Autor: admin
Datum objave: 05.08.2019
Share


'Oluja' je simbol hrvatske pobjede u Domovinskom ratu, slobode i oslobađanja okupiranih područja

Predsjedanje EU-om posvećujemo hrvatskim braniteljima koji su dali sve za našu slobodu

Oluja je simbol hrvatske pobjede u Domovinskom ratu, slobode i oslobađanja okupiranih područja

https://vlada.gov.hr/vijesti/oluja-je-simbol-hrvatske-pobjede-u-domovinskom-ratu-slobode-i-oslobadjanja-okupiranih-podrucja/26561


Izjava za medije predsjednika Vlade (5.8.2019.)

https://www.youtube.com/watch?v=lXNz6NqRTeI


Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas, zajedno sa svim članicama i članovima Vlade, na svečanom obilježavanju 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Kninu.

Nakon susreta s obiteljima poginulih branitelja i s hrvatskim ratnim vojnim invalidima, uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i predsjednicu Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljanu Alvir, te vojne i policijske dužnosnike, sudjelovao je u polaganju zajedničkoga vijenca u ime Republike Hrvatske te paljenju svijeća na spomeniku hrvatske pobjede "Oluja 95" na glavnome kninskom trgu.

 Slobode ne bi bilo bez žrtve hrvatskih branitelja

 Po završetku programa proslave, predsjednik Vlade dao je izjavu za medije.

 'Oluja' je simbol hrvatske pobjede u Domovinskome ratu, simbol slobode, simbol oslobađanja okupiranih područja", kazao je Plenković, dodajući da je u današnjim prigodnim obraćanjima, zajednički poslana poruka da slobode, demokracije i države kakvu danas imamo, ne bi bilo bez žrtve hrvatskih branitelja. "Stoga je svima nama briga o trajnoj skrbi i poboljšanju njihovog položaja, jedna od ključnih zadaća", istaknuo je.

 "I stoga, iduće godine, kada zahvaljujući hrvatskim braniteljima imamo prigodu biti na čelu Europske unije, organizacije od skoro pola milijarde ljudi, mislim da je jedino ispravno da tu veliku zadaću posvetimo hrvatskim braniteljima, njihovim obiteljima i njihovoj žrtvi za slobodu domovine", poručio je.

 Potpora Kolindi Grabar-Kitarović

 Upitan o predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović, koja je spomenula da će idućih pet godina biti hrvatska predsjednica, te znači li to hoće li već sutra objaviti svoju kandidaturu, predsjednik Vlade je odgovorio: "Ja sam suglasan s tom ambicijom, a hoće li to biti sutra, ona će odlučiti. Ona je kandidatkinja i sigurno će ići u još jednu pobjedu na predsjedničkim izborima", izjavio je.

 Uključivanje svih manjina i poštivanje njihovih prava

 Na pitanje o izjavama srbijanskoga predsjednika Vučića  o Oluji, predsjednik Vlade je kazao:

"Moramo se prisjetiti da je blokada Hrvatske krenula 17. kolovoza 1990.  Jako se dobro sjećamo balvan-revolucije, sjećamo se pobune, okupiranja hrvatskih teritorija, sjećamo se uloge tzv. JNA okupiranih područja do '95. godine te hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja koji su oslobodili našu domovinu. Sjećamo se i mudrosti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je uz pomoć Ujedinjenih nacija mirno reintegrirao hrvatsko Podunavlje, izbjegavši nove žrtve", naglasio je.

 Istaknuo je da je poruka, koju je i danas poslao da današnja, moderna Hrvatska, koja cijeni svoju prošlost, ali i isto tako gleda i u budućnost, ima političke volje i snage za uključivanje svih manjina i poštivanje svih njihovih prava, sukladno hrvatskim zakonima i preuzetim međunarodnim dokumentima.

 "Moderna Hrvatska, svjesna svoje snage i svog međunarodnog položaja, želi urediti svoje odnose sa susjednim državama i očekuje da se prava hrvatskih manjina poštuju na jednak način kao što ih mi štitimo u Hrvatskoj", dodao je.

 Novinare je zanimao stav premijera o primjedbama da predsjednički kandidati, pa i predsjednica Republike koriste Oluju u svojim kampanjama.

"Predsjednica je predsjednica, najviša i jedina s izravnim mandatom od svih hrvatskih građana, odsvih dužnosnika koji smo ovdje - Što se tiče ostalih, Hrvatska je, kao što znate, demokracija, slobodna zemlja. Svatko se pozicionira na svoj način, a siguran sam da će većina hrvatskih ljudi znati izabrati najbolje", kazao je Plenković.

 Svaki dolazak na kninsku tvrđavu izaziva puno emocija

 Zamoljen da komentira zbivanja sa koncerta Marka Thompsona na splitskoj rivi, gdje su se mogli čuti uzvici "ZDS", predsjednik Vlade kazao je da je sinoć bio na večeri sa sinjskim alkarima, te da to nije vidio niti čuo.

 Novinare je također zanimalo mišljenje o govoru predsjednice na prijemu za ratne generale.

