Autor: admin
Datum objave: 01.07.2018
Share


NOVOSTI

Svečana dodjela nagrada HNK za najbolja umjetnička ostvarenja

NOVOSTI

https://www.hnk.hr/hr/novosti/svečana-dodjela-nagrada-hnk-za-najbolja-umjetnička-ostvarenja/#30.06

Svečana dodjela nagrada  HNK za najbolja umjetnička ostvarenja

IZ KAZALIŠTA — 26. lipnja 2018.

Tradicionalna godišnja dodjela nagrada Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu za najbolja operna, dramska i baletna ostvarenja održat će se u subotu, 30. lipnja 2018. u 18 sati u foyeru HNK.

Nagrade Mila Dimitrijević za najbolja ostvarenja u dramskim predstavama dodjeljuje ocjenjivački sud u sastavu Boris Senker, Mani Gotovac i Tomislav Čadež.

Nagrade Marijana Radev / Vladimir Ruždjak za najbolja ostvarenja u opernim predstavama dodjeljuje ocjenjivački sud u sastavu Jagoda Martinčević, Branimir Pofuk i Dario Poljak.

Za najbolja ostvarenja u baletnim predstavama nagrade Ana Roje / Oskar Harmoš  dodjeljuje ocjenjivački sud u sastavu Božica Lisak, Almira Osmanović i Ljiljana Gvozdenović.


NOVOSTI

https://www.hnk.hr/hr/novosti/dodijeljene-godišnje-nagrade-hnk-za-najbolja-umjetnička-ostvarenja/

Održana dodjela nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja

IZ KAZALIŠTA — 01. srpnja 2018.

Nina Violić, Filip Vidović, Edina Pličanić, Tomislav Petranović, Valentina Fijačko Kobić i Tomislav Mužek dobitnici su ovogodišnjih nagrada Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu za najbolja ostvarenja u dramskim, baletnim i opernim  predstavama. Dodjela nagrada održana je 30. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu.

Prisutne je pozdravila intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč koja se zahvalila svim umjetnicima i zaposlenicima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu napomenuvši kako je zajedničkim trudom i predanim radom ostvarena iznimno uspješna sezona. Podsjetila je na važne koprodukcijske projekte kao i na brojna gostovanja na europskim pozornicama koje Hrvatsko narodno kazalište postavlja u fokus zbivanja, a s publikom ostvaruje neprekidni dijalog.

Nina Violić dobila je godišnju nagradu Mila Dimitrijević za najbolje žensko dramsko ostvarenje, ulogu Milene u predstavi Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka u režiji Ivice Buljana. Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Filip Vidović za ulogu Sandija Ignaca u predstavi Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka u režiji Ivice Buljana. Ocjenjivački sud za najbolja dramska ostvarenja u sastavu Boris Senker, Mani Gotovac i Tomislav Čadež  pojasnio je odabir ovogodišnjih laureata: Nagrade se dakako dodjeljuju za pojedinačna glumačka ostvarenja, ali u ovoj se prigodi nametnulo zajedničko obrazloženje jer su iznimne glumačke kreacije Nine Violić i Filipa Vidovića u novoj uspješnici HNK u Zagrebu neodvojive jedna od druge, na isti onaj načina na koji su Sandi i Milena nerazdvojni jedno od drugoga… U glumi nagrađena para stoga je riječ o onoj vrsti potpuna davanja, o onome stupnju posvećenosti drugome biću na kojemu nam to drugo biće postaje – barem dok traje magija ljubavi i glume kao ljubavi za drugoga – važnije od nas samih.

Nagrade za najbolja ostvarenja u opernim predstavama, Marijana Radev za žensku ulogu i Vladimir Ruždjak za mušku dobili su Valentina Fijačko Kobić za ulogu Liu u operi Turandot Giacoma Puccinija pod ravnanjem Marcella Mottadellija i režiji Ricci/Forte-a i Tomislav Mužek za ulogu Georga u operi Ukleti Holandez Richarda Wagnera pod ravnanjem Nikše Bareze u režiji Oliviera Pyja. Ocjenjivački sud u sastavu Jagoda Martinčević, Branimir Pofuk i Dario Poljak obrazložio je nagrade: Valentina Fijačko Kobić s Puccinijevom se Liu vraća lirskim likovima i ostvaruje duboku i potresnu kreaciju snažna unutarnjeg naboja, velike dinamičke i izražajne raznolikosti i prekrasnih piana, što je odraz koliko majstorski vođena glasa toliko i duboke emocionalnosti posve na tragu autorovih zamisli koje je darovao ovom iznimnom liku.

Tomislav Mužek ostvario je raznolik dijapazon Georgovih raspoloženja i dvojbi, pokazao srčanost, ali i lomnost odbačena muškarca u specifičnoj Wagnerovoj tenorskoj dionici koja na našim scenama desetljećima nije imala uzora.

