Autor: admin
Datum objave: 06.04.2017
Share


Okrugli stol: Kakvo obrazovanje treba slikarima? MSU galerija, utorak, 11. 4. 2017. u 17.30

U povodu izložbe "Scholia – slike u dijalogu" Petre Grozaj i Marije Sainz Rueda, MSU

Okrugli stol: Kakvo obrazovanje treba slikarima?

MSU galerija, utorak, 11. 4. 2017. u 17.30

U povodu izložbe "Scholia – slike u dijalogu" Petre Grozaj i Marije Sainz Rueda, MSU organizira okrugli stol o temi "Kakvo obrazovanje treba slikarima?"

Na okruglom stolu tematizirat ćemo formalno školovanje, neformalno stjecanje iskustva i znanja te specifičnosti slikarskog odgoja.

Sudjeluju: Tomislav Buntak, izv. prof. prodekan pri zagrebačkoj ALU; Oliver Kossack, profesor slikarstva i grafike pri Hochschule für Grafik und Buchkunst (HGB) Leipzig; Petra Grozaj i Maria Sainz Rueda, slikarice; Tara Beata Racz, mag.psih, CEAT praktičarka i studentica slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te Ksenija Turčić, izv. prof. art, pročelnica Slikarskog odsjeka zagrebačke ALU.

Moderatorica: Leila Topić, kustosica izložbe

Okrugli stol održava se na engleskom jeziku bez prijevoda.

Ulaz je slobodan.


DOGAĐANJA

Okrugli stol: 11. 04. 2017. u 17.30h

https://www.goethe.de/ins/hr/hr/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20946800

Slike u dijalogu - Petra Grozaj / Maria Sainz Rueda


U MSU Galeriji, do 16. travnja, otvorena je izložba 'Scholia - Slike u dijalogu - Petra Grozaj / Maria Sainz Rueda'.

http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=75732

Scholia označava komentare na marginama klasičnih latinskih i grčkih tekstova koji su, s vremenom, poprimili zasebnu formu. Izložba slikarice Marie Sainz Ruede i Petre Grozaj svojevrsni je uzajamni komentar slika u kojem se međusobni utjecaji, motivi i vještine te formalno obrazovanje nanovo ispisuju i preoblikuju.

Maria Sainz Rueda slikarica je mlađeg naraštaja (rođena 1976.) koja je završila specijalističku slikarsku radionicu u klasi Nea Raucha, dok je Petra Grozaj (rođena 1974.) završila zagrebačku ALU. Njihovi radovi za ovu izložbu nastaju u slikarskom dijalogu i stjecište su različitih konotacije jer su obje slikarski formirane u različitim i raznovrsnim povijesnim odnosno kulturnim kontekstima. Njihovi radovi preispituju medij figurativnog slikarstva u rasponu od ironije, preko slikarskog eklekticizma pa sve do čistog užitka u činu slikanja. Osim toga, posrijedi je određena strategija zrcaljenja jer njihove slike uistinu nastaju u dijalogu i međusobnim slikarskim komentarima. Zajednički su izlagale u izložbenom prostoru „Westpola“ u Lepzigu u listopadu 2015. te je izložba „Scholia“ na neki način nastavak njihova zajedničkog izlaganja.


Photos Scholia – slike u dijalogu" Petre Grozaj i Maria Sainz Rueda

https://www.google.hr/search?q=Scholia+–+slike+u+dijalogu"+Petre+Grozaj+i+Maria+Sainz+Rueda&client=opera&hs=iYn&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi--63M3o_TAhUlJpoKHYxnCDEQsAQIJw&biw=1745&bih=857

PETRA GROZAJ

http://www.jutarnji.hr/kultura/art/slikarica-petra-grozaj-mozda-pomalo-arhetipski-prilazim-muskom-i-zenskom-portretu-ili-figuri/5859403/
689
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.