 Predsjednik Vlade kazao je da s time nije bio upoznat.

 "Sve se odvijalo u isto vrijeme, svi smo se rasporedili na svoje dužnosti, ali siguran sam da svaki dolazak na kninsku tvrđavu izaziva puno emocija, pa i kod najviših državnih dužnosnika", zaključio je.



Plenković: Predsjedanje EU-om posvećujemo hrvatskim braniteljima koji su dali sve za našu slobodu

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-predsjedanje-eu-om-posvecujemo-hrvatskim-braniteljima-koji-su-dali-sve-za-nasu-slobodu/26560



Govor predsjednika Vlade na obilježavanju 24. obljetnice Oluje u Kninu (5.8.2019.)

https://www.youtube.com/watch?v=XGfq3NprJX4 




Govor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i  24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, 5. kolovoza 2019.


Poštovane obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja,

Poštovani hrvatski branitelji i hrvatski ratni vojni invalidi,

Poštovana gospođo predsjednice Republike,

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

Poštovani načelniče Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske,

Poštovani ravnatelju policije,

Poštovani župane šibensko-kninski,

Poštovani gradonačelniče Knina,

Poštovani Oče biskupe,

Poštovani saborski i europski zastupnici, dužnosnici na svim razinama vlasti

Poštovane članice i članovi Vlade

Drage Hrvatice i Hrvati,

Dragi sugrađani u domovini i iseljeništvu,


 Svima čestitam  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja".

To činim u ime Vlade koja je s Kninom svaki dan i koja je i Kninu i Vukovaru, kao simbolima hrvatske pobjede, od prvoga dana svog mandata posvetila posebnu pozornost.

To govori o našem dubokom poštovanju prema hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

 Sve države svijeta obilježavaju posebne dane u svojoj  povijesti kojima slave svoje najveće pobjede, jer su na njima sazdali i narodno zajedništvo, i nacionalni identitet i svoju državnost. U kolektivnoj svijesti svake nacije to su često prekretnički trenuci koji  su promijenili tijek povijesti.

A trenutak koji je nedvojbeno preokrenuo povijest, bio je 5. kolovoza 1995., i bila je Oluja.  U bogatoj povijesti, taj datum ima poseban značaj za sve nas.

Tada je hrvatski narod pokazao hrabrost, odlučnost, slogu i snagu. Pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, oslobodili smo petinu do tada okupiranog hrvatskog teritorija i svijetu poručili  da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini.

Hrvatski stijeg na vrhu kninske tvrđave, svijetu je odvažno poručio:

Prvo, da kolijevka hrvatske države, drevni Knin, prijestolnica Kralja Zvonimira i Petra Svačića, zauvijek ostaje hrvatski.

I drugo, da je time konačno, snagom tek izgrađene hrvatske vojske i zajedništvom čitavog naroda, završeno povijesno djelo stvaranja neovisne i suverene hrvatske države.

Stoga Dan hrvatske pobjede s ponosom i zahvalnošću slavimo, i uvijek ćemo ga slaviti, jer u nama budi emocije i vraća nas u dane kada smo dokazali da nam ni jedan cilj nije nedostižan.

Jer Oluja je bila presudan pothvat  kojim smo osigurali opstojnost hrvatske države i njezinu teritorijalnu cjelovitost za buduće naraštaje.

Jer Oluja je bila legitiman odgovor okupatoru i ključna bitka kojom je zadan koban udarac velikosrpskom posezanju za hrvatskom zemljom!

Jer Oluja je bila vrhunac svih napora hrvatskog naroda uloženih do konačne pobjede u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu.

Zato se danas, i s poštovanjem i s ponosom, sjećamo svih palih hrvatskih heroja na bojištima diljem Hrvatske koji su ostavili svoje živote za najveću pobjedu u hrvatskoj povijesti.

Ali i s tugom, jer danas ovdje nisu s nama.


Dame i gospodo,

danas želim poručiti njihovim najmilijima da nikada nećemo posustati u našim naporima radi ostvarivanja pravde za sve žrtve Domovinskog rata, jer samo pravda, utemeljena na istini može žrtvama dati spokoj koji zaslužuju i zacijeliti rane njihovih obitelji.

Zato neumorno radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih i na tome ćemo raditi do posljednjeg slučaja. To je naša ljudska, moralna i nacionalna dužnost. I zato smo donijeli poseban zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji je na snagu stupio 1. kolovoza.

Usto odlučno branimo dostojanstvo hrvatskih branitelja i čuvamo dignitet  Domovinskog rata.

Hrvatska povijest i identitet, kao i kultura, vjera i jezik nama su svetinja. Njih baštinimo, njegujemo i neprestano promičemo u domovini, Europi i svijetu.

Naša je zadaća te vrijednosti usaditi našoj djeci i mladima da nikada ne zaborave što su Hrvati uspjeli postići svojim zajedništvom devedesetih godina.

