Autor: mr.sc.Vladimir Prister
Datum objave: 17.12.2011
Share
Komentari:


Neka bude svjetlo!

Od Edisonova patenta do LED rasvjete

 

FIAT LUX

Neka bude svjetlo!

 

Od davnog Edisonova patenta do suvremene LED rasvjete

 

 

            Niti svekolike krize, niti onemoćala gospodarstva nisu uklonili potrebu za dobrom rasvjetom. Naprotiv, čovjek je oduvijek težio da ona bude što  bolja, što ugodnija, bilo to u kući, na radnom mjestu, na  mjestima zabave, u kazalištu, na koncertima, u prometu...

            I  ljudi su se uvijek snalazili. Gorjelo je ulje u uljanicama,  u glinenoj plitici, gorjelo je primitivno ognjište, gorjele su voštane svijeće, petrolejske lampe, stare rudarske karabitne lampe, svjetlo je čovjeku zaista oduvijek bilo neophodno! Električna rasvjeta bila je prava prekretnica, a električna rasvjetna tijela pišu svoju dugu povijest: još od znamenite Edisonove žarulje koju je ovaj izumitelj ponudio 22. listopada 1871. Njegova je žarulja imala ugljenu nit, a trajala je oko 40 sati. No, to je bio tek početak! Nakon usavršavanja, to je vrijeme povećano na 1200 sati. Dovoljno za uspješnu eksploataciju. I danas su još u upotrebi – ali zbog potrebe štednje električne energije i sve oštrijim zahtjevima za sve većom učinkovitošću klasične se žarulje napuštaju.

            Nakon dugog razdoblja korištenja klasičnih žarulja, pojavila se fluoroscentna cijev koja predstavlja vrlo pouzdan ali i nadasve ekonomičan svjetlosni izvor. Iako njezina upotreba zahtjeva dodatatak startera i prigušnice, vrlo je brzo postala traženi svjetlosni izvor.

            Vrlo je zanimljiva grupa halogenih žarulja, žarulja koje se koriste od kućanstava, do automobila, i općenito govoreći, imaju vrlo široku primjenu i to kako u osvjetljavanju izložbenih prostora, tako i trgovina i hotela.

            Najmodernije kinodvorane širom svijeta koje, primjerice, koriste kanadsku IMAX tehnologiju (pa tako i IMAX u Zagrebačkoj Areni), imaju prvoklasnu, odličnu kvalitetu filmske slike koja se postiže korištenjem xenon lučne svjetiljke od čak 15kW! Impozantno! Ali je zato prikazana slika na ekranu izvanredna!

            Posebno je zanimljiva grupa visokotlačnih žarulja s izbojem u plinu. Služe za rasvjetu velikih dvorana, stadiona, izložbenih prostora. U toj su skupini dvije najvažnije: visokotlačne živine i natrijeve žarulje. Prepoznatljivo je njihovo svjetlo: živine daju jaku rasvjetu bijelo-plavičaste nijanse, dok one natrijeve emitiraju karakteristično bijelo-žuto. Oba navedena tipa žarulja spadaju u veoma efikasna rasvjetna tijela.  

               Štedne su se žarulje izborile za visoki položaj upravo u ovoj nestašici energije. Naime, one su iako nešto skuplji proizvod, ipak povoljnije jer im je vijek trajnosti osam puta duži, uz osjetno manju potrošnju električne energije i nisko isijavanje topline (oko pet puta manje zagrijavanje). Štedne žarulje opremljene su elektroničkim sklopom koji omogućava paljenje i rad bez treperenja. Dakle, životni im je vijek osam puta duži od životnog vijeka standardne žarulje, a svjetlosni tok pet puta veći što rezultira uštedom od 80%. Daju ujednačenu i jasnu svjetlost, a namjenjene su za postavljanje na mjesta gdje se traži duži neprekinuti rad. Štedne žarulje daju svjetlost jednaku svjetlosti običnih žarulja ali manje troše: ona od 25W troši svega 7W, 40W troši svega 11W, 60W troši 13W, ona od 75W potroši 15W, 100W potroši 20W i na kraju ona od 120W potroši  23W elektgrične energije! Dakle, prednosti su očite!

            I sada dolazimo do onog što obično nazivamo «šećer na kraju»: to su najmodernija LED rasvjetna tijela koja nemaju ni žarne niti niti lučnicu s visokim naponom, već se koristi poluvodička LED tehnologija. O čemu je riječ?  Ukratko, LED (engleski: light-emiting-diode, dioda koja emitira svjetlost), predstavlja poluvodički izvor svjetlosti. To je, naime, poluvodička dioda koja se ovdje koristi kao izvor svjetlosti!

            Diode koriste istosmjerno napajanje, stoga moramo koristiti ispravljač kojim iz standardnog izmjeničnog mrežnog napajanja dobijemo istosmjerni. Povrh toga, LED lampe traže dobro hlađenje. Zbog svega navedenog, LED rasvjeta ima veću početnu cijenu ali je na duži rok isplativija od klasične rasvjete žaruljama sa žarnom niti ili fluoroscentnim cijevima.

            Svjetlo za uobičajeno korištenje, tzv. bijelo svjetlo, kao što je danje svjetlo, možemo dobiti pomoću dva načina: prvi je da pomješamo svjetlost dobivenu iz crvenog, plavog i zelenog LED izvora, a drugi je korištenje fosfora za pretvaranje svjetla u druge boje.

   Prva metoda koristi trostruki LED čip, on emitira crvenu, zelenu i plavu boju koju mješanjem ljudsko oko vidi kao bijelu svjetlost. Prednost je ove metode mogućnost odvojenog reguliranja svakog od tri izvora, dakle svake boje. Glavna mana je cijena!

Druga je metoda korištenje fosfornog pretvornika boja. Naime, fosfor absorbira plavi dio spektra i emitira širi spektar bijeloga. No, tu je glavna prednost niska proizvodna cijena, a mana leži u tome da je konverzija fosfora otežana. Ipak, prihvatljiva cijena i dobre performance čine ovu metodu već danas široko korištenom.

Danas možete nabaviti veliki broj rasvjetnih tijela u širokom naponskom rasponu (12V ili  220-240V) i raznim vrstama  i tipovima grla za montažu.  Standardne klasične žarulje sa žarnom niti daju oko 14-17 lumena/W. A u skladu s propisima Europske Unije traži se da se energetska efikasnost nove LED rasvjete (koja bi bila ekvivalent staroj 60Wžarulji), podigne na minimalno 806 lumena! Razlika je očita! Tehnologija se razvija veoma, veoma brzo i nove energetski visoko efikasne LED lampe su već oko nas. Philips, Osram... da spomenemo samo neke, kao i sva velika imena na ovom važnom području grabe ogromnim koracima na putu prema sve boljoj i boljoj energetskoj učinkovitosti.

1401
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.