Autor: mr.sc.Vladimir Prister
Datum objave: 11.03.2012
Share
Komentari:


Opasne oluje na Suncu

snažne erupcije valova plazme

                                               Opasne oluje na Suncu

Upravo ovih dana primjećena su strahovito intenzivna zbivanja na površini našeg Sunca. Naime, u utorak 6. ožujka i u četvrtak 8. ožujka 2012. godine mogli smo svjedočiti  jakim aktivnostima na njegovoj usplamtjeloj površini! Neobično snažne erupcije valova plazme i nabijenih čestica iz same sunčeve korone izbačene su ogromnim brzinama prema zemljinoj površini. Ovaj puta bila je to brzina od 6,4 miljuna kilometara na sat!

            Sva ta zbivanja na Suncu imaju ogromne reperkusije na rad umjetnih satelita koji kruže orbitama, mogu omesti ispravan rad električne mreže i  naših telekoimunikacija. Povrh toga, kako bi se izbjegle i smanjile opasnosti za posade zrakoplova, sve su im putanje namjerno premještene sjevernije! Ove su gigantske eksplozije na sunčevoj površini, ovo strahovito snažno djelovanje Sunca, detektirali su sateliti NOAA-a (The National Oceanic & Atmospheric Administration). Fizičari pri NOAA-u su izjavili da je spomenuto zračenje veoma brzo stiglo do Zemlje. 

            Zaista bi ova oluja na Suncu mogla izazvati velike probleme u radu satelitskih navigacijskih sustava, prekide rada na mrežama i osobito opasne velike probleme u zrakoplovnom prometu. No, NASA-in stručnjak Yihua Zheng ipak pretpostavlja da će magnetsko polje Zemlje poslužiti kao štit i odbiti dobar dio radijacije te tako zaštiti populaciju od negativnih utjecaja oluje.

            Ove su se godine aktivnosti na samom Suncu pojačale, a njihov bi se vrhunac mogao doseći u svibnju ove godine. Inače, poznato je da se pojava pojačane aktivnosti na površini Sunca ponavlja u razmaku od 11 do 12 godina! Stoga, primjerice, stanovnici Kanade po zlu pamte 1989. godinu, kada je upravo zbog solarne oluje više od 6 milijuna stanovnika Quebeca devet sati ostalo bez električnog napajanja!

             Poseban satelit za promatranje i kontrolu ovih pojava, ACE (Advanced Composition Explorer), uhvatio je odmah prve naznake neuobičajeno pojačane aktivnosti  sunčeve korone jer se to odmah odrazilo na zemljino magnetsko polje.

            Kako je izjavio Joseph Kunches, znanstvenik iz Space Weather Prediction Center, službe zadužene za ove poslove, dogovorili su da se radi povećanja sigurnosti putnika u zrakoplovima linije premjeste sjevernije. To su odmah prihvatili svi komercijalni avioprijevoznici. J. Kunches je u svojem upozorenju naglasio na potencijalnu opasnost koja prijeti prenosnim mrežama radi neželjenih opasnih induciranih struja . 

             

 

901
Kategorije: Zanimljivosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.