Autor: redakcija
Datum objave: 12.12.2011
Share
Komentari:


Opera na filmu

Trubadur,1957.

Trubadur, opera na filmu,1957.

 

Mario del Monaco, Ettore Bastianini,Fedora Barbieri...

 

http://www.youtube.com/watch?v=KLGUFuQAOtw&feature=related

 

Manrico - Mario Del Monaco,Azucena - Fedora Barbieri

Leonora - Leyla Gencer,Conte di Luna - Ettore Bastianini

Ferrando - Plinio Clabassi,Ines - Laura Londi,Ruiz - Athos Cesarini

Un vecchio zingaro - Sergio Liliani,Un messo - Walter Artioli

Conductor - Fernando Previtali,Orchestra - RAI Milano

Chorus – RAI, Milano

velikani operne umjetnosti

Slavna Verdijeva opera Trubadur, u staroj filmskoj ponudi, iz 1957. predstavlja velike svjetske umjetnike,od kojih su neki nastupali i na zagrebačkoj opernoj sceni.

 

Mario del Monaco je  najprije u srijedu, 23. ožujka,1960. pjevao ulogu Cania u operi „Pagliacci“, Ruggera Leoncavalla, a te večeri je bio otpjevao i baritonski Prolog,  kao osobiti poklon zagrebačkoj publici.

U ulozi Nedde je bila sopranistica Ondina Otta, koju je Canio, u temperamentnom momentu radnje bi srušio i tom zgodom joj je pukla potpetica na cipeli. Umjetnica je odbila, za pause, popraviti potpeticu, promijenila je cipele, a onaj oštećeni par je sačuvala kao poseban spomen na nastup s del Monacom.

 

U subotu,26.ožujka,1960. je del Monaco u Zagrebu pjevao Don Josea u Bizetovoj operi „Carmen“s Marijanom Radev u naslovnoj ulozi.

Na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta je od 24. studenoga,1860. hrvatska riječ bila u svim izvedbama, pa i opernim, i taj datum se spominje kao dan početka života zagrebačkog Hrvatskoga narodnog kazališta.

Opere su izvdjenje u prijevodu na hrvatski jezik, pa je i Marijana Radev, koja je svoju Carmen bila pronosila europskim scenama i pjevala ulogu na pet jezika, u Zagrebu Carmen pjevala na hrvatskom.

Tako je bilo na izvedbi s del Monacom. On je pjevao Josea na francuskom, a Marijana je nakon otpjevane Habanere na hrvatskom, spontano prešla na francuski jezik od Seguidille do kraja izvedbe, oduševivši prepuno gledalište HNK.

Del Monaco je bio ganut i impresioniran velikom gestom svoje partnerice, Marijane Radev.

U petak, 13. ožujka,1959. je na sceni  HNK bio slavni bariton Ettore Bastianini koji je u izvedbi Giordanova „Andre Cheniera“ pjevao ulogu Gerarda. Nakon slavne arije Nemico della Patria,Bastianini je pozdravljen dugim frenetičnim aplauzom koji ga je spontano ponukao da ponovi ariju, u ime pozdrava i zahvalnosti razdraganoj  zagrebačkoj publici.

Izvedba starog filmskog Trubadura jamačno vrijedi pozornosti.

1537
Kategorije: Film
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.