Autor: Dr.sc.Slobodan Elezović,prof.
Datum objave: 11.11.2011
Share
Komentari:


Nj.E.Dančo Markovski, veleposlanik Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj

dva desetljeća razvojnog uzleta suvremene Makedonije

 

 

 

 

 

Nj. E. Dančo Markovski, veleposlanik Republike Makedonije u RH

 

Ekselencijo Markovski, u ime čitatelja e-portala EHO u nama i oko nas, kao medijske inovacije tradicionalne Tribine za kulturu i znanost Collegium Hergešić, koja se više od  desetljeća održava u Knjižnici “Bogdan Ogrizović”, Preradovićeva, 5, kao i u Europskom domu, u Zagrebu, zahvaljujemo Vam na razgovoru, osobito u vrijeme jubilarne dvadesete godišnjice državne neovisnosti Republike Makedonije, koja je svoju državotvornu neovisnot ostvarila prvi put u svojoj ukupnoj, složenoj i često teškoj povijesti, 1991….

 

Tada, u dinamičnim i dramatičnim uvjetima raspada Jugoslavije, čelnik makedonske nastajuće države, gospodin Kiro Gligorov, bio je kreatorom uvjeta za mirno ostvarenje makedonske državne neovisnosti, pa je uspio osloboditi Makedoniju, izlučiti je iz Jugoalsvije, mirno, bez ispaljenog metka. To je i tada bio fenomen, a jednako je impresivan i poučan danas,  s distance od puna dva desetljeća.

 

Možete li , molim Vas,  predstaviti suvremenu Republiku Makedoniju…

 

O. Na početku dozvolite mi da se zahvalim Vama i Vašem e-portali EHO na pruženoj mogućnosti da budem sugovornik i spodelim određena aktualna stanja u Republici Makedoniji.

8.rujna proslavili smo dvadesetu obljetnicu Dana naše neovisnosti, povjesni trenutak kada su naši građani jasno izrazili svoju odluku da krenu samostalnim i neovisnim putem. Makedonija, često je opisivana kao zemlja čija kultura ima stare korijene, a ipak je mlada demokracija. No, 20 godina neovisne države je dovoljno dugo razdoblje da bi mogli reći da smo zrela, razvijena i napredna demokratska država. Država koja je uspjela obilježiti svoje mjesto u međunarodnoj zajednici i pri tom zadržati svoju poletnost i energiju. Prošli smo put ispunjen mnogim izazovima. Suočili smo se borbom oko međunarodnog priznavanja, gospodarskim blokadama, transformacijom gospodarstva, političkih kriza i  etničkih tenzija, koje smo uspjeli prevladati. Zatvorili smo i pitanja državne granice sa svim susjedima.

Svakako, nedvojbena je i pozitivna povjesna uloga i našeg prvog predsjednika Gligorova.

 

Kako je profilirana javna politička i društvena scena u Makedoniji danas.?

 

O. Proteklih 20 godina bile su godine izgradnje, kada smo postavili temelje ključnih biljega makedonske državnosti. Naše institucije, armije, diplomacije, vlastite nacionalne valute, uspostavi temelja demokratskih institucija, građanskog organiziranja i djelovanja, slobodnog  mišljenja i izražavanja.

Stvorili smo neovisnu državu koja poštiva prava svojih građana, koja može biti pravi dom svima. Makedonska tradicija etničkog i vjerskog suživota i suradnje, hrabre nas na ovom putu da donosimo jedinstvena rješenja, rješenja koje postaju primjer drugim državama u regionu. Makedonija je prihvatila svoje bogatstvo raznolikosti kao prednost u izgrađivanju zajedničke države. Naša  raznolikost je izvor naše unutarnje snage.

 

Koje strateško-taktičke razvojne opcije postoje i koje prevladavaju u ime pune i potpune prezentacije suštine duha i poteba suvremenog makedonskog čovjeka….?

 

O. Makedonski građani teže k što boljim privrednim, tržišnim i sigurnosnim uvjetima razvoja makedonskog društva. Usmjereni su na svom europskom putu civilizacijske naravi koji podrazumijeva ulazak u jedno organizirano društvo koje se zove Europska unija i NATO. Put koji pruža mogućnost da se definiraju i usklađuju zajednički interesi i izravno sudjeluje u kreiranju vlastite budučnosti i razvoja. Pri tom svakako brižno štiteći svoj identitet i posebnost.

 

Živimo u doba reafirmacije i sve veće proklamirane pažnje – društvu znanja.

