Autor: redakcija
Datum objave: 29.10.2012
Share
Komentari:


Pismo

Gospodji Prof.dr.sc.Andrei Zlatar Violić,ministrici kulture RH


Poštovana gospodjo ministrice Dr.sc Zlatar,

 

Dopustite mi usmjeriti Vašoj pažnji ove redove kao izraz srdačnoga pozdrava uz mogućnost tek nekoliko objekcija glede Vaše odluke o čelništvu prve nacionalne kazališne kuće,zagrebačkog HNK.

 

Gospodja dr.sc.Ana Lederer, koja je temeljno stručno obrazovanje stekla u programima Odsjeka za komparativnu književnost, teatrologiju i filmologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, nadgradjivala se zamjernom dinamikom pa je i postigla akademski stupanj doktora znanosti, na primjeru opusa Tita Strozzija.

 

Sve to, kao i „rodna kolijevka“ u kući intelektualca, redatelja i trostrukog ravnatelja Drame HNK, Prof. Petra Šarčevića, pridonosilo je postupno, harmoniji stvaranja gospodjina odnosa prema kazališnoj umjetnosti, prema harmoniji odnosa teorije i kazališne prakse.

 

U medjuvremenu, dio stručnoga opusa koji je gospodja Dr.sc.Ana Lederer ostvarila svojim radom u Zavodu za književnost i teatrologiju HAZU-a, kao i dva uspješna mandata u funkciji intendantice HNK, čini je, nedvojbeno, ličnošću dostojnom Vaše pažnje i povjerenja za program trećega mandata u toj funkciji - intendantice zagrebačkoga HNK.

 

Gospodja dr.sc.Ana Lederer je imala kvalitetnu potporu tadašnje Vlade RH koja ju je imenovala na prvi mandat, i uz to sanirala sve ranije postojeće financijske minuse, pa je taj mandat bi započeo od tzv „pozitivne nule“ što je, u startu, bio osobiti kapital kao značajan zamašnjak za programe i razine postignuća,

 

U kontekstu ustroja kuće i tehnologije rada svih umjetničkih ansambala i ukupne tehničke baze, s mnogim specijaliziranim djelatnostima, od stolara, tapetara, vlasuljara, frizera, krojača......binskih djelatnika...

HNK čini osobito „konzistentan konglomerat“ koji, u finalnom činu, predstavi u gledalištu povijesne kuće, uvijek donosi ugodjaj pun publike koja najčešće, do posljednjega mjesta ispunjava prostor uz svaku izvedbu.

Sve su to vrijednosti, formalne, ustrojbene i stvaralačke, koje zaslužuju Vaše povjerenje u korist novoga mandata gospodje Dr.sc.Ane Lederer, kao intendantice HNK

 

Gospodin mr.sc.Velimir Visković, ugledni leksikograf, ličnost autoriteta i postignuća u svojem području kreativnoga djelovanja, bi zacijelo mogao pridonijeti pripremi i publiciranju drugoga proširenog izdanja Enciklopedije HNK, čije je prvo, i jedino izdanje, bilo 1969. uz otvorenje  tada obnovljene zgrade HNK, 27. studenoga, '69. u 11 sati, a u medjuvremenu je već niz generacija umjetnika, od te 1969.,otišlo i u mirovinu, a da nije obuhvaćeno kazališnom enciklopedijom, radjenom osobitom metodološkom koncepcijom koja bi sada imperativno zasluživala novo prošireno, dopunjeno izdanje..

 

Za taj osjetljiv, složen i slojevit posao, nema boljega urednika i koordinatora od gospodina mr.sc.Velimira Viskovića, u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža.

To je i dragocjena poveznica ovih kandidata za čelništvio zagrebačkoga HNK, pa bi nadahnuće u suradnji gospodje dr.sc.Lederer  i gospodina mr.sc.Viskovića, bilo višestruko društevno vrijedno i stručno dragocjeno u neposredno nailazećem razdoblju.

Hvala Vam,poštovana gospodjo ministrice Prof.dr.sc.Zlatar,na vremenu i pažnji posvećenoj duhu ovoga pisma, u ime nadahnuća za uspješna rješenja i ljudi i programa u tim najvitalnijim područjima kulture, umjetnosti, znanosti i uopće intelektualne klime u našoj metropoli Zagrebu.

 

Srdačnim pozdravima i najboljim željama za Vaše uspjehe,

Dr.sc.Slobodan Elezović,prof.

 

 

1039
Kategorije: Kazalište
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Developed by LELOO. All rights reserved.