Autor: admin
Datum objave: 19.03.2020
Share


Plenković: Hrvatska se s ovakvom krizom još nikada nije suočila

Sjednica Vlade održava se u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice zbog potrebne distance među ministrima.

Plenković: Hrvatska se s ovakvom krizom još nikada nije suočila

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm#inbox/FMfcgxwHMPlMfbThPlwZlJPwfvqVLTdH


Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade da se Hrvatska s ovakvom krizom još nikada nije suočila te da su mjere koje su poduzete zbog epidemije koronavirusa strože od najtežih vremena Domovinskog rata.

"Hrvatska se s ovakvom krizom još nije nikada suočila. Mjere koje su poduzete jučer su strože čak i od najtežih vremena u Domovinskom ratu, kad je riječ o režimu života u cijeloj zemlji", ocijenio je premijer.

Kako bi dodatno predstavili izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo, Plenković će se večeras obratiti putem televizijskih medija.

"Obratit ću se da još jednom zajedno razumijemo da su nam trenutno uvjeti izvanredni, da se na njih moramo naviknuti, da život i funkcioniranje države mora ići dalje. Da veliku odgovornost pokažemo svi kao pojedinci te kao institucije, država i društvo kako bi bili na razini izazova koji je pred nama", rekao je.

Još jednom je apelirao na odgovorno i solidarno ponašanje svih građana. One starije dobi pozvao je na poseban oprez i pridržavanje mjera, a njihove obitelji, najbliže, susjede i volontere da naprave maksimalne iskorake u olakšavanju njihova svakodnevnog života.

"Iskustva drugih zemalