Autor: Nada Far
Datum objave: 01.08.2013
Share
Komentari:


OPORUKA

Kad sam prvi put vidjela Enu bila sam djevojčica, koja je počela čitati ženske časopise


 

 

Kad sam prvi put vidjela Enu bila sam djevojčica, koja je  počela čitati  ženske časopise.  Odmah sam je povezala sa Sofijom Loren.Ena je bila visoka i otmjena žena  dugih trepavica, koje je naglašavala maskarom.

Dolazila je jedanput do dvaput tjedno uvijek u drugoj odjeći i obući, a naglasak je bio na torbama.Bože, kako je moja majka njena vršnjakinja, morala teškog srca gledati svu tu raskoš ovješenu o njene ruke.To tek sad razumijem, a vjerojatno sam ponešto razumijevala i tada.  

Jednom prilikom,kad sam pomagala majci odnijeti robu u njenu kuću, ostala sam zatečena. Nikad do tad nisam vidjela takvu raskoš od  namještaja, lampi, tepiha.Imali su  vrtlara koji je oblikovao grmlje u obliku likova iz crtića, da bi  se Mikiju, njenom sinu bilo interesantnije igrati se u vrtu.

“Osjetljivo je dijete, zato smo  kupili kuću na Lošinju da se oporavi od silnih upala grla i uha,“govorila je Ena. A meni se činilo da se zapravo hvali, da  pokazuje koliko je bolja i uspješnija .To nikako nije bila. Moja majka je završila školu za učiteljicu i imala zlatne ruke,a ona se samo bogato udala.

Često sam se igrajući na ulici zagrebačkog predgrađa iznenadila kad bi ih ugledala na vrhu naše ulice;nju i njenog supruga…Ona elegantna, lijepa,uvijek par koraka ispred njega, a on mali, ćelav, neugledan, poput nosača iza nje.Moje iznenađenje bilo je u njenom iskoraku.Kad sam promatrala  oca i majku i većinu parova iz naše ulice, uvijek je bilo obrnuto.Muškarac je kročio naprijed, a par koraka iza njega, ili uz njega hodala je žena.

Trideset  godina kasnije, na njen poziv posjetila sam ju. Iznenadila sam se.Ništa od otmjenosti i ljepote nije ostalo. Dočekala me na vratima u žutom frotirskom ogrtaču koji je na ovratniku imao kartončić s deklaracijom i cijenom. Prosijeda neuređena kosa, stršala je u zrak u obliku očerupane, zaboravljene glavice kupusa na polju.Oči upale, bezizražajne, trepavice kao da su nestale,a koža siva, pjegava i naborana.Uvijek mi se činila visokom, ne znam  da li zbog toga što sam ja tada bila malena ili zbog toga  što se povijala, grbila prema naprijed.

Dočekale su me teške zavjese koje su zaklanjale  snježnu bajku i ustajali miris starog namještaja i starih tapeta koje su   prestale odolijevati vremenu .Gurnula sam joj vrećicu s voćem u ruke, kao što je ona gurala naranđe u moje tada premale ruke.

Uvela me u veliki boravak, s visokim prozorima kroz koje su se vidjeli borovi obješenih grana  poput  umornih ruku koje vise odmaknute od tijela, kao da mu ne pripadaju, kao da se brane.Ugasila je radio i ponudila me da sjednem mičući stare novine, s još starije fotelje.Sjela sam i osjetila kako propadam.Opruge su tugaljivo škripale.Sjela je nasuprot mene, promatrajući me.

„Pa kako ste?“upitala sam je , razmišljajući kad sam je posljednji put vidjela.

„A kako bi bila stara, bolesna i sama?“tugaljivo više za sebe odgovorila je Ena.

„Ne mora čovjek biti star, da bi bio sam,“odgovorila sam tiho.

Nudila me je keksima i mlakim čajem .Pokušala ga je natočiti, ali su joj se ruke toliko tresle, da sam je zamolila da ja to uradim. Klimnula je i  polagano spustila  umorno tijelo u fotelju.Tijelom mi je strujala  nelagoda,kojoj se  nisam mogla oduprijeti.A onda sam se sjetila,kako sam neki dan ukorila sina, da o starijim ljudima ne smije tako govoriti,da će i on jednog dana biti star, a on mi  je snagom uzavrele mladosti odgovorio pjevušeći:“Da to će biti kad budem star, ali još sam mlad, još sam mlad i to je sad!“Ulovila sam se  kako razmišljam na njegov način, makar sam  bila bliže tom životnom razdoblju.