Jer naša djeca moraju znati:  da nije bilo Oluje, Hrvatska bi danas bila sasvim drugačija:

Ne bi bila cjelovita, ne bi bilo autoceste Zagreb–Split, ne bismo uživali u ljepotama Plitvičkih jezera, a Karlovac i Sisak bili bi ugroženi uz liniju fronte. A članstvo u NATO-u ili Europskoj uniji bio bi tek – daleki san.

Oluja je sve to promijenila i za nekoliko mjeseci ponosna će Hrvatska predsjedati Europskom unijom i biti za kormilom zajednice od pola milijarde ljudi.

To je i veliko priznanje svim hrvatskim braniteljima! I zato možemo s ponosom reći, ovdje u Kninu, da to predsjedanje, koje otvara jednu novu stranicu u našoj modernoj povijesti, posvećujemo upravo njima.


Dame i gospodo,

ponosni smo što smo, kao Vlada, do sada učinili za modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske i za dostojanstven život hrvatskih vojnika i hrvatskih branitelja.

Hvala ti, Damire, na ustrajnom radu, tvom jedinstvenom entuzijazmu na  razvoju Hrvatske vojske u modernu i uvažavanu oružanu silu!

Hvala ti, Tomo, na trudu kojeg baš svakoga dana, požrtvovno i ljudski, daješ i ulažeš u potporu hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima!

Hvala, Davore, na predanom i stalnom jačanju hrvatske policije koja, uz unutarnju sigurnost, danas ima ključnu zadaću u čuvanju hrvatskih granica!

Vratili smo vojsku među hrvatski narod u Sinj, u Varaždin, u Ploče, u Pulu i u naš herojski  Vukovar! Odlučni smo u nastojanjima da što prije nabavimo višenamjenske borbene avione, kao što i priliči pobjedničkoj vojsci i članici NATO-a.

A u tome ćemo uspjeti jer smo odgovorni i do kraja posvećeni zadržavanju te borbene sposobnosti.

Ovom prigodom želim još jednom odati počast pripadniku specijalnih snaga Josipu Briškom, koji je ubijen služeći Hrvatskoj u misiji potpore miru u Afganistanu.

Hrvatska će ostati oslonac u globalnoj borbi protiv terorizma i zalaganju za mir.

Jer iz svog iskustva dobro znamo što je rat i razaranje, a što mir!


Dame i gospodo,

U protekla tri desetljeća pokazali smo da smo zemlja radišnih, ustrajnih i uspješnih ljudi koji vole svoju domovinu!

Na današnju obljetnicu usmjereni smo i na budućnost koja nam je pobjedom u Domovinskom ratu osigurana.

Usmjereni smo na izgradnju pravednijeg i solidarnog društva, jer želimo složnu Hrvatsku bez podjela.

Usmjereni smo na poboljšanje kvalitete života naših građana, jer želimo prosperitetnu i demografski vitalnu Hrvatsku, bez siromaštva.

Usmjereni smo na osnaživanje pravne države jer želimo pravedniju Hrvatsku, bez korupcije i nezakonitosti.

Usmjereni smo na izgradnju države koja poštuje našu tradiciju i identitet, a koja ima i političku volju i snagu za puno uključivanje svih svojih manjina i poštivanje njihovih prava u domovini nam Hrvatskoj.

Jer, Hrvatsku gradimo za sve koji u njoj žive i koji poštuju svoju domovinu!

Danas, naša sloga i domoljublje počinju brigom i solidarnošću prema onima koji su najugroženiji. I zato rasterećujemo naše građane, a istodobno podižemo plaće, mirovine i naknade.

Domoljublje danas znači i zalagati se za jačanje hrvatskog identiteta kod mladih i djece, a prije svega stvarati preduvjete za njihov dostojanstven život u domovini – uz kvalitetnije obrazovanje i dobro plaćena radna mjesta.

Domoljublje znači i jačanje položaja Hrvatske u Europi i svijetu.

Nekada je na tome radilo jedino naše iseljeništvo, čiji doprinos cijenimo, a danas je to zadaća svih nas i svih institucija hrvatske države.

I upravo zato, što smo tu zadaću shvatili kao vraćanje duga onima koji su Hrvatsku stvorili, njen međunarodni položaj nikada nije bio snažniji!

Danas smo ispunjeni ponosom kada naša djeca i mladi vijore hrvatsku zastavu slaveći razne uspjehe diljem svijeta, od znanstvenih olimpijada, međunarodnih natjecanja do sportskih terena.

Poput Oluje, sve te pobjede Hrvatsku čine uspješnom i prepoznatljivom!

Zato, probudimo samopouzdanje kojim smo tada svladali prepreke koje su nam se činile nepremostive i nadahnuti tom snagom i vjerom u svoje sposobnosti, s optimizmom gledajmo na budućnost.

U posljednja tri desetljeća pokazali smo da smo zemlja radišnih, ustrajnih i uspješnih ljudi, a danas, dragi prijatelji, odužimo se hrvatskim  braniteljima, budimo sretni u slobodnoj zemlji koju imamo.

Živjela nam uvijek vječna i jedina Hrvatska. Hvala vam!

410
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.