Autor: admin
Datum objave: 23.03.2017
Share


Otvorenje izložbe slika Čede Paića 'Trenuci ponosa'.

u Galeriji Specijalne policije, Trg žrtava fašizma 1, u Zagrebu, a otvorenje izložbe je 29. ožujka 2017. godine u 19:00 sati.

UDRUGA SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA

Trg žrtava fašizma 1, 10000 Zagreb01 7000 248info@uspd.hr

http://www.uspd.hr/54-trenutci-ponosa

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe slika Čede Paića "Trenuci ponosa".

Izložba će se održati u Galeriji Specijalne policije, Trg žrtava fašizma 1, u Zagrebu, a otvorenje izložbe je 29. ožujka 2017. godine u 19:00 sati.



Humanitarc Čedo Paić i supruga mu Slavica opet u akciji

http://www.maxportal.hr/magazin/humanitarc-cedo-paic-i-supruga-mu-slavica-opet-u-akciji/

ČEDO PAIĆ, porijeklom iz  Šibenika, sa suprugom Slavicom živi u Niozemskom Beverwijku i jedan je od aktivnijih Hrvata kad je u pitanju humantirani rad i pomoć potrebitima u Domovini.

Nekoliko puta godišnje organizira kombije robe koje  sa zapada Europe pošalje u Hrvatsku. Tako je bilo i pred ovaj Božić. Velike količine tenisa i druge sporske opreme dostavio je u Hrvatsku koja je podjeljena Centrima kojima je pomoć potrebna.

A onda ga je na samu staru godinu dočekalo iznađenje o čemu je objavio kratak post na Facebooku:

“Na staru godinu zove me moj šef Timo da dodem u firmu da ima iznenadenje za mene.  Dodem tamo sa mojim prijateljom kad ono 18 velikih kutija cipela, tenisica, djecjih cipela, skoro 500 komada,

‘Uzmi, Čedo i podijeli onima kojima treba u Hrvatskoj‘, a ja ostao kao ukopan bez riječi sa suzom emocije u očima. Hvala, Timo i Wolvorine” napisao je Paić. ( Na naslovnoi fotografiji s Midhatom Bekrićem.)

Obitelj Paić, Čedo i Slavica, najčešći su posjetitelji hrvatskih pritvorenika u Haagu i pomažu im u svim potrebama. Pajić je, kao talentirani slikar radio i portrete Gotovine, Markača i Čermaka, hrvatskih generala u Haagu  te presjednice Kolinde Grabar Kitarović.



TRENUCI PONOSA

Da, crveni fićo bio je i još je simbol prkosa, otpora, ponosa i hrabrosti hrvatskog naroda.Potvrđuje da  se u obrani  domova i zemlje nije strahovalo od crvenila, ni od crnila.Išlo se.Mnogi hrabri, mladi ljudi i ne samo oni, stavili su svoje srce na oltar domovine i bez oružja, s krunicom oko vrata ,krenuli u obranu u koju su mnogi sumnjali…S lovačkim puškama,malo municije, sa otporom u duši i ponosom u srcu,vođeni intuitivnim porivima, znali…Znali da mnogi neće dočekati 15. 1. 1992 god. ni mirnu reintegraciju Podunavlja.Bili  spremni prihvatiti sudbinu i boljitak onih koji će se vratiti.Kao feniks izdignuti se iz ruševina i pepela i stvoriti novi život.


Praskozorje u kojem se kroz zrake izlazećeg sunca naziru siluete u tenisicama, stvarajući sjene prkosa i nade;to je mladost i snaga hrvatskog duha.Hrvatske koja hoće živjeti na zemlji svojih djedova,obraniti svoj prag i biti svoj na svome…


Lice vukovarske djevojčice,s predugim šiškama i uplakanim očima, u koloni protjeranog grada koji je tri puna mjeseca pružao nezapamćen otpor i danonoćno  trpio zaglušujuću buku bombi, u cilju posvemašnog uništenja hrvatskih ognjišta, nikad se neće zaboraviti.Ono je dokument vremena i snage.


Usamljeni pas u Hrvatskoj Kostajnici, sa spuštenim roletama i zabravljenim vratima, luta...Sam.Zna i sluti da će se njegovi vratiti, ma kako bilo.Osjeća to. I vratili su se da obnove svoje razrušene domove,udahnu život, upale svijeće i pomole za one koje je prigrlila hrvatska zemlja.

Slava im!


Čedo Paić- slikar i domoljub, naslikao je ove slike koje govore o stradavanju i ponosu našeg naroda i donirao ih Udruzi specijalne policije iz Domovinskog rata, koja se brine, pomaže i održava svoje suborce u miru,koja ne zaboravlja na obljetnice stradavanja, jer poginuli žive u njihovim i ne samo njihovim, srcima i sjećanjima.


Hvala mu što je s nama i što zajedno možemo uživati u mirnoj zemlji Hrvatskoj, koja je dio Europe, dio svijeta ,a nama Hrvatima dio svemira…


Nada Far





845
Kategorije: Vizualne umjetnosti
Developed by LELOO. All rights reserved.