Iz Enine pozicije bila sam još mlada, još mlada i to je sada!

„Tvoja majka, bila mi je najbolja radnica i često sam razmišljala kako ćemo nas dvije jednog dana, otići u starački dom, kako ćemo šetati, pričati o našoj mladosti, igrati Belu, Domino, Čovječe ne ljuti se, a onda ćemo koji put otići u kazalište. Ti bi nam nabavila karte, odvezla nas i vratila u našu sobu u domu.Kad bi dolazila u posjetu majci, zapravo bi i mene posjećivala.Jednom posjetom,posjetila bi nas obadvije i ja se ne bih osjećala toliko sama.Mi planiramo, a život kroji i reže.E, da je moj sin živ… sve bi bilo drugačije.On bi se brinuo o  meni!“

„Da,  život nas iznenadi obratima,na koje ni ne pomišljamo da bi se mogli dogoditi. Izaziva nas na borbu, preživljavanje.“

„Da, da samo što sam  preslaba i preumorna za  borbu, da je moj Miki živ, on bi se pobrinuo i ne bih trebala tražiti  druge ljude da mi pomognu .“

Gledala sam je i razmišljala o vremenima, kad je bila mlada i lijepa, kad nije bilo nikog tko se nije okrenuo za njom, nikog tko  nije htio biti kao ona;nasmijana i zadovoljna.

Netko je pozvonio i Ena  je teškom mukom ustala, oslanjajući se na naslon fotelje. Tek tada sam ugledala silne brave i lance i špijunke, koji su poput ukrasa na jelki, visjeli s vrata.Pogledala je kroz jednu od špijunki, odmahnula rukom i polaganim hodom vukući noge, vratila  se do  fotelje.

“Prosjaci,“ rekla je odmahujući rukom.„Inače mi nitko ne dolazi. Mogu tu i umrijeti, a da nitko ni ne zna.Uzmi još čaja.“Gledala sam je zbunjeno.

„Znaš, pozvala  sam te da s tobom popričam. Gledam te kako si prekrižila noge, kako se smiješiš i imam osjećaj da pričam s tvojom majkom.Kako su samo te godine iscurile!O jadna ja.“

Lagano se okrenula i s dvosjeda pokušala dohvatiti roza kutiju.

„Znaš, ovo sam tebi namijenila,učini s time što god hoćeš,meni više ne treba!“pružila mi je kutiju obljepljenu papirom  s nježno ružičastim cvjetovima japanske trešnje.

„Unutra je cijeli moj život.I pisma i dnevnici i fotografije. Na svakoj sam označila, datum i mjesto gdje je snimljena, a sudionike pokušaj sama odgonetnuti.Tako će ti biti interesantnije sklopiti priču.I još nešto, nemoj prestrogo suditi.Kad sudimo drugima nismo blagi,a  kad bi znali  da će istim tim škarama neki drugi suditi  nama bili bi blaži.“Ganuto sam je gledala šuteći.  

„Znaš, mislila sam to ostaviti  unuku Bruni, ali on godinama ne pita za mene, samo zato što sam se usprotivila njegovoj majci,  da ne blati mog Mikija.Nije htjela ni čuti za mene.Tako je i njega odgojila.

„Žene vole muškarce koje druge žene priželjkuju, a ne vole kad im se to i dogodi,“prečula je moj komentar i nastavila:

„Znam da  Miki nije bio savršen, ali nije on kriv što su ga tolike žene salijetale, što su sve htjele biti s njim,što im nije znao odoljeti.E moj Miki, govorila sam ja njemu, korila ga, ali  žene i  društvo bilo je jače.Znao je da ću sve njegove propuste popraviti.Znao  je za kćerku, ali nije htio ni čuti za njih dvije.Skrivećki sam im pomagala.Uh, kako mi je teško,još ga i danas vidim u položaju,kako sam ga zatekla u kući na Lošinju, kad je sam i jadan nakon rastave braka otišao na par dana da se pribere.Alkohol s lijekovima odradio je svoje…O jadno moje dijete.Umro je sam , nitko ga nije ni za ruku držao.“Suze su joj lagano klizile iz njenih upalih zelenih očiju.

Prisjetila sam se da  je to bilo davno, a ona je o tome pričala, kao da se jučer dogodilo.

