Autor: admin
Datum objave: 17.02.2017
Share


Otvorenje izložbe BRANKA LEPENA,Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb

u utorak 21. veljače u 19 sati

Hrvatska akademija  znanosti i umjetnosti


Gliptoteka


Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe


BRANKA LEPENA


petlje/loops

skulpture i crteži / sculptures and drawings


u utorak 21. veljače u 19 sati

Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb


Kipar,oblikujući makete prema sjenama ranijih svjetlosnih radova postupkom

uvećanja pretvara petlje u crteže ili ih materijalizira u željeznim reljefima.

To su prostorni crteži, nastali manualnim spajanjem ogoljenih i jednostavnih

željeznih profila, naglašene linearnosti i krajnje reduciranog volumena, i mase.


Izložba ostaje otvorena do 6. ožujka 2017.


Radno vrijeme: utorak - petak 11 - 19 sati /vikend 10 - 14 sati


Izložba je realizirana sredstvima: Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba


Branko Lepen

http://www.hnk.hr/biografije/branko-lepen/

Branko Lepen rođen je 25. svibnja 1957. u Čakovcu.

Diplomirao je na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu 1983. Do 1989. radi u građevinarstvu. Od 1989. radi u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu kao voditelj scenske proizvodnje i scenske tehnike, a od 2006. i kao rukovoditelj tehnike. Kiparstvom se bavi od 1979. Do sada je izlagao na osamnaest samostalnih i četrdesetak skupnih, autorskih i žiriranih izložbi. Član je HDLU-a od 1981. Skulpture mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, u Modernoj galeriji u Zagrebu i Rijeci, u zbirci Modriaanhuis u Amersfortu (Nizozemska) i Gliptoteci HAZU u Zagrebu. Skulpture u javnom prostoru: SRC Mladost, Gliptoteka HAZU, Graditeljska škola u Čakovcu, Park skulptura Dvorac Jakovlje.

Nagrade i priznanja: Nagrada XIX Salona mladih 1987. Nagrada 6. triennala hrvatskog kiparstva 2000. u Zagrebu


Branko Lepen,photos

https://www.google.hr/search?q=Branko+Lepen&client=opera&hs=NJS&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjRpv3FuZfSAhWM3SwKHcWzCNkQsAQIHw&biw=1745&bih=857


Branko Lepen

http://www.galerijagalzenica.info/content/branko-lepen-krovovi

Branko Lepen (1957) se na umjetničkoj sceni započeo formirati krajem 70-ih i početkom 80-ih godina, no za razliku od transavangarde umjetničke prakse, koja je područje svoga djelovanja pronalazila i na ne-umjetničkom području (Irwin, NSK, NEP), Lepen se u svom kiparskom radu okrenuo kompleksnom i labilnom fenomenu postmoderne skulpture. Razlažući njezinu modernističku sintaksu, uvijek iznova uspostavljao je privremene cjeline, skulpturalne tekstove, potvrđujući njihovu ovisnost o dominantnim društvenim i kulturnim oblicima. U Galeriji Galženica postav triju gotovo identičnih, gigantskih skulptura, proširuje polje Lepenovog rada na ambijentalni aspekt kiparstva.

Branko Lepen diplomirao je 1983. na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu. Skulpture mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremen umjetnosti u Zagrebu, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u Modernoj galeriji u Zagrebu, Gliptoteci HAZU i Zbirci Modriaanhuis u Amersfortu (Nizozemska). Izlaže od 1981. godine, a za svoj rad dobitnik je nekoliko nagrada od kojih treba izdvojiti Nagradu na 18. i 19. salonu mladih (1986., 1987.) i Nagradu 6. trijenala hrvatskog kiparstva 2000. godine. Autor je tri skulpture u javnom prostoru: u SRC Mladost u Zagrebu, u Gliptoteci HAZU i u dvorištu Graditeljske škole u Čakovcu.

757
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.