak", kaže prof. dr. Vida Demarin, poznata zagrebačka neuropsihijatrica i autorica knjige "Hrana za mozak: jelovnici za zdrav mozak i dugo pamćenje".

Važni su pravilni omjeri

" Omega-3 masne kiseline trebale bi činiti jednu četvrtinu u odnosu na omega-6, no mnogi ljudi kod pripremanja hrane koriste mnogo veće količine omega-6 masnih kiselina od preporučenih. Maslinovo ulje je namirnica koja već sadrži povoljan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina, a ima i analgetsko svojstvo slično lijekovima koji se uzimaju protiv boli. Stoga je poželjno konzumirati 4 žlice maslinova ulja u hrani svakodnevno.

Osim hrane, ljudskom organizmu je potrebna i dovoljna količina vode radi brojnih metaboličkih procesa koji se u tijelu neprekidno odvijaju. Smatra se da je zdravoj osobi dnevno potrebno 1,5-2 l vode koju dobivamo iz hrane i pića. Glavni izvori serotonina su ugljikohidrati – tjestenina, krumpir, kruh i žitarice", kaže dr. Demarin.

Hrana utječe na pamćenje

"Kemijske tvari koje hranom unosimo u svoj organizam snažno utječu na naše pamćenje, koncentraciju, način razmišljanja i raspoloženje, a istovremeno su važne za liječenje i prevenciju mnogih fizičkih i psihičkih bolesti. Za očuvanje zdravlja mozga važno je poznavati piramidu prave hrane zdrave za mozak u kojoj su jednako važne sve četiri stranice piramide: aminokiseline, nezasićene masne kiseline, glukoza i mikroelementi., kaže dr. Demarin.

U knjizi "Hrana za mozak: jelovnici za zdrav mozak i dugo pamćenje" prof.dr. Vide Demarin donosi sedamdesetak jednostavnih i brzih recepata koji sadrže namirnice provjereno korisne za očuvanje zdravlja mozga. Bez obzira na to želite li ojačati svoj mozak, spriječiti stres, proširiti svoju memoriju ili poboljšati koncentraciju, "Hrana za mozak" izuzetan je vodič na putu do tog cilja.

Gošća zdravlja: akademkinja, prof.dr.sc. Vida Demarin

Hrana i mozak!

http://zmusk.wordpress.com/zdravlje/gosca-zdravlja-prof-dr-sc-vida-demarin/

 photos

https://www.google.hr/search?q=vida+demarin&client=opera&hs=y6&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=TfQAVKWwHqH-4QTnyYHwCA&ved=0CDEQsAQ&biw=931&bih=600

1510
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.