To znači da se spoznaje potreba širokog obuhvata mladih generacija programom školovanja, sustavnoga obrazovanja u ime novih kvalitetnih razina kultrure, umjetnosti, ali prije svega u ime proizvodnosti u svim vitalnim sferama gospodarstva temeljenog na prirodnim mnogim resursima i s čovjekom, osviještenim, za njihovo postojanje i uporabu, u rasponima proizvodno -  industrijske djelatnosti s najsuvremenijim tehnološkim aplikacijama…..

Gospodarstvo, proizvodno gospodarstvo, bi trebalo biti okosnicom suvremene gospodarske strategije zemalja u razvoju i očekivanju jasnije profiliranog svoga identiteta, materijalno-proizvodnog, kao i kulturološko-duhovnoga……..molim Vas komentirajte ovo netom rečeno?

 

O. Razni događaji kao oružani sukobi, kriminalnih pretvorba, borba za međunarodno priznanje i drugi veoma komplicirani događaji s kojima su zemlje iz ovog regiona bile suočene, zasigurno su ostavile belege u normalnom razvoju njihova društva. Međutim period tranzicije je iza nas. Lično vjerujem u naše potencijale i mogućnosti da gradimo svoje društvo u kome ćemo zadržati svaku vrstu identiteta. Želja i borba za samostalnost i neovisnost kojima su Hrvatska i Makedonija stremili je dovoljan dokaz.

Svjesni smo da je prilagođavanje sustava obrazovanja mladih generacija osnovni imperativ napretka zemlje. U tom smislu makedonska Vlada je preduzela nekolko konkretnih mjera u smislu prilagođavanja obrazovanja potrebama tržišta. Kao primjer naveo bih sprovođenje odluke o nabavi kompjutera svakom učeniku u osnovnim školama.

Međutim negativni tjekovi svjetske financijske krize, problemi koji su isplivali na površinu glede liberalnog kapitalizma su veliki izazovi kojima treba pristupiti veoma odgovorno s prihvaćenom nacionalnom strategijom koju će podržati svi relevantni faktori političko - gospodarskog života države. Sve drugo bi bilo puka inprovizacija.

 

Spomenuvši  prvog gospodina predsjednika Republike Makedonije, Kiru Gligorova, dopustite mi spomenutii i gospodina Zdravka Mršića, prvoga hrvatskoga ministra inozemnih poslova, koji je danas jedan od najplodonosnijh socijalnih publicista, a koji je nedavno u socijalnom eseju  “Hrvatska i Zapad”,  naznačio:

“Zapad, a to se odnosi i na Hrvatsku, sad sve teže plaća ono što troši, jer proizvodi sve manje dobara. Najviše proizvodi zabavu! Dosadašnje prednosti Zapada pred ostatkom svijeta, a to su bili predvodništvo u tehnologiji i usredotočenje kapitala, sve više kopne, jer se i tehnologija i kapital ravnomjerno raspoređuju svijetom a sirovine i rad ostaju vezani uz teritorij.

Stoga gospodarstva “novih” zemalja, od kojih su neke doista mnogoljudne, postaju sve snažnijima. Bogatstvo se stvara radom i uporabom prirodnog blaga.

Osim gospodarstava novih zemalja jačaju i države tih zemalja, jer su one dužne nadzirati i štititi ljude i prirodno blago. Nasuprot tome, Zapad je zahvaljujući liberalističkoj ideologiji ne samo izručio i tržištu prepustio ljude, prostor, okoliš i prirodno blago, nego je i državu ostavio tržištu na milost i nemilost.

Ako narodi Zapada (i hrvatski među njima!) ne preuzmu svoje države iz tržišnih u svoje ruke, sadašnji razvitak u svijetu dovest će do potpunog zalaska Zapada i do slabljenja njegovih država, dok jača uloga država i naroda izvan zapadne polukugle.

Jedna od posljedica sadašnjeg premještanja središta svijeta u Aziju (i buđenja Afrike uz potporu Azije) je povratak siromaštva na Zapad. Stupanj siromaštva Zapada još se ne očituje u ozbiljnom smanjenju opće i osobne potrošnje, ali se očituje u smanjenju ulaganja i stupnju zaduženosti (ljudi, mjesnih uprava, poduzeća i država).

Zapad je desetljećima sustavno zapuštao poljoprivredu i rudarstvo (jer su hrana i sirovine drugdje bile jeftinije), sasjekao je proizvodno gospodarstvo koje pada u sve veće gubitke a pouzdavao se u financijski i uslužni sektor gospodarstva.

Ta dva sektora, nažalost, ne mogu opstati bez proizvodnje, a proizvodnje nema, jer je Zapad prestao raditi.

Zapad je prepun dilera, posrednika, sportaša, zabavljača, modela, svodnika, konobara i konzultanata.

