Autor: admin
Datum objave: 01.02.2019
Share


Opera Gala: Dubrovnik slavi baštinu

NOĆ MUZEJA Žestoki ritam u Umjetničkoj galeriji......NOĆ MUZEJA U DVORU Kad umjetnost progovor

FOTO/VIDEO Opera Gala: Dubrovnik slavi baštinu

https://www.dulist.hr/foto-video-opera-gala-dubrovnik-slavi-bastinu/554561/

Svečani koncert povodom proslave 40. godišnjice zaštite UNESCO-a nad spomeničkom jezgrom Dubrovnika i 10. obljetnice uvrštenja Feste svetoga Vlaha na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva održan je u petak navečer u hotelu Rixos Libertas.

Koncert je održan u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim je dirigirao Ivan Josip Skender, a uz istaknute soliste Mariju Kuhar Šošu, Dubravku Šeparović Mušović, Domagoja Dorotića i Ljubomira Puškarića.

Program koncerta činile su najljepše arije iz Verdijevih opera Trubadur, Don Carlo i Rigoletto, iz opere Lakme Léa Delibesa te arije iz opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca i Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca. Program su oplemenile i kompozicije Borisa Papandopula, Blagoja Berse te Luke Sorkočevića.

Koncert u povodu proslave 40. godišnjice od kada je čitavi povijesni kompleks spomeničke jezgre Dubrovnika ušao pod zaštitu UNESCO-a, odnosno postao dijelom Svjetske kulture baštine, organizirale su Dubrovačke ljetne igre u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i uz potporu hotela Rixos Libertas.

https://www.dulist.hr/foto-video-opera-gala-dubrovnik-slavi-bastinu/554561/


VIDEO / NOĆ MUZEJA Žestoki ritam u Umjetničkoj galeriji

https://www.dulist.hr/video-noc-muzeja-zestoki-ritam-u-umjetnickoj-galeriji/554588/


VIDEO/NOĆ MUZEJA U DVORU Kad umjetnost progovori…

https://www.dulist.hr/video-noc-muzeja-u-dvoru-kad-umjetnost-progovori/554527/


Noc Muzeja 2019 - Prosirena stvarnost i umjetnine Knezeva dvora

https://www.youtube.com/watch?v=WTq1LzYSZ9k

Inovacije i digitalna budućnost tema su ovogodišnje Noći muzeja, koja se održava ovog petka 1. veljače. Tako Dubrovčani večeras u Kneževom dvoru imaju priliku vidjeti 3D animacija potresa u Dubrovniku 1667. i arhitektonskog razvoja Kneževa Dvora.

Cijelu noć može se pogledati primjena nove tehnike u digitalizaciji muzejske građe: stereoskopska fotografija, 3D sken i 3D print, snimanje videa iz zraka te proširena stvarnost (AR) na predmetima u postavu.

Direktor tvrtke Ervin Šilić iz tvrtke Novena za DuList je istaknuo kako se u Kneževom dvoru predstavljaju tehnologije i radovi u sferi digitalnog prikaza što sadržaja što prezentacije.

-Digitalizacija je općenito izuzetno važna za muzejsku struku i muzeologiju danas i svuda se sve više primjenjuje kako bi se prvo zaštitili i zabilježili predmeti i baština općenito, a drugo kako bi se unaprijedio način prezentacije i kontakt i interakcija s ljudima – govori Šilić dodavši kako se posjetiteljima predstavlja nekoliko tehnologija.

– Jedna od tih je video animacija Velike trešnje pa i povijesti Kneževog dvora od 13. stoljeća do danas gdje je kroz jednu šestominutnu animaciju prikazan razvoj građenja, rušenja, potresa… Prikazana je povijest koja se izučavala desecima godina i onda se jednom kratkom dahu iznijelo što se sve događalo s ovom građevinom – rekao je Šilić dodavši kako se može vidjeti i 3D skener i 3D printer, a prikazana je i metoda kako se od niza fotografija može napraviti 3D model.

Posjetiteljima su na raspolaganju i tableti s multimedijalnim vodičem, kojeg kad usmjerite na neku od slika iz stalnog postava ožive i pričaju, a na isti način se, rekao je Šilić, mogu prikazati i fasade koje će se pretvoriti u ono što je bilo nekada i kako izgleda danas.

243
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.