Autor: admin
Datum objave: 21.09.2013
Share
Komentari:


Osvajanja svjetlosti

Abaz Dizdarević u Zagrebu

Osvajanja svjetlosti, Abaza Dizdarevića u Zagrebu

http://www.pobjeda.me/2013/09/20/osvajanje-svjetlostiabaza-dizdarevica-u-zagrebu/#.Uj4Cor38Bjs

Izložba slika Abaza Dizdarevića „Osvajanja svjetlosti“ biće otvorena 24. septembra u 19 časova u zagrebačkoj galeriji „Zvonimir“ u okviru manifestacije „Dani crnogorske kulture u Republici Hrvatskoj“.

U katalogu koji prati izložbu književnik Pavle Goranović je, između ostalog, zapisao: „Neprestano istraživanje slikarskog svijeta svojstveno je Abazu Dizdareviću, koji se kroz razne načine iskazivanja i već prepoznatljiv umjetnički rukopis, legitimisao, između ostalog, i kao dosljedni tumač svjetla u našoj umjetnosti…Možda je i on, poput velikog pjesnika njegovog kraja, vidio kako po moru teče Lim. U toj mješavini boja i voda, tonova i svjetova, kao svoj upečatljiv izraz pronalazi put do svojih boja, recimo da je jedna od njih – kraljevsko plava. A time nas zapravo vodi u kraljevstvo sjete u kome se ravnomjerno gomilaju sentimenti, likovi, atmosfere… Tragajući za tom tajnovitom rijekom djetinjstva, slikar nam pruža nagovještaje jedne zavodljive tišine. Ogledanje u toj vodi djetinjstva skriva šifre Dizdarevićevog slikarstva.“

Abaz Dizdarević je rođen 1978. u Bijelom Polju. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju gdje je i magistrirao 2010. Doktorske studije je završio 2012. na Akademiji likovnih umetosti u Beogradu. Docent je na Internacionalnom univerzitetu Novi Pazar. Potpredsjednik je ULUCG, član ULUBIH Sarajevo, član SULU (Sandžačko udruženje likovnih umjetnika – Srbija). Imao je brojne samostalne izložbe, a izlagao je na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.  Direktor je Ratkovićevih večeri poezije.

 

Izložbu su organizovali Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „MontenegroZagreb i Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.  Biće otvorena do 10. oktobra.

http://www.cdm.me/kultura/dani-crnogorske-kulture-u-zagrebu

  

Photos,Abaz Dizdarević

https://www.google.hr/search?q=abaz+dizdarevi%C4%87&client=opera&hs=XXq&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=fgk-Upq6NIGK4wSijoHIDA&ved=0CDkQsAQ&biw=1024&bih=651&dpr=1  

862
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.