Skučeni proizvodni sektor i poljoprivreda, na zemljištu koje se sve više pretvara u građevinsko i energetsko, sad trebaju uzdržavati golem uslužni sektor i državnu administraciju, koji u najjačoj državi Zapada i svijeta zapošljavaju 80% radno sposobnog pučanstva.

 

Zapad će i dalje propadati sve dok se ne prihvati proizvodnje onoga čime valja zadovoljiti potrebe ljudi, a ne potražnju koju izmišlja sâmo tržište.

Riječi proizvodnja i potrebe trebaju zamijeniti riječi ponuda i potražnja……”

Postoji li, molim Vas, mogućnost prispodobe ove citirane društvene “slike” i  s pojavama u suvremenoj Makedoniji?

 

O. Načelo pravednosti i jednakosti je osnovni imperativ kojim se mora pridržavati svaka politička elita. Nepoštivanje ovog načela i stvaranje velikih socijalnih razlika prije ili kasnije izaziva socijalne pobune. Ekonomske zakonomernosti su neumoljive. Stoga iznimno važno je da političke elite koje upravljaju državom budu odgovorne u planiranju, raspodjeli i sprovođenju ekonomskih mjera, stvarajući na taj način realne uslove u ekonomskom životu. Sprovođenje ekonomskih mjera ni u kom slučaju ne smije polaziti od stranačkih interesa, već od interesa cjeloga društva. Pogodovanje izvjesnim grupama u društvu ili još konkretnije, preduzimanje populističkih mjera prije ili kasnije rezultiraju s ozbiljnim problemima. Ovih dana, nažalost svjedočimo takvim primjerima.   

 

U svojoj diplomatskoj aktivnosti, Vi se, Ekselencijo Markovski,  zalažete za gospodarski razvitak i suradnju medju državama, u ime zdrave podloge za uzlazne odnose i razvitak u području kulture i umjetnosti.

 

Dopustite podsjetiti se da je utemeljiteljica medjunarodno poznatoga festivala Ohridsko ljeto,1961.( pola stoljeća je ) operna umjetnica Ana Lipša Tofović, bila povremena gošća zagrebaččke operne scene, jedan od najslavnijih makedonskih dramskih i filmskih umjetnika, Ilija Džuvalekovski,  je bio niz sezona članom Drame zagrebačkog HNK

Hrvatska nacionalna operna prvakinja Ruža Pospiš – Baldani, je medju prvima priredila veliki dobrotvorni koncert u Skopju, nakon razornoga potresa, 1963.

U godini obnove povijesne zgrade zagrebačkoga HNK, 27. studenoga, 1969.u redove istaknutih zagrebačkih opernih solista i kasnije prvaka Zagrebačke opere, stigao je i veliki umjetnik Stojan Stojanov, koji je i danas istaknuti vokalni pedagog, koji dijeli radnu sezonu izmedju Zagreba i Skopja……

I primabalerina Natka Penušlinska, na zagrebačkoj baletnoj sceni, a Nina Spirova povremeno na estradi.

Istaknuto mjesto u kulturi i umjetničkom izrazu lakozabavne glazbe i pjesme, stvorila je u Zagrebu i Hrvatskoj, dama makedonske kulture Ljupka Dimitrovska - Kalogdjera, koja je desetljećima ugledni reprezentant duha svoje domaje Makedonije, s velikom ovojnicom “hrvatske politure”

Na jakim temeljima bogate i visokokvalitetne tradicije u području umjetnosti, Makedonija i Hrvatska će, sigurno i Vašim prinosom osiguravati ritmove u razmjeni i zajedničkim projektima toga vitalnog i nendomjestovog oblika života i kreativnog rada.

Što nam u tom području spominjete kao aktualnosti?

 

O. Kada govorimo o kulturnoj suradnji moram istaknuti da i mi imamo Hrvata u Makedoniji koji su ostavili beleg u našoj kulturi. Setimo se Ljubomira Brandzolice izvrsnog skladatelja koji je ostavio neizbrisiv trag makedonske glazbe. Medjutim ono što dva naroda čini veoma bliskim je postignuti stupanj izvan institucionalne suranje. Bilo da je riječ o kazališnoj umjetnosti, književnoj suradnji, likovnim umjetnicima i svima onima koji prezentiraju kulturu svoje zemlje, više ne trebaju posredovanje veleposlanstva ili ministarstva kulture. Direktna komunicija znači da su kulturne veze iskrene, duboke i s puno razumijevanja.

          Svake godine realiziraju se brojni kulturni događaji kako u Hrvatskot tako i u Makedoniji, na kojima umjetnici prezentiraju svoja umjetnička dijela. S druge strane međusebno poznavanje i bliskost dvaju naroda uvijek izaziva velik interes publike. 