Još sam bila curetak, kad je  u crnom Mercedesu dovezao Enu.Unoseći pakete s velikim smotuljcima vune, od kojih je moja majka plela haljine za njihov dućan,namignuo mi je u prolazu.

Osjećala sam zavist, zbog života u kojem  mu je sve stizalo na traci. Dok sam se ja za svaku pa i najmanju sitnicu morala boriti.Onda sam shvatila da nikada za ništa nije preuzeo rizik ni odgovornost, pa nije ni mogao preći vlastite granice.

“Da barem mogu  umrijeti i biti s mojim Mikijem!“Na licu joj se ocrtavala patnja.

 Duboka i teška.

Sjetila sam se njezinog supruga,strpljivog čovječuljka i ukrutila se misleći kako sam se zanijela i raspekmezila na njenim vapajima za sinom, a da  ni jednom nije spomenula supruga, koji ju je obožavao, ni majku koja se brinula za Mikija, dok je ona putovala, ili bila umorna od trčanja po dućanima.Ni jedne jedine riječi, a kamoli patnje.

„Ima još nešto što bih te pitala, ali nekako mi je teško,“nesigurnim glasom progovorila je Ena.

„Pitajte.“

„Znaš, ja svakim danom sve više starim, sve sam nemoćnija, pa sam te htjela pitati da li bi  mogla, htjela preuzeti brigu o meni?“tihim, jedva razumljivim glasom izgovorila je Ena.

 Osjetila sam bockavu hladnoću  pahuljica, koje su mi se zalijetale u lice i sjetila se  noći kad je moja majka pogrbljena nad mašinom plela za bijedan novac s kojim je jedva prehranjivala brata i mene.

„Morala bih razmisliti, ne mogu Vam odmah odgovoriti,“čula sam se kako govorim, a znala sam odgovor.Znala sam da mi sav njen novac ne treba.  Zgrtala  ga je na leđima moje majke i mnogih majki, koje su bile sretne da mogu raditi i  prehranjivati  djecu.

I danas nam govore o toj sreći…

Odložila sam  kutiju, obljepljenu ružičastim papirom u ormar.Nisam bila spremna suočiti se sa Eninim istinama .

U proljeće  je preminula.I nitko ju nije držao za ruku.

Otužan posljednji ispraćaj žene, za kojom nitko nije plakao.U kapelici su poput mumija stajali ljudi, koje nisam poznavala.Kad sam im prišla u jednom sam čovjeku prepoznala Enine oči.Oči  njene mladosti.Odrasli ljudi koji su imali svoju, odraslu djecu, Eninu praunučad, koju nije  poznavala.Samoću si je sama nametnula, negirajući sve osim iluzije koju bi netko  mogao uništiti.

Nakon pogreba, s kojeg sam  se vratila posve prazna, shvaćajući koliko možemo biti zatupljeni i zavedeni vlastitim mislima i sebičnošću, potražila sam ružičastu kutiju.

Sve sam istresla na pod.U moru fotografija,ugledala sam lice slično Mikiju,misleći da je to on,gurnula sam ju u stranu.Svejedno mi je odvlačila pogled.Na poleđini  je pisalo:“Eni od samo njenog Tonija, Opatija 1964 god.“

Zagledala sam se u opatijsku šetnicu i začula njen glas:

„Toni ,ljubavi, donesi mi kavu znaš da  ne mogu ustati bez čokolade i kave!“

Snop pisama  zavezanih trakom boje jorgovana, privuklo mi je pažnju .Nešto mi je govorilo da  sve vratim u ormar. Dvoumila sam se .

A onda mi je pod ruku došla fotografija Tonija  s dvije djevojčice.Gledala sam u fotografiju, ne shvaćajući.Na poleđini je pisalo; Zagreb 1968.

Ponovno sam uzela  snop pisama svezan vrpcom boje jorgovana.I pomislila:“Bože, smijem li ja to?“

Istog trenutka,osjetila sam njeno prisustvo.Svejedno sam iz snopa izvukla  pismo.Još je uvijek mirisalo po muškarcima tog vremena, borovim iglicama…Za oko mi je zapelo pismo  napisano crvenom olovkom, koje se kad sam istresla kutiju odvojilo.

Draga Ena,

Shvaćam te, znam da ti je suprug sigurna luka, a znam da Tonija voliš,koja ga ne bi voljela, zgodan mladi arhitekt…da, da rekla si da ima obitelj, a šteta. Ne znam što da ti odgovorim…Ja bih dvaput odvagnula.Ti si naučena na jedan drugačiji život,a Toni?Može li  ti on to pružiti?Razmisli i da se razvedete, svatko iz svog braka, njemu opet ostaju susreti sa ženom, uzdržavanje djece, stalne trzavice…Nikad ne ćeš biti mirna kad ih bude išao posjećivati…No veselim se što ćeš mi biti kuma, još da je Toni pored tebe, vau!

Pusa.Veronika

 U pismu je bila i fotografija njih dvije u širokim haljinama s velikim cvjetnim uzorcima, priljubljenim uz struk,kakvu je Gaby   nosila te godine na zagrebačkom festivalu.

Pogled mi je odvukla  razglednica, čije su mi se zgrade činile poznatima;Canes, pročitala sam.

Osjećala sam se kao uljez, koji kopa po tuđim životima.“Pa ona mi je sama ponudila tu kutiju…“pomislim opravdavajući se.

Pokušala sam spremiti svu tu  gomilu pisama, razglednica, čestitki, fotografija i opet me nešto zaustavilo.Otpuhnula sam težinu  i otvorila novo  pismo koje mi se izvana učinilo posve običnim.

Draga Ena,

Šećem terasom, moji svi spavaju, a ja šizim.Znam da sam si za sve sam kriv.Ma što kriv, nitko tu nije kriv, takve se stvari događaju…Žena osjeća da sam odsutan,  misli da je to zbog posla.Djevojčice me obožavaju i večeras, kad sam ih otišao poljubiti za laku noć,osjetio sam silnu navalu ljubavi.Ne mogu zamisliti život bez tebe, tvog osmijeha, pogleda, a ne mogu zamisliti ni da one odrastaju bez mene.Koji sam ja dvoličan čovjek!Ispravi me ako misliš da nije tako.Silno mi nedostaješ.Ljubim tvoje oči.Toni.

Uzela sam drugo pismo s hrpice i otvarajući ga osjetila da je deblje.Unutra je uredno presavijen list papira s nacrtom neke kuće.

Ena,draga, što kažeš?Jel ti se sviđa?Jučer sam sjedeći u uredu zamislio kuću u kojoj bi bili sretni.Volio bih osjetiti tvoj dodir na vratu.A ti?Što bi ti voljela?

Hrpica me je sve više i više privlačila,a ja postajala sve više i više dijelom njihovih života .

 

Draga moja,

noćas sam te sanjao.Bilo je toliko savršeno, da me žena probudila i rekla kako buncam o nekoj Eni…

Vodili smo ljubav i ja sam osjetio  silinu emocija, kojom je moje tijelo poniralo u tvoje.A… koji dobar osjećaj. Kad mi je brat jednom prilikom rekao“ da je sve to isto“,samo sam se nasmiješio i znao da nije.Toliko želim da se sretnemo,da ne mogu dočekati kraj tjedna.A da se vidimo u četvrtak?Evo u četvrtak, mislim da ću uprijeti i raditi cijelu noć, da se prije vratim.Da, da svakako se vidimo u četvrtak.Voli te Toni.

 

Draga Ena,

Da, da shvaćam, tvoju bojazan, tvoj strah…Nakon toliko godina braka da se desi , kad smo nas dvoje zajedno!? Sve ću posložiti, na najbolji mogući način.Ne boj se, puno te volim.Toni.

 

Jedina moja Ena,

kad smo se sreli, mislio sam da ću poludjeti od siline ljubavi, koju osjećam za tebe.Ne ne nemoj me krivo razumjeti, imam  neodgodiv put,zato sam ti rekao da se ne bojiš, da budeš strpljiva. Sve će ispasti dobro i za tebe i za moje djevojčice.Pomisli sad vas u srcu imam tri.O kako volim žene!Toni.

 

Draga moja,

nisam ti se mogao javiti, znam da sam ti rekao da ću obaviti razgovor s Mirom  i da ćemo se razvesti.A onda su se stvari toliko iskomplicirale, da ti se tek sada  javljam.Završio sam u pritvoru, znaš već  u kojem vremenu živimo…, pa 1971.god je…

 

Draga,

dobio sam tvoje pismo, znam da je dijete na putu, da ono ne može čekati, sve znam, ali i ti mene razumi,u zatvoru sam i sad ne mogu ništa učiniti.Još uvijek sanjam naše šetnje uz more, naše susrete, putovanja, naše rastanke…To mi daje snagu da ne poludim.Toni.

 

Začula sam ključeve u bravi i poput lopova, na brzinu gurnula  pisma pod krevet.Izašla sam  iz sobe i ugledala supruga kako skida cipele.U mom pogledu osjetio je nelagodu i pitao:“Što ,opet imaš migrenu?“ Klimnula sam glavom.Cijelo večer sam bila odsutna,koliko god sam se trudila da zvučim normalno, to nisam bila ja.Stalno mi je odvlačila misli.

Bože, kako volimo viriti u tuđe živote.Ma što me je spopalo.Neću više pogledati ni jedno pismo.

Ne zanima me!Imam svoj život!

Nisam mogla zaspati,koliko me vuklo u kutiju obljepljenu ružičastim cvjetovima japanske trešnje.Ustala sam na prstima.Mjesečina je obasjavala sobu.U staklu sam  ugledala Enu.Gledala je ravno u mene.Stresla sam se.Tiho, najtiše izvukla sam kutiju.Iz kutije se odvojilo pismo drugačijeg rukopisa.

Dragi Antune,

Veselim se što si mi oprostio, i sam kažeš da smo već dugo u braku i da nismo mogli imati djece, a djeca su dar od Boga.Hvala ti što prihvaćaš ovo dijete, kao svoje…Ena.

 Znao je da Miki nije njegov!

Pred očima mi se stvorio čovječuljak s predugim rukama i piskavim glasom. I pitanje:“ Kako je pronašao snagu i smisao u svemu tome?Zar svi ne želimo bar na tren biti Narcisi , gledati vlastito dijete i tražiti dio sebe u njemu?Vidjela sam ga onako sićušnog kako je prebacio ruku preko Mikijevog ramena,kad je Miki bio dječarac…Odlaskom Ene iz njegovog života, život bi mu bio prazan.Smisao je pronašao u obitelji koja nije izgledala onako, kako većina nas zamišlja da bi trebala izgledati.

 Zar mnogo tog zamišljenog u našim životima ne izgleda drugačije?

Nisam saznala  je li Miki znao da mu on nije otac.

Dobila sam poziv  odvjetnika da dođem na čitanje Enine oporuke.

Kad sam ušla u otmjen odvjetnikov ured, za stolom su sjedili njeni nasljednici.Žena sa šeširom plijenila je pažnju.Posve se uklapala u sliku Crnčićeve morske obale, koja je prekrivala cijeli zid iza nje.Do nje je sjedio čovjek srednjih godina.Po očima  sam prepoznala Mikijevog sina.Na suprotnoj strani stola sjedila je mlađa žena, izrazito crvene kose.Muškarac koji je sjedio do nje stalno se s njom došaptavao. U kutu je sjedio sijedi starac u smeđem odijelu i  širokoj kravati iz prošlog vremena.Kad nas je odvjetnik pozdravljao, pogledi su nam se susreli.Malo je ostalo od Tonija, kojeg sam poznala sa fotografija.

Šuškanje koverte, koju je odvjetnik otvarao, bio je jedini zvuk.

„Prvo ću pročitati  pismo.“

„Dragi moji,

ne želim vas uvjeravati  u pravednost oporuke.Niti se opravdavati.Nastojte je prihvatiti. Nitko od nas nije jednoslojan.Svi imamo svoja lica i naličja, sa svojim vrlinama  i  manama.Svatko od nas ima svoj put, koji u konačnici vodi istom cilju. Ena.“

Odvjetnik se nakašlje i počne čitati oporuku.

Kuću u Zagrebu, ostavljam unuku Bruni.

Kuću na Lošinju i  nakit ostavljam unuci Mariji.

Mercedes, old tajmer, kojim smo prokrstarili  najljepše obale svijeta, ostavljam Toniju, muškarcu kojeg sam istinski voljela...Starček u kutu se promeškoljio.

Novac ostavljam gospođi Vesni. Jedino nju poznajem od sve djece svojih radnica koje su to zaradile, a ja im  uskraćivala misleći kako će faliti mom sinu…Znala sam da to moram učiniti, onda kad je moj sin preminuo….“

 Sjetno sam se prisjetila  svih onih torbi, koje je moja majka kao mlada željela imati.

                                                                                                                                                                  r

                                                                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1233
Kategorije: Književnost
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.