Autor: Zv.Bešlagić
Datum objave: 06.12.2018
Share


OBLJETNICA PADA ANTUNOVCA: NAJTEŽA BITKA SLAVONSKOGA BOJIŠTA KOJOM JE UVRĐENA LINIJA OBRANE OKO OSIJEKA

Nakon pada Vukovara u studenom 1991. godine, na slavonskom bojištu nizali su se tragični događaji, među kojima je i pad Antunovca.

Nakon pada Vukovara u studenom 1991. godine, na slavonskom bojištu nizali su se tragični događaji, među kojima je i pad Antunovca.

Antunovac je započeo aktivnu obranu na farmi Orlovnjak u lipnju ’91. godine od kada se nalazio pod kontinuiranim napadima jedinica JNA i srbijanskih paravojski. Pod naletima brojčano i u oružju nadmoćnijih neprijatelja, 6. 10. je pala farma Orlovnjak, 20. 11. Seleš, a 5. 12. konačno i Antunovac. Tada je utvrđena linija obrane oko grada Osijeka, koja se više nije mijenjala do povratka u Antunovac u sklopu procesa mirne reintegracije.

Samo na području Antunovca 42 civila i vojnika izgubila su svoj život za Domovinu, a za nekoliko žrtava još uvijek se traga.

Već 11 godina funkciju načelnika Općine Antunovac obavlja Ivan Anušić, član predsjedništva HDZ-a, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, te novoizabrani zastupnik u Hrvatskom saboru s liste Domoljubne koalicije.

Prigodom 24. obljetnice okupacije Antunovca, obitelji, suborci i mještani položili su vijence i zapalili svijeće kod obilježja masovne grobnice u Antunovcu, nakon čega su zajedničkom molitvom odali počast svim žrtvama Domovinskog rata.

“Ponosan sam što vrijeme nije izbrisalo naše sjećanje, nego se dogodilo upravo suprotno. U obilježavanje ovog tužnog događaja uključile su se sve generacije Antunovčana, ali i naši brojni prijatelji. Jučer navečer održana je “Večer sjećanja” koju su vodile učiteljice OŠ “Antunovac” potaknute interesom učenika koji žele znati što se točno događalo u Antunovcu i Osijeku u Domovinskom ratu. Tema ovogodišnje “Večeri sjećanja” bila je “Moj Osijek se ne da”, a posebno zahvaljujem profesorici povijesti Nataliji Bulić – Kuić koja si daje truda i vremena našu djecu učiti istini o Domovinskom ratu”, istaknuo je Ivan Anušić.

Spomen kapelica sadrži 42 fotografije heroja koji su svoj život dali na antunovačkoj bojišnici. 42 fotografije mještana Antunovca, ali i hrabrih branitelja iz zagrebačke 101. brigade, čiji su suborci i prijatelji na ovogodišnju obljetnicu stigli u dva puna autobusa. Posebno mi je drago što su branitelji doveli i svoju djecu kako bi upoznala točna mjesta na kojima se borilo, i ginulo, za svaki pedalj Lijepe naše.

Prvi puta održan je polu-maraton, utrka od 25 km od Osijeka preko Rosinjače, Nemetina i Tenje do Antunovca, koja je istrčana u čast svih žena i muškaraca koji su nesebično, bez dvojbi i sumnje, svoje živote ostavili u borbi za ostvarenje tisućljetnog sna o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

“Svi čitate i govorite o projektima koje provodim u Općini Antunovac, o pozitivnoj promjeni do koje je došlo u proteklih 11 godina. Dani poput ovoga, mjesta sjećanja koja smo posjetili, imena i događaji kojih smo se sjetili, moja su ključna motivacija za sve druge aktivnosti koje pokrećem u Općini Antunovac”, istaknuo je Anušić navodeći kako ne smijemo biti taoci svoje prošlosti koja nam treba biti izvor nadahnuća i htijenja da uredimo sredinu i državu u kojoj živimo.

“Još uvijek se ne osjećam spokojno pred licima mojih poginulih mještana i suboraca. Još  uvijek nismo ostvarili njihov san o Hrvatskoj, onakvu Hrvatsku kakvu su oni nosili u srcu i za koju su bili spremni na ultimativnu žrtvu – položiti svoj život na oltar Domovine. I zato mi je ovaj dan, koliko god bio težak i tjeskoban, jer bol zbog gubitka ne jenjava, istovremeno i dan ponosa i motivacije da se borim još više, i da konačno od Hrvatske napravimo državu vrijednu svake sekunde života kojega naši poginuli suborci i mještani nisu imali. Samo pravi Domoljubi iz povijesti uzimaju ono najbolje, i samo pravi Domoljubi, jednako kao i 1991., mogu našu Hrvatsku izvući na put pravde i prosperiteta”, zaključio je Ivan Anušić.

677
Kategorije: Fenomeni
Developed by LELOO. All rights reserved.