Autor: admin
Datum objave: 05.04.2017
Share


Obilježavanje 100. godišnjice rođenja Vjenceslava Richtera, arhitekta i umjetnika

Zbirka Richter, Vrhovec 38 petak, 7. 4. 2017, 12-18 sati

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja Vjenceslava Richtera, arhitekta i umjetnika

Zbirka Richter, Vrhovec 38

petak, 7. 4. 2017, 12-18 sati

Uoči dana kada se prije stotinu godina rodio Vjenceslav Richter (8. 4. 1917- 2. 12. 2002), pozivamo vas da besplatno razgledate izložbu Iz arhiva arhitekta: Moj misaoni prostor koja se temelji na neobjavljenoj knjizi Vjenceslava Richtera Moj misaoni prostor – nacrt programa sistemske knjige iz 1998. godine. U tom rukopisu autor prikazuje ključna područja svoga stvaralaštva opisujući istraživačke procese, metode rada i okolnosti u kojima su pojedini umjetnički radovi i arhitektonski projekti realizirani. Unutar širokog područja Richterovih istraživanja, izložba ističe stvaralački proces u kojem sistem i program čine osnovu njegova promišljanja, obrazlažući ga u glavnom poglavlju knjige pod nazivom „Likovni sistemi“, u kojem objedinjuje umjetničke cikluse, te arhitektonske i urbanističke projekte.

Ujedno: razgledajte arhitektov stan! Uz stručno vodstvo, otvorit ćemo vrata privatnog stana Vjenceslava Richtera tako da će posjetitelji od 12-18 sati razgledati jedinstven stambeni prostor koji odražava kulturu življenja šezdesetih i sedamdesetih godina 20. st.

Vjenceslav Richter bio je arhitekt, urbanist, slikar, crtač, grafičar, skulptor, scenograf, teoretičar dizajna i istraživač. Jedan je od osnivača grupe EXAT 51, a cjelokupnim stvaralaštvom nastojao je uspostaviti ravnotežu znanstvenoga i duhovnoga i time omogućiti stvaranje novih znanstvenih i filozofskih paradigmi. Pedesetih i šezdesetih godina ostvaruje niz uspješnih projekata izložbenih paviljona – u Bruxellesu, Torinu i Milanu kojima postiže međunarodni uspjeh, a zatim radi na projektima za muzeje u Aleppu, Sarajevu, Beogradu, Skopju i Krapini. Sredinom šezdesetih godina započinje jedan od najoriginalnijih projekata, Sinturbanizam, kojeg dalje razvija u teorijskom projektu Heliopolisa, četverodimenzionalnog milijunskoga grada.

Zbirka Richter, donacija je Gradu Zagrebu koju su učinili Vjenceslav Richter i njegova supruga Nada Kareš Richter. Mnogi smatraju da je riječ o jednoj od najljepših gradskih donacija, kojom upravlja Muzej suvremene umjetnosti, a otvorena je za javnost od 2000. godine.

Zbirka Richter

http://www.richter.com.hr/flash.html

photos Vjenceslav Richter

https://www.google.hr/search?q=Vjenceslav+Richter&client=opera&hs=RM7&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjCr7Kkqo3TAhVBJpoKHTDcBW8QsAQIKA&biw=1745&bih=857

Vjenceslav Richter - slikarska retrospektiva avangardnog arhitekta

http://arhiva.nacional.hr/clanak/13257/vjenceslav-richter-slikarska-retrospektiva-avangardnog-arhitekta

….s arhitektom, slikarom, kiparom, scenografom, jednim od utemeljitelja Exata, projektantom Vile Zagorje, autorom čiji se radovi nalaze u najpoznatijim svjetskim muzejima i koji je za svoja djela paviljonske arhitekture dobio najveće svjetske nagrade, o njegovoj retrospektivnoj izložbi grafika koja je prošlog tjedna otvorena u HAZU, uzbudljivom životu, velikoj karijeri te borbi s tumorom…..

295
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.