Autor: prof.Zdravko Mršić
Datum objave: 05.12.2013
Share
Komentari:


O potrebi čuvanja i jačanja jedinstva naroda

Hrvatsko društvo bremenito je teškim problemima


 

Hrvatsko društvo bremenito je teškim problemima, koje vlasti već dugo zanemaruju i koje ne nastoje uklanjati. Višegodišnje trajno gospodarsko propadanje gomila nove i produbljuje stare nevolje.

Nevolje su slojeve građana hrvatskog društva pogodile na različite načine i u različitom stupnju, a nastalo nevoljno stanje, koje se i dalje pogoršava, pogodilo je i cio narod, koji treba ozdravljenje i oporavak.

Minulih mjeseci iskrsnula su pitanje odredbe obitelji i pitanje javne uporabe hrvatskog nacionalnog pisma, koja imaju iznimnu važnosti za hrvatski narod. Pokazani pristup rješavanju tih pitanja potresa cijelo hrvatsko društvo, a u državi pojačava političku nestabilnost. Pitanja obitelji i hrvatskog pisma tijesno su vezana uz opstanak našeg naroda u životnom zajedništvu i ljudskoj slozi.

Potreba rješavanja obaju pitanja pružila su prigodu određenim društvenim snagama, koje ideološki, a ne životno pristupaju opstanku naroda i zaštiti države, da u narod unose razdor i to upravo u svezi s referendumom kao načinom općeg, svenarodnog, punog i izravnog demokratskog odlučivanja cijelog naroda.

Političko stanje u državi posebno su otežali sadašnji nositelji vlasti, koji su zauzeli krajnje nepovoljan stav o referendumu kao o načinu skupnog, narodnog, izravnog odlučivanja, a i dosadašnje vlasti pokazale su nepoštivanje i nijekanje referenduma, kao načina izravnog odlučivanja naroda.

Takav pristup pitanju referenduma kao načina odlučivanja u presudnim pitanjima narodnog života unosi duboke podjele u narod.

Neposredan uzrok stvaranja razdora u narodu je način na koji su organizirane skupine građana nastojale promicati svoje zamisli i probitke. Umjesto da se ograniče na iznošenje i zastupanje vlastitog stajališta, vidljivi su bili napadi na nositelje oprečnog stajališta ili probitka.

Nažalost, nositelji vlasti nisu osudile pokazani način zastupanja stavova i promicanja vlastitih posebnih probitaka i uporabljena sredstva borbe za zadovoljenje svojih potreba.

Razvitak događaja oko dvaju referenduma pokazao je pojavu ekstremističkog govora i početak obnove ekstremističkih snaga, koje se uzajamno potiču. To u narodu stvara zabrinutost, jer je u prošlosti politički ekstremizam hrvatskom narodu nanio nepopravljivu štetu. U Hrvatskoj se stvara opasno stanje.

U sadašnjim opakim svjetskim okolnostima i nevoljnim unutarnjim životnim prilikama narod će moći stupiti na put gospodarskog oporavka i kulturnog procvata samo u općem životnom zajedništvu. Zajedništvo naroda je sredstvo, koje će odvratiti vanjske sile od pokušaja da sadašnju političku nestabilnost u Hrvatskoj uklone nametanjem svoje volje našem narodu. Hrvatskoj je potreban zaokret prema političkom konsenzusu, a ne daljnja politička polarizacija.

Na veliku štetu narodu vodeće političke stranke su se pogrešno uključile i u referendumski postupak i u pitanja koja valja općenito rješavati referendumom kao načinom izravnog odlučivanja naroda.

U sadašnjem nevoljnom političkom, gospodarskom i ljudskom stanju u Hrvatskoj, u kojem se namjerno i umjetno oživljavaju stare i stvaraju nove podjele u narodu, više od svega potrebno je čuvati i jačati narodno jedinstvo, kako bi se narod i vlasti mogle zajedno i krepko posvetiti borbi protiv siromaštva, jačanju i modernizaciji proizvodnih snaga i obnovi života.

Prijeka zadaća svih građane, svih društvenih snaga i političkih organizacija je čuvati, razvijati i jačati narodno zajedništvo, klonuti se nametanja svojih posebnih zamisli i probitaka cijelom narodu i kaniti se napada na nositelje oprečnih pogleda na društvena pitanja.

Jedinstvo naroda i razvijanje životnog zajedništva najjača su sredstva zaštite države i napretka naroda.

U Republici Hrvatskoj stranačka politika iznevjerila je demokraciju i narod. (Srednje stranke su propale, a dvije "velike" stranke podupiru jedna drugu svadljivošću.)

U ovih nekoliko mjeseci osnovat će se nekoliko novih stranaka, u pokušaju promjene stanja u stranačkoj politici i našem parlamentarizmu.

Zbog izostanka nacionalne politike stvara se vrlo opasno stanje u državi.

Usto, vidljivi su pokušaji da se stranačka politika zamijeni referendumskom. Izlaz nije i ne može biti u uporabi referenduma, negou reformi stranačkog sustava, promjeni izbornog sustava i promjeni zakona o medijima, kojom bi se omogućila medijska komunkacija novih stranaka s građanima.

 

 


 

896
Kategorije: Kolumna
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.