Autor: Ana Fabijanović
Datum objave: 25.02.2019
Share


Ovacije za predstavu prema tekstu Mire Gavrana u Poljskoj

SVEČANA 600-ta IZVEDBA KOMEDIJE 'SVE O ŽENAMA' U KRAKOVU

Ovacije za predstavu prema tekstu Mire Gavrana u Poljskoj

Svečanu 600-tu reprizu komedije Sve o ženama autora Mire Gavrana izveo je  glasoviti  poljski Teatar Ludowy iz Krakova. Nakon što je poljska publika izvođačice ispratila uz ovacije glumice su poručile Hvala vam, vi ste najbolja publika! Riječ je o Gavranovom najizvođenijem kazališnom tekstu koji je do sada imao pedeset i dvije premijere diljem svijeta: od New Yorka i Buenos Airesa sve do Pariza, Bratislave, Moskve, Mumbaija, Praga, a do sada je preko sedamsto tisuća gledatelja vidjelo Sve o ženama  u različitim izvedbama.


„Dugogodišnji život ove predstave, te značajni jubilej iznimno visokog broja repriza  potvrdili su na najzorniji mogući način moje prijateljstvo sa zahtjevnom poljskom publikom, koju sam uvijek poštivao" ističe u ovoj prigodi autor teksta Miro Gavran. Prisjetimo se: Gavranova komedija neobične strukture u svome središtu ima suvremene žene. U tom djelu kroz pet različitih priča, koje se uzajamno isprepliću, tri glumice tumače svaka po pet uloga - od trogodišnjih djevojčica u vrtiću do  devedesetogodišnjih  starica u domu umirovljenika, čime im se pruža prigoda za značajne glumačke transformacije .

Donosimo i što je izjavila prevoditeljica komedije na poljski Anna Tuszyunska: "Uspjeh Teatra Ludowy iz Krakowa, koji je komediju Mire Gavrana Sve o ženama prije nekoliko  dana prikazao šestoti put (od premijere 2006. godine) tumačim time da je taj nevjerojatno britak tekst koji obuhvaća mnoga područja života žena dospio u ruke izvanrednog redatelja Pawela Szumieca koji je odabrao prave glumice: Martu Bizoń, Beatu Schimscheiner, Magdalenu Nieć koje su s lakoćom i fantazijom pristupile realizaciji ovog projekta. Dok sam gledala u Krakowu izvedbu Sve o ženama pratila sam i reakciju publike. Ljudi su bili zadubljeni u priču/priče, opušteni, istinski su uživali. Znam da neki i po 3-4 puta idu ponovno na predstavu - toliko im je omiljena.  Prošlo je 13 godina od premjere, a ta predstava  živi punokrvnim  životom. Jednom riječju odličan kazališni komad dospio je u ruke pravog kazališne ekipe koja je napravila posao kako treba."


O popularnosti kazališnih tekstova Mire Gavrana podosta kazuje i činjenica što su  imali trideset premijernih izvedbi u Varšavi, Krakovu, Ščećinu, Bidgošu, Čenstohovu i drugim poljskim gradovima, a komediju Sve o ženama u Poljskoj je , uz spomenuti krakovski teatar,  izvelo još pet kazališta. (A. Fa.)


photo

https://ludowy.pl/pl/spectacle/wszystko-o-mezczyznach


Miro Gavran

WSZYSTKO O MĘŻCZYZNACH

https://ludowy.pl/pl/spectacle/wszystko-o-mezczyznach


110
Kategorije: Kazalište
Developed by LELOO. All rights reserved.