Autor: Slobodan Elezović
Datum objave: 30.09.2011
Share
Komentari:


Nixon gost i Dr.Savke Dabčević Kučar

Prvi američki predsjednik koji je posjetio Zagreb,1.listopada,1970.Richard Nixon


Prvi američki predsjednik koji je posjetio Zagreb, prije 41 godinu, 1.listopada,1970. bio je Richard Nixon.
U Banskim dvorima je bio gost Dr.Savke Dabčević Kučar i tadašnje hrvatske političke elite

U Republici Hrvatskoj je, sredinom šezdesetih godina, inicijativu
preuzela elitna ekipa političara, intelektualaca, na čelu s prof. dr. sc. Savkom Dabčević-Kučar, s jasnom koncepcijom razvitka Republke Hrvatske na prirodnim ljudskim i inim resursima, kao zalogu za nov val entuzijazmiranog napretka i samosvojnosti glede vrsta i opsega gospodarskih programa u korist razvitka i širenja socio-kulturoloških potreba i afirmacije hrvatskoga naroda i svih stanovnika, moderno razvojno koncipirane Republike Hrvatske. Prigodom Titova posjeta Japanu, i tada najjačoj svjetskoj industrijskoj sili, u travnju 1968., u delegaciji je Dr. Savka Dabčević Kučar, kao erudit i mislilac, analitičar, ekonomist s vizijom u ime što boljih uvjeta razvitka hrvatskoga gospodarstva kao temelja svim ostalim socijalnim vrijednostima usmjerenih novim razinama tadašnje suvremenosti.A kada je u jesen,1970. prvi američki predsjednik koji je službeno posjetio Tita, Richard Nixon, 3o. rujna i 1. listopada, 197o.,prigodom boravka u Zagrebu, 1.X.197o.,popodne, pred Banskim dvorima i u susretu s gospodjom dr. sc. Savkom Dabčević-Kučar i hrvatskom političkom elitom, te mnoštvom nazočnih Zagrepčana, poletno uzviknuo : „Živjela Hrvatska !“izazvao je val ponosa s tihim oduševljenjem, tada.
Taj primjer Hrvatske, mogao je postati uzorom nadahnuća i svim ostalim Republikama, u procesima nužnih razvojnih transformacija, a u korist modernizacije zemlje u duhu demokratskih težnji i novih parametara u razvitku, bližih demokratskim modelima europskoga iskustva. Gospodja dr.Savka Dabčević-Kučar je bila vizionarka, spremna svojom erudicijom, političkom pragmom sa stilom i iskustvima u volumenu dnevnooperativnih poslova u svim vitalnim smjerovima razvitka zemlje, u dinamičnom kretanju i izabranom plodonosnom ritmu, pridonijeti kvalitativnim transformacijama koje će, lančanom reakcijom potaknuti i razviti sličnu koncepciju i u ostalim republikama iz sastava SFRJ. Taj proces je već bio započeo u Sloveniji i u Srbiji, a ubrzano je inicirao razmišljanja i u svim ostalim republikama i tzv.autonomnim pokrajinama.
Vizija i pragmatične ideje gospodje Dr Savke Dabčević Kučar, bile su jamstvo dijalektičke dinamike u prirodnoj transformaciji metafiziciranoga sustava koji je imao sve tanju podlogu svoje tadašnje opstojnosti.
1215
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.