Autor: admin
Datum objave: 10.09.2014
Share
Komentari:


Otišao je legendarni glumac uz kojeg su odrastale generacije

UMRO JE ZVONIMIR TORJANAC

UMRO JE ZVONIMIR TORJANAC Otišao je legendarni glumac uz kojeg su odrastale generacije

http://www.jutarnji.hr/umro-zvonimir-torjanac-legendarni-glumac-uz-kojeg-su-odrasle-generacije/1218695/

Poslijednji ispraćaj će biti u petak 12. rujna u 12,10 sati u krematoriju na Mirogoju.

Zvonimir Torjanac rodio se 14. rujna 1930. u Donjem Miholjcu, gdje je završio osnovnu i srednju Građevinsko-tehničku školu. Od najranije mladosti aktivno se bavio glumom u amaterskoj kazališnoj družini u rodnome gradu.

U Zagreb dolazi 1949. i upisuje studij te nastavlja pohađati Studij za glumu i režiju. Prvi profesionalni angažman kao glumac dobio je u Sisku, a uskoro postaje član varaždinskog kazališta, gdje je u deset sezona ostvario mnoge velike uloge dramskog repertoara ("Mnogo vike ni za što" W. Shakespearea, "Škola za žene" Molierea, "Matija Gubec" Milana Begovića, "Katarina Velika" G.B. Shawa i dr.).

U Zagrebačko pionirsko kazalište (danas ZKM) prelazi 1963. U sljedećih 19 godina odigrao je mnoge uloge u repertoarnim predstavama tog kazališta za djecu i odrasle. Mnogo nastupa i u televizijskim dramama i serijama ("Kuda idu divlje svinje", "Pod starim krovovima", "Obiteljski album" i dr.) te glumi srednje i male uloge na filmu.

Član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu postaje 1983. U tom je kazalištu ostvario mnoge zapažene uloge sve do odlaska u mirovinu 1993. Od 1984. do 1986. obnašao je dužnost ravnatelja Drame.

Bio je predsjednik HDDU-a uzastopce u četiri mandata. 

726
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.