Autor: dr.sc.Ana Ištaković
Datum objave: 23.09.2012
Share
Komentari:


NOVI ČELNIK MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ

prof.dr.sc. Aziz ef. Hasanović


 

U povijesnom trenutku kada se hrvatska država priprema za članstvo u EU, izabran je novi muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, prof.dr.sc. Aziz ef. Hasanović. Kao učenik umirovljenog muftije, Ševka ef. Omerbašića, preuzeo je čelnu poziciju Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj te će u sedmogodišnjem mandatu pokušati završiti projekte  na trasi svojeg prethodnika.

Novoimenovani muftija dužnost preuzima u delikatnom vremenu prosvjeda koji se šire svijetom glede kontroverznih percepcija filma o proroku Muhamedu, čija je projekcija djelomično shvaćena kao uvreda Islamu. U uvjetima koji međunarodnu političku situaciju  na Bliskom Istoku ne projiciraju u budućnost u ime kvalitetnijih odnosa  i kada dnevno-medijska stigmatizacija Islama i Muslimana izravno odražava posljedice u cijelom svijetu, naznačeni kompleks se,srećom, ne odražava na Islam i Muslimane u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je Islam službeno usvojen 1916., a potpisanim ugovorom Vlade RH i Mešihata Islamske zajednice 2002. godine su definirana i sva prava. To potvrđuje dr. Hasanović u nedavnom intervjuu kada kaže: " Islam u Hrvatskoj ima tretman jedne od službenih religija i prema tome ima ključnu poziciju unutar cijele regije, pa i Europe, jer je Hrvatska druga priznala Islam u Europi, nakon Austrije 1912."

Obilate tekovine Islama koje su sastavnicom naše suvremene kulture, kvalitetom potiskuju netoleranciju  čije je ishodište nepoznavanje ili nedostatno poznavanje tradicije.

Prirodno je da jedno od glavnih nastojanja novoimenovanog muftije i njegova tima   bude usmjereno afirmaciji osnovnog smisla Islama kao nukleusa koji će nadvisivati radikalizme i terorizme suvremenih ekstremno ustrojenih islamskih skupina diljem svijeta. Punina i svjetlo Islama jest ekspanzivna projekcija da je to vjera dijaloga, ljubavi, suživota i tolerancije u suvremenom svijetu.

Dr. Aziz Hasanović je istaknuo u svojem svečanom prigodnom govoru da:" svojim ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska unosi najbolje impostirano muslimansko pitanje u cijelom prostoru suvremene Europe. To je istodobno ponuda kvalitetnog modela rješavanja pozicije muslimanskih  manjina u svijetu, kao i kršćanskih manjina u islamskim zemljama."




Ovo su istodobno i redovi čestitke novoimenovanom čelniku Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj prof. dr. sc. Azizu ef. Hasanoviću koji je već osvjedočeni prijatelj i konstruktivni suradnik najšire hrvatske društvene javne scene.

 

 

1572
Kategorije: Kolumna
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.