Ocjenjivački sud u sastavu Božica Lisak, Almira Osmanović i Ljiljana Gvozdenović odlučio je Nagradu Ana Roje za najbolju žensku baletnu kreaciju dodijeliti Edini Pličanić za uloge Katarine Schrat u baletu Elizabeta Austrijska- Sissi, Patricea Barta, ulogu grofice Capuleti u Romeu i Juliji u koreografiji Patricea Barta i Aschenbachove supruge u predstavi Smrt u Veneciji u koreografiji Valentine Turcu. Njezinu izvedbu ocjenjivački je sud okarakterizirao kao primjer kako pripadati i služiti baletu i kazalištu.

Nagradu Oskar Harmoš za najbolju mušku kreaciju u baletu dobio je Tomislav Petranović za  glumački proživljenu dilemu  nesretna povijesnog lika prijestolonasljednika Rudolfa, koja je dirnula cijelo gledateljstvo u baletu Elizabeta Austrijska - Sissi  u koreografiji Patricea Barta. Također su zapažene su njegove uloge Princa u baletima Orašar, Dereka Deana i Labuđe jezero Vladimira Malahova.



Konferencija za medije u povodu najave nove kazališne sezone

https://www.hnk.hr/hr/novosti/konferncija-za-medije-u-povodu-najave-nove-kazališne-sezone/

Konferencija za medije u povodu najave nove kazališne sezone

IZ KAZALIŠTA — 22. svibnja 2018.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je novu kazališnu sezonu na konferenciji za medije na kojoj su govorili: intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere Nikša Bareza, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, redatelj Krešimir Dolenčić, dramski pisac Miro Gavran i redatelj Rene Medvešek. Ulomke iz Mozartove opere Čarobna frula interpretirali su Marija Kuhar Šoša i Tomislav Mužek.

Intendantica Dubravka Vrgoč napomenula je kako je posjećenost predstava u ovoj kazališnoj sezoni bila iznimna te se nada kako će bogati program predviđen za iduću sezonu izazvati jednako zanimanje publike. Najavila je idući Festival svjetskoga kazališta koji će se održati krajem rujna te program Filozofskoga teatara u sljedećoj sezoni. Naglasila je kako će i u sljedećoj sezoni zagrebački HNK  insistirati na susretanju klasičnih i suvremenih djela, kojima nastoji postavljati pitanja o našem vremenu, očekujući da u zajedništvu s našom publikom pronađemo odgovarajuće odgovore.

Maestro Nikša Bareza predstavio je program Opere koja će u sljedećoj sezoni producirati tri nova naslova: Mozartovu Čarobnu frulu, Verdijev Trubadur i Rossinijevu Ženu s jezera koja nastaje u koprodukciji s Opéra de Lausanne. Za prosinac je najavio Božićni koncert, koji je prošle godine bio sjajno prihvaćen.

Operu Čarobna frula režirat će Krešimir Dolenčić koji je rekao kako se iznmno veseli projektu i ponovnoj suradnji s Hrvatskom narodnim kazalištem u Zagrebu.

Program Baleta predstavio je Leonard Jakovina te istaknuo kako se Balet zagrebačkoga HNK u proteklih nekoliko sezona profilirao u ansambl koji se s visokom interpretativnom kvalitetom upušta u najrazličitije  plesne izričaje; od klasike do suvremenog plesa te je  predstavio tri nova ambiciozna projekta: Metropolis (Thea von Harbou - Jiří Bubeníček), Opasne veze (Pierre Choderlos de Laclos - Giorgio Madia) i Annonciation - La Stravaganza (Večer Angelina Preljocaja), najavljujući kako publiku u novoj sezoni očekuje raznolikost, zahtjevnost i velike umjetničke kreacije.

Ivica Buljan je istaknuo kako predstave koje zagrebački HNK prikazuje posljednjih sezona imaju zadaću reći nešto posebno o ovome trenutku te pozivati publiku na komentare i sudjelovanje. Napominje kako nasilje svijeta vidimo, proizvodimo i osjećamo, a Hrvatsko narodno kazalište je demokratski forum u kojemu izražavamo stavove. Najavio je premijere u idućoj sezoni; Mačku na vrućem limenom krovu Tennesseeja Williamsa, Glumicu Pascala Ramberta, Svaki tvoj rođendan Mire Gavrana,  Antigonu  Slavoja Žižeka, Tri sestre, autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu) i I am Europe Falka Richtera. Posebno je naglasio kako će u zagrebačkome HNK u Zagrebu biti po prvi put postavljeno djelo poznatoga domaćeg dramskog pisca Mire Gavrana koje je HNK naručio.

Prisutni su imali ekskluzivnu priliku čuti izvadak iz drame Svaki tvoj rođendan koju će režirati Rene Medvešek i čija je premijera najavljena za 30. prosinca 2018.

Po završetku konferencije intendantica je najavila kako uskoro počinje upis pretplate za novu kazališnu sezonu. Od 1. lipnja zainteresirana publika moći će odabrati za sebe najbolju od 12 različitih pretplata, a od od 15. lipnja, zagrebački  HNK osigurava nov način kupnje pretplate - putem interneta.

575
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.