Autor: Dr.sc.Slobodan Elezovic
Datum objave: 11.02.2014
Share
Komentari:


Novinari

profesija visoke etičnosti

Novinari

http://www.eho.com.hr/news/novinari/6634.aspx

 

Znanje u permanentnoj nadgradnji, opće i stručno - usmjereno, etičnost, pristojnost, najprije zbog samih sebe, a uz to i zbog svakoga od sugovornika u svakom susretu i svakoj zgodi fokusa novinarove pažnje..

 

Biti specijalizirani novinar za neko od vitalnih područja koja pripadaju pozornosti javnih medija, znači najprije imati široku obrazovno - iskustvenu platformu, koja omogućava sagledavanje svakoga pitanja koje je u fokusu pozornosti, iz punoga kruga moguće spoznaje tj. iz 360 stupnjeva.

 

( sve manje od spomenutog opsega stvara oscilirajuće razine novinarskog pristupa s povećanim postotkom pogrešaka u kakvoći i volumenu spoznaje, što je opasno za brzinu nastajanja pogrešnih ili parcijalno ishitrenih zaključaka,sudova, koji stvaraju lošu, krhku bazu za opstojnost niza tako parcijalno izvedenih tvrdnji, uz moguću, prateću, kaotičnost u svijesti javnosti...)

 

Tek tada je novinar u prigodi smjeti povjerovati da je stručnjak, a u omjerima teorijskih i pragmatičnih iskustava i znanja, i ekspert, za stanovito područje svojega stalnoga djelovanja i širenja obzorja, količinom i kakvoćom akumulacije znanja, u svakodnevnim pristupima i bogaćenju  spoznaja,opsegom i volumenom.

 

A stručnjak najviše razine u stanovitom području kojemu pripada i kontinuirano ga uspješno prati, ima pravo nadati se povjerenju sugovornika najviših razina ustrojbene strukture, u području kojemu novinar, takav erudita, pripada i kreativno djeluje.

 

Kvalitativna profiliranost novinara stvara gotovo apriorni izraz povjerenja svakoga od očekivanih sugovornika, jer je ličnost novinara istodbno i jamstvom da će se, svaka izražena ideja sugovrnika, kvalitetno pozicionirati unutar cjeline izraza, u području teme koja je fokusom pozornosti, za čitatelje ili slušatelje medija kojeg novinar predstavlja.

 

Imati obilata, slojevita znanja,znači utjecati na procese širenja i jačanja osobnih spoznajnih kapaciteta, kojima se postiže viši stupanj, pa i najviši mogući, spoznaja i odnosa spram vrijednosti koje se u odredjenim  uvjetima nude i razradjuju, bez rizika da ostanu tek djelomično spoznate, a time i s rizikom pogrešne ili nedostatne interpertacije, bilo u izrazu komentara ili u arhitektonici s naznakom prioriteta značajki u ukupnom vrednovanju sadržaja teme koja se obradjuje, koja je u fokusu pažnje i novinara i svakog od njegovih sugovornika, ili pak subjekata njegove ukupne pažnje koju predstavlja ili odlučuje vrednovati sadržaj koji izabire za svoje slušatelje ili čitatelje. 

 

Uprkos ponudama studijskih programa za profil diplomiranoga novinara u sadržajima nekoliko zagrebačkih fakulteta, iz sastava Sveučilišta, može se statistički, a i pragmatično, spoznati da je značajan postotak entuzijazmirano upisanih polaznika,studenata novinarstva, u drugom poluvremenu studijskoga programa,počeo suradnju s redakcijama i postupno napuštao ritam pripadanja studijskim obvezama, pa značajan postotak studenata novinarstva nije dospio i diplomirati svoj studijski program.

 

Akumulacija redakcijskog iskustva im je stvorila uvjete za članstvo u Hrvatskom novinarskom društvu, što ih staleški odredjuje i omogućava im široke zahvate u radu, bez prethodno osiguranih razina i harmoničnih odnosa onih startno spomenutih epiteta, koji novinara čine elitnim reprezentatnom u području kreativmoga javnog djelovanja, s pretenzijom utjecaja na nastajanje javnoga mnijenja i ukupne „duhovne klime“ u socijalnom miljeu.

 

Baš ta dimenzija utjecaja, čini novinarski poziv iznimno delikatnim i pojačano odgovornim, što je u složenim, teškim vremenima razvitka države i društva, osobito delikatno i pojačano zahtjevno glede spektra osobne i najšire društvene dimenzije odgovornosti - novinarove u ime odraza na opću najširu društvenu klimu, u svakome trenutku djelovanja i izraza.  


 

 

INDEX.HR

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pljacka-stoljeca-pavic-duzan-18-milijardi-kupio-nethr-portal-a-butkovicu-daje-70-tisuca-kuna-mjesecno/724332.aspx

747
Kategorije: Fenomeni
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.