Autor: admin
Datum objave: 01.07.2018
Share


Pavica Vukorep Piršl (Drniš,1932. – Zagreb,2018.)

U našoj metropoli je umrla poznata gospodja Pavica Vukorep Piršl,čija je okosnica djelovanja bila vezana uz zdravstvo i kulturu s umjetnošću

Pavica Vukorep  Piršl  (Drniš,1932. – Zagreb,2018.)


U našoj metropoli je umrla poznata  gospodja Pavica Vukorep Piršl,čija je okosnica djelovanja bila vezana uz zdravstvo  i kulturu s umjetnošću.


Niz godina je bila tajnicom Pročelnika Klinike za kirurgiju KBCSM Prof.dr.sc.Branka Oberhofera, u vrijeme kada je ta Klinika imala uvjete za programsko i kadrovsko širenje, postajući jednom  od temeljnih  kirurških klinika  u gradu i zemlji. Prof. dr. Branko Oberhofer, ekscelentni „all round“ kirurg, pionir i naše kardjalne kirurgije, predstojnik Kirurškog odjela, koji je daleke 1966. godine osnovao Odsjek vaskularne kirurgije u Vinogradskoj ,bio je temeljnim poticateljejm ukupnoga razvitka kirurške klinike. Bilo je potrebno imati energiju slivenu u jake snage da bi se slijedom razvijao i čuvao ritam i dinamika ekipe Prof.Oberfhofera,Izborom književnika Mirka Božića  intendantom zagrebačkoga HNK, gospodja Pavica Vukorep  postaje tajnicom intendanta i djeluje svojom osobitom energijom i dinamikom u vrijeme temeljie obnove zgrade  HNK, od 31.siječnja. 1967. do svečanoga otvorenja obnovljene  kuće, 27.studenoga 1969, s temeljima novih uzlaza svih umjetničkih ansambala HNK,Drame,Opere ,Baleta, brojnih gostovanja istaknutih svjetskih solista i ansambala i  osobito uspješno pripremanu  svečanu sezonu, 100.obljetnicu Opere  HNK 1971. / 72.

Ured intendanta u manadtu Mirka Božića i kasnije Koste  Spaića, s tajnicom gospodjom Pavicom, je bio središnje 'žilište' kuće i uspješnih radnih dogovora kao i skrbi nad svakom etapom svakoga dogovora, do pune realizacije i očekivanih dostignuća,

Sredinom  sedamdesetih godina  gospodja Pavica prihvata poziv za mjesto tajnice generalnoga konzulata u Trstu, a nakon toga se vraća u Zagreb i postaje suprugom istaknutoga novinara i publicista  gospodina  Emila Piršla.


Skrbi o uspješnom školovanju Njegove kćerke Estere Piršl, koja se kasnije udaje za jedinca sina Antona Martija i Elis Kraševac, Alcea. s kojim njeguje suptilan harmoničan odnos.


ELITNO NOVINARSTVO IZ PROŠLOSTI

http://www.hnd.hr/elitno-novinarstvo-iz-proslosti

Mirko Peršen, svojedobno glavni urednik Vjesnika, a potom i direktor istoimene, a danas nepostojeće izdavačke kuće, u svojoj je knjizi „Vjesnikove godine, 1940. – 1980.“ rekonstruirao popis novinara koji su kao stalni dopisnici Vjesnika izvještavali iz inozemstva ne samo za taj list nego i za ostala izdanja kuće, prvenstveno za Večernji, koji ih je sufinancirao, a s mnogima sam od njih kao urednik deska, a potom i vanjskopolitičke rubrike u Večernjaku, i ja imao čast surađivati.

Bonn: Željko Brihta (1954.-1958.) Đorđe Zelmanović (-1960.), Emil Piršl (-1961.), Tomislav Golubović (-1964.), Krešimir Kukolja (1966.), Zvonimir Kristl (1967.), Željko Brihta (-1971.), Milan Vucković (-1974.), Đorđe Zelmanović (-1979.), Krešimir Fijačko (-1982.), Davor Šošić (-1984.), Dražen Vukov-Colić (-1988.) Nenad Ivanković (1988.-1996.)


Smrt Emila Piršla je ozbiljno narušila  snage gospdoje Pavice,ona se teško oporavlja i u toj etapi 'vraćanja u osobnu ravnotežu', prihvaća mnoge oblike pažnje svojih prijateljica koje je nastoje zaokupiti dinamikom svakodnevice,mnogim poslovima koji joj ispunjavaju vrijeme i regeneriraju joj temljnu energiju i snage koje ova bazično stvaraPAVICA PIRŠL. STROSSMAYEROV TRG 7, ZAGREB.  

Djelatnost: 6820, Iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup……

325
Kategorije: Ostalo
Developed by LELOO. All rights reserved.