Autor: rezidencija
Datum objave: 28.06.2012
Share
Komentari:


Opus ing.arh.Kazimira Ostrogovića

Ljetno kino Tuškanac,Zagreb

 

 

Kazimir Ostrogović, Sv. Vid, na Krku, 7. travnja 1907. - Zagreb, 15. lipnja, 1965., hrvatski arhitekt.

Poznat je kao autor mnogih važnih objekata, kao što su kompleks Instituta Ruđer Bošković, zagrebačka Gradska vijećnica, Fakultet strojarstva i brodogradnje, te Vila Zagorje u Zagrebu, - danas Predsjednički dvori.

Nakon završenog Tehničkog fakulteta u Zagrebu počeo djelovati na Sušaku, Crikvenici i Malinskoj. Neka od ostvarenja razdoblja prije drugog svjetskog rata su kuća Kauzlarić na Sušaku, hotel Malin u Malinskoj, te nekoliko stambenih zgrada i vila. U projektu za naselje Vinovrh u Zagrebu, postavlja osnovu parcelacije naselja dvojnih vila bez privatnih ograđenih parcela, te krajnje racionalnu kompoziciju samostojećih kuća na padini terena.

Nakon II.svjetskog rata, Ostrogović nastavlja rad temeljeći se na tradiciji Moderne arhitekture i duhu novoga vremena. U tom periodu sudjeluje u nizu velikih poslijeratnih natječaja koji su trebali afirmirati novu državu i novi društveni sustav prema tada aktualnom sovjetskom modelu. No, za razliku od svojih kolega, velikih imena hrvatske moderne, Ostrogović nije udovoljio zahtjevima vlasti za monumentalizmom i reprezenativnošću, već je zadržao dignitet svoga modernističkog stava. Neki projekti iz tog razdoblja su: Banka u Paromlinskoj te, uz suautorstvo Vjenceslava Richtera, Vila "Zagorje",iz 1965. nekadašnja zagrebačka rezidencija J B Tita, a danas službeni prostor predsjednika Republike Hrvatske.

Od 1951. godine sa suprugom Božicom vodio je arhitektonski biro u Zagrebu, a napisao je i više stručnih članaka.

Ostrogovićev likovni izraz koristi čiste i jednostavne konstrukcije. Kao arhitekt, dobro poznaje materijale te se koristi i tradicionalnim i suvremenim materijalima, uklapajući ih u svoje ideje na čist, jednostavan i dobro odmjeren način zbog čega i danas one odišu duhom moderne i na tradiciji izgrađene arhitekture.

 

Neka istaknutija ostvarenja u brojnom Ostrogovićevom opusu su:

 

Zgrada Instituta Ruđer Bošković

zgrada Riječke banke u Rijeci

Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu

Zagrebačka gradska vijećnica

Banka u Paromlinskoj,danas zgrada Zagrebačke banke

zgrada Centralnog komiteta KP,Beograd, 1947.

Projekt  Opere u Beogradu, 1947. - prva nagrada

zgrada Savezne Vlade 1947.

Vila "Zagorje" u Zagrebu 1965.

Ljetno kino Tuškanac, u Zagrebu

Te više stambenih zgrada u Zagrebu, Rijeci, Puli, Šibeniku, Plaškom i Plitvicama.

 

 

O Kazimiru Ostrogoviću modernistu druge generacije, socijalno angažiranom arhitektu, nije ni za njegova života, ni kasnije, mnogo pisano, a da se o nekoj kritičkoj valorizaciji njegova opusa i ne govori. Tek je nedavni istraživački napor arhitekta Idisa Turata,pod mentorstvom profesora dr.sc. Marijana Hržića, otklonio taj nedostatak. Stoga je tim važnije da se Turatova studija barem djelomično predstavi javnosti kao treći u nizu monografskih brojeva časopisa Arhitektura: „Neven Šegvić, Ivan Vitić i Kazimir Ostrogović“.

Arhitekt Ostrogović javnosti je poznat kao autor važnih gradskih objekata, a prije svega zagrebačke Gradske vijećnice (danas Poglavarstvo) koja je ključna zgrada ne samo Hrvatske već i međunarodne moderne.... (Friedrich Achleitner),  dok se primjerice o njegovom konzistentnom i konzekventnom Kvarnerskom opusu manje zna.

Od ranih natječaja, kao naprimjer natječaja za Banovinu u Splitu, 1936. do kapitalnog djela- zagrebačke Gradske vijećnice održan je kontinuitet arhitektonskog pristupa i postupka. Pri tom ovaj kontinuitet predstavlja arhitektovu vrlinu.

Navedene su tek neke od tema ove monografije o Kazimiru Ostrogoviću, čija se arhitektura može označiti kao svojevrstan katalog arhitektonskih pravila i principa, a ta pravila predstavljaju svojevrsnu derivaciju modernističko – bauhausovskih principa i uloge arhitekta u društvu....kako je to izrazio autor Idis Turato.

 

Architecture and state: City Hall complex Zagreb,1955.-59.

http://a.unfinishedmodernisations.net/?tag=kazimirostrogovi%C4%87

 

Otvorenjem ljetnog kina Tuškanac započeo ZgKul

U otvoreno kino na Dubravkinom putu arhitekta Kazimira Ostrogovića uloženo je 4,3 milijuna kuna

http://www.vecernji.hr/regije/otvorenjem-ljetnog-kina-tuskanac-zapoceo-zgkul-galerija-425013


Uzvanici na otvorenju Ljetnog kina Tuškanac

http://www.gloria.com.hr/vijesti/showpage.php?pageNum_fov=0&totalRows_fov=18&id=19457



1543
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.