Autor: admin
Datum objave: 13.11.2013
Share
Komentari:


Opera Svijetleći grad

...na riječkoj opernoj sceni

Opera Svijetleći grad, Ive Lhotke Kalinskog, na riječkoj opernoj sceni

 

Ms Nataša Antoniazzo,mezzosopran,inicijator projekta...

 

Zagrebačka operna umjetnica mezzosopranistica Nataša Antoniazzo, proširila je ove sezone  svoj repertoar ulogom u riječkoj produkciji Opere HNK Ivan pl. Zajc.

 

Recite nam, molim Vas, o svom najnovijem umjetničkom projektu na riječkoj sceni?

 

Riječ je o trostrukoj koprodukciji kazališta –Teatar ITD iz Zagreba, Glazbena Tribibe u Opatiji i HNK Ivan pl.Zajc, Rijeka.

 

Nakon što sam u knjižnici bila našla notni materijal opere Svjetleći grad, Ive Lhotke Kalinskog,odlučila sam predložiti  Teatru ITD uvrštavanje toga djela, adaptiranog za manji orkestralni sastav, u program njihove nove umjetničke sezone. Sve se to zbilo 2011.

Te sezone je dominirala, kao glavna tema,vodilja – teatar apsurda, pa se libreto Petra Šegedina, opere Svjetleći grad,  nazvan Muzička farsa apsurda, izvrsno uklopio u  koncepciju sezone i prihvaćen je.

 

Da bi se djelo adaptiralo, trebalo je imati partituru koje nije bilo.Gospodin Bojan Lhotka, nasljednik autorskih prava skladatelja, imao je samo dionice koje nam je susretljivo dao na krištenje.

Tako smo počeli, Teatar ITD je naručio kod gopsodina Stanka Juzbašića  rekonstrukciju partiture prema postojećim dionicama. Taj proces je trajao nekoliko mjeseci i nakon što je uspješno završen, spoznali smo da je potrebno izvesti djelo u cijelosti, a ne početno u zamišljenoj  komornoj  prilagodbi, za prvotnu namjenu Tetaru ITD.

Obratili smo se Ministarstvu kulture RH za dopunska sredstva i predloženo nam je javiti se producentima 50.jubilarne Glazbene tribine u Opatiji, gospodinu Vanji Lisjaku i Silviju Foretiću, koji su predložili kooperaciju s HNK Ivan pl.Zajcu Rijeci, pa smo etapno stigli do trenutka u kojemu bilježimo i stoljeće rodjenja skladatelja, Ive Lhotke Kalinskog .

Gospodja Saša Broz je režirala djelo kao prvu operu u svojem redateljskom opusu ,a izvedbu je vodila Mo Nada Matošević-Orešković,s terminom premijere 9.studenoga,2013.

Na listi sudionika su,uz ansamble Opere i Baleta  HNK u Rijeci, protagonisti Robert Kolar i Sergej Kiseljev, tumači vrlo složenih uloga Mršavnog i Jakog, Nataša Antoniazzo, kao Žena u žutoj haljini, te Voljen Grbac u ulozi Crnog.

 

Da li ste u pripremama te predstave  osjetili uzlazni val zadovoljstva?

 

Da, od prvih proba do zrelosti djela za premijernu izvedbu, bilo je vrlo poticajno, nadahnjujuće, uz raspoloženje istraživačkih pristupa svakoj sceni u ime pune afirmacije redateljicinih ideja, koja je poletno ublažila odrednice mračnog libreta.

Istakla bih i osobiti prinos dramskoga umjetnika  Nenada Vukelića koji je tumačio lik

Mornara.

Izvedba je ostvarena u scenskom okviru Borne Šercara i u kostimima kao kreaciji Manuele Paladin Šabanović, uz koreografa Ronalda Savkovića, dok je oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.   




Svijetleći grad….

http://www.hnk-zajc.hr/Default.aspx?art=11128&sec=2




1165
Kategorije: Razgovor
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.