Autor: Dr.sc.Mirna Flogel Mršić
Datum objave: 03.02.2015
Share
Komentari:


Noć muzeja

Danas je sova simbol 'Noći muzeja', no mudra sova mnogo je starija od deset godina svoje muzejske uloge


Čovjeku bez kruha i stablu bez korijena ugrožen je život,
a narodu bez čuvane kulturne baštine ugrožen je identitet.


Danas je sova simbol "Noći muzeja", no mudra sova mnogo je starija od deset godina svoje muzejske uloge.  Drevni Grci štovali su na Olimpu sovu učiteljicu mudrosti. Danas o tome govore još samo klasičari. Antičkoj sovi posvetila sam dvije pjesme, a Kopač je mojim stihovima dodao dvije slike. Na žalost moja sova ne promiče mudrost Neandertalca, pa ni njoj ni Kopaču ni svetokriškom muzeju nema mjesta u krapinskoj Noći muzeja.

Za Krapince je Neandertalac jedini uzor od kojeg moramo učiti želimo li živjeti i preživjeti u vremenu politike slijepih za povijest, evoluciju i prirodne zakone opstanka. Što će nam sve znanje kad je jedino izuzmrli Neandertalac imun na recesiju. I u godini krize darovano mu je 20,000.000 Kn, a od svakog posjetitelja pri ulazu u muzej naplati 60 Kn. Premda nije predak homo sapiensa, on je uskrsnuo da bude uvjerljivo nadahnuće zagorskoj budućnosti. Uložimo sve što imamo u promidžbu Neandertalca!- poruka je moćnih u Krapini. Neadndertalac je bio ekološki osviješten, živio je u špilji. Što će nam dvorska ekološka gradnja kad možemo u špilje. U špiljama su i ribice čovjekolike.  Zaboravimo hrvatsku prošlost uključujući i Tita i Tuđmana, povijest pišu pobjednici. Okrenimo se suvremenim moćnicima koji sljedbenicima jamče potporu! Pogledajte kako se množe kipovi kamenih neandertalaca. Oni koji ne slave uskrsnuće neandertalaca moraju u Zagorju propasti. Tu propast svjedoče i zatočeni u Muzeju seljačkih buna i nestali u Velikom Taboru i svi koje je Krapinac zavio u mrak.  Zagorski muzeji upozoravaju na to svoje posjetitelje u Noći muzeja.

Misleći na Krambergera, koji je svoje otkriće Neandertalca opisivao sjedeći na klupi čuvanoj u zatajenom svetokriškom Muzeju sjećanja, dočekala sam novi obični dan ozbiljno zabrinuta za sudbinu hrvatskog kulturnog identiteta uz rashrvaćivanje stanovništva na hrvatskom tlu. Političari jedno govore, a drugo rade. Usprkos proklamiranoj strategiji vode antikulturnu, antienergetsku, antiturističku, antiprofitabilnu, antinacionalnu i antieuropsku politiku. Smiju li se plaćeni dužnosnici igrati s povijesnim istinama i baštinom hrvatskih velikana?

745
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.