 

A što je, molim Vas, u području gospodarskih odnosa, osobito nakon posjeta gospodina Predsjednika Republike Makedonije Hrvatskoj i susreta s Predsjednikom Republike Hrvatske, Prof. dr. sc. Ivom Josipovićem?

 

O. Gospodarska suradnja svakako je jedna od najznačajnijih čimbenika, u sveukupnim odnosima između dviju zemalja. Upostavljeni ugovorni okvir omogućuje efikasni i nesmetani nastup kompanija na oba tržišta. Interes za suradnju je konstantno na visokoj razini. Broj hrvatskih kompanija (među kojima Croacija-osiguranje, Croacija-erlajns, Vindija, Kraš, Ingra, Konstruktor, Podravka, Saponija i dr.) je iznad šezdest.

Stoga, pri svim susretima uzvanika dviju zemalja, ovo pitanje se nalazi na vrhu agende razgovora. Neposredni susret predsjednika Prof. dr. sc. Gjorge Ivanova s predstavnicima hrvatskih kompanija, tjekom njegovog službenog posjeta Hrvatskoj, imao je cilj da se neposredno infomira s njihovim planovima za nastup u Makedoniji, kao i da, sa svoje strane, informira o uslovima i potencijalima kojima raspolaže naša država. 

 

Kako vidite dinamiku i kvalitetu razvitka i unapredjivanja odnosa u tim vitalnim djelatnostima naših zemalja?

 

O. Zasigurno smo upućeni na pronalaženje viših ili organizovanijih formi za zajednički nastup naših kompanija na trećim tržištima. Brzina prihvaćanja ove forme suradnje će zasigurno omogućiti značajnije prisustvo na svjetskom tržištu, pa ako hoćete i pristup kapitalu. Male ekonomije kakve su naše jednostavno su upućene na takve korake. Premali smo da se sami nosimo s velikim korporacijama koje sve žešće pritišću k svjetskoj ekonomskoj globalizaciji, gdje nema mjesta za male igrače.

 

Hrvatska je pred uvrštavanjem u članstvo Europske Unije, već daje prinos životu NATO-a čijom je članicom, a Makedonija se za sve to priprema…

Postoji li, molim, konstruktivna suradnja i razmjena iskustava medju dvjema državama i uz ta šira strateška i razvojno vitalna pitanja…  ?

 

O. Suradnja između ministarstva i drugih državnih organa odvija se u skladu potpisanih ugovora, te razmjenom iskustava o provedbi reforma u društvenom sustavu dviju država. Bliski ili identični stavovi po određenim međunarodnim pitanjima, omogućuju koordinirani nastup u okvirima Ujedinjenih Naroda, NATO saveza, Europske Unije, kako i raznih regionalnih inicijativa u okvirima Jugoistočne Europe.

          Ovdje moram istaknuti pozitivan odnos hrvatske diplomacije prema makedonskim strateškim orijentacijama za naše članstvo u NATO-a, u EU, koji je sadržan i u vanjskopolitičkoj programskoj strategiji Hrvatske, koja se zalaže za cjelovitu integraciju zemalja našeg regiona. Svjedoci smo da u svojim nastupima hrvatski dužnosnici otvoreno izražavaju potporu Makedoniji na njenom putu u euro – atlanskim integracionim procesima, ističući pritom postignute uspjehe u reformiranju naše države.

 

Možete li sugerirati i očekivana postignuća u razdoblju od nailazećih pet godina?

O. Slijedećih pet godina, bit ćemo svjedoci sporog oporavka Europe iz ekonomske krize, ali i određenih političkih pregrupiranja unutar same Unije. Proces multipolarnog svijeta i stavranje novih centara političke moći, biće sve izraženiji. Nastupa period globalne ekonomske stagnacije.  

 

Hvala Vam na pažnji i posvećenosti rasponu pitanja, Ekselencijo Markovski !

Srdačno, uz najbolje želje za Vaše uspjehe i uspjehe u odnosima države Makedonije  i  Hrvatske.

 

Dr. sc. Slobodan Elezović, prof.

 

1.http://www.dalmacija.hr/SDŽInfo/Novosti/tabid/304/articleType/ArticleView/articleId/682/Veleposlanik-Republike-Makedonije-Danco-Markovski-na-primanju-u-Zupaniji.aspx

2.http://www.zagorje.com/clanak/7308/makedonski-veleposlanik-markovski-gospodarska-suradnja-je-dvosmjerna-ulica.aspx

3.http://www.sibenik.hr/vijesti/veleposlanik-republike-makedonije-danco-markovski-u-sibeniku

1500
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.