Autor: admin
Datum objave: 23.11.2013
Share
Komentari:


O europskim fondovima

rasprava

Rasprava o europskim fondovima

 

Plenković je kazao da kohezijska politika ostaje temeljni element financijskog paketa i strategije Europa 2020 te je za nju kroz sedmogodišnji proračunski okvir predviđeno oko 375 milijardi eura

 

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=268:rasprava-o-europskim-fondovima&catid=17:plenarni-govori&Itemid=110

Dodao je da se kohezijska politika kroz novi zakonski okvir značajnije mijenja utoliko što se sredstva usmjeravaju na manji broj prioriteta koji su bolje povezani sa strategijom Europa 2020, fokusirajući se na rezultate i monitoring napretka prema dogovorenim ciljevima.

 

Plenković je podržao nastojanja da se posebna pozornost posveti ruralnim i slabije razvijenim područjima, kao i područjima koja su pogođena industrijskom tranzicijom te regijama koje pate od stalnih prirodnih ili demografskih smetnji jer se time jača ekonomska i socijalna kohezije te smanjuju razlike između regija unutar EU.

 

Zaključio je da je kohezijska politika od iznimne važnosti za Hrvatsku budući je iz kohezijske omotnice za 2013. godinu dodijeljeno 449,4 milijuna eura, a u financijskoj perspektivi 2014-2020 očekuje se više od 8,1 milijardi eura što će pridonijeti ravnomjernom regionalnom razvoju zemlje.

 

 

 

Govor o programu Obzor 2020.

 

Plenković je podržao usvajanje izvješća zastupnice Riera Madurell o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi Obzora 2020. kojim će se dodijeliti oko 80 milijardi eura za projekte znanosti, istraživanja, industrijskog razvoja, kao i društvenih promjena koje nameću komercijalno inovativne proizvode i usluge

http://www.andrejplenkovic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=271:govor-o-programu-obzor-2020&catid=17:plenarni-govori&Itemid=110

Obzor 2020 jedan je od temeljnih prioriteta strategije Europa 2020 te mu je cilj da članice Europske unije svrsta među svjetske lidere u inovacijama koji će kroz konkretne primjene u gospodarstvu pokrenuti rast i stvoriti nova radna mjesta te osigurati konkurentnost na svjetskom tržištu.

Plenković je napomenuo kako su jedan od bitnih aspekata novog programa javno-privatna partnerstva, koja će pomoći privatnim investitorima da lakše podnesu poslovne rizike ulaganja u inovacije i istraživanja.

 

Obzor 2020. povoljna je prigoda za partnere u Hrvatskoj jer su mnogi instituti i sveučilišta već sudjelovali u Programu za konkurentnost i inovacije te Okvirnom programu 7, putem kojih je Hrvatska ugovorila i povukla značajna sredstva. Plenković je izrazio očekivanje da će se takav pozitivan trend nastaviti i u sljedećem višegodišnjem proračunskom razdoblju.

854
Kategorije: Društvo
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.