Autor: dr.sc.Ana Ištaković
Datum objave: 11.05.2012
Share
Komentari:


Nutricionistički akordi EU

Kuhari su postali glavni junaci TV

Nutricionistički akordi EU

Nekada su zvijezde TV ekrana bili bračni par Kennedy, Grace Kelly, Sofija Loren, Elizabeth Taylor, Lady Di i brojne druge osobe iz javnog života koje su privlačile našu pažnju. Zabavljali su nas svojim stilom života kojim su punili razne časopise i TV programe. A kada danas upalite TV ekran i mjenjate programe doživjet ćete slasnu avanturu, susrest ćete brojne nepoznate osobe koje se polako uvlače u naše svakodnevne živote dajući nam recepte i načine kuhanja iz cijelog svijeta. Meksički, japanski, kineski, tajlandski, arapski i indijski utjecaji spojili su se u njihovoj kuharskoj raskoši.Kuhari su postali glavni junaci TV, osvojili su svijet, moramo biti realni i priznati, rođene su nove zvijezde naših domova.

Prateći medijsku scenu, možemo sa sigurnošću reči kako je danas kuhanje u modi.Radionice kuhanja su vrlo popularne, razne emisije na nacionalnim i lokalnim televizijama o kuharstvu, kao i knjige o kuhanju osvojile su globus, zavladao je trend koji je izbacio hranu sa nogu. Zato nam se nameće pitanje: Što je motiviralo tolike ljude širom svijeta da kuhaju? Nemojte misliti da sam protiv kuhanja, i ja volim kuhati, isprobavati nove recepte za svoju obitelj, pozivati prijatelje, ali me čude brojni ljudi koji su potaknuti tim zanimanjem i javno se eksponiraju. Da li imaju stvarno strast za kuhanjem ili je to zanimanje evoluiralo u atraktivan biznis koji nudi lakši put do zarade i popularnosti?

Zašto hrana ima tako magičnu moć i tko je zaslužan da kroz povijest ima statusni simbol  u svim svojim oblicima, svim događanjima, a posebno u političkoj areni? Ako je etnologija zaslužna za pručavanje hrane, onda se nutricionizam, kao znanost 21.stoljeća usmjerava na pružanje optimalne prehrane u skladu s modernim načinom života. Dosadašnja etnološka istraživanja rijetko su fokusirana prema društvenom centru moći ili političarima. Za političare je rezerviran prostor istraživanja u okviru političkih znanosti koji nije dovoljno istražen. Rijetka su istraživanja o prehrani političara, a ako se i spominju, to je samo kroz političke sastanke gdje se navode kao službeni ručkovi ili večere.Pojedini istraživaći upozoravaju,da ne treba zanemariti istraživanja o važnosti blagovaonice kao političke arene, kao i ukrašavanje stolova za svečana politička zbivanja koja su bila u doba baroka. Ovdje treba napomenuti da postoje i zanimljiva istraživanja o upotrebi hrane i obroka kao političkog oružja u diktaturama. Pa čak i političke satire temeljene na istraživanjima, poput knjige Klausa Steffena 1999., o banketima pod bivšim istočnonjemačkim režimom, skreću pozornost da se politiziranost hrane može istraživati s brojnih aspekata.

Kuhanje je sve popularnije, trend je pronaći nešto novo, drugačijeg okusa, ali i zadržati svoju hranu kao nacionalnu vrijednost.Hrana je postala i osobno zanimanje političara koje je vidljivo u kuharicama koje objavljuju, npr., bivši njemački kancelar Kohl, 1996. godine. Sa nacionalnom vrijednošću hrane pojedinac se želi identificirati pa čak i bojkotirati proizvode određenih zemalja. Među takve primjere mogu se spomenuti: bojkot proizvoda iz Južne Afrike u 1980-ima u znak osude apartheida ili bojkot francuskih vina sredinom 1990-ih zbog testiranja atomske bombe u Južnom Pacifiku. Noviji primjer su prosvjedi muslimanskog svijeta protiv Danske i Norveške i pozivi na bojkot njihovih proizvoda zbog objave karikatura proroka Muhameda u rujnu,  2005. godine.

Hrana koja se može povezati s regijom ili lokalitetom ima dokazano višu ekonomsku vrijednost. Ako je francuski jezik prestiž u visokoj diplomaciji, isto se tako francuska kuhinja smatra kuhinjom visokog ranga i vodećom kuhinjom svijeta koja ima znatan utjecaj kod mnogih naroda.Francuska kuhinja je naglašenog statusa i ima veliku političku važnost. Francusku gastronomiju je oblikovala monarhija, jer je od načina ishrane uspjela stvoriti sredstvo za iskazivanje moći ili iskazivanja političkog utjecaja. Osim što ljudi za stolom jedu oni se i dogovaraju, Napoelon je vješto manipulirao  hranom koja mu je poslužila za dodvoravanje političarima.

Kao važan dio političkog života hrana ima veliku važnost u razvijanju odnosa suradnje jer je dobar put stvaranja neformalnih kontakata širom svijeta.Zato Vlade i vladina tijela, osobito unutar Europske unije, obraćaju veliku pažnju ekonomskom potencijalu koji leži u razvoju posebnosti lokalne ili regionalne kulture prehrane. Raznolika mješavina hrane, namirnica i jela važan je dio političkog projekta nove Europe i smatra se znakom prosperiteta ekonomskog razvoja unutar regije, što je jedan od glavnih ciljeva Europske unije. Premda je okvir sigurnosti hrane zajednički, on prihvaća raznolikost. EU se trudi da pravila osiguraju tradicionalnoj hrani da opstane na tržištu i da ne bude izbačena zbog standarda o hrani, da pravila omoguće poboljšanje kvalitete i da se inovacije ne potiskuju, a isto tako njihova raznolikost i izbor.

 

 

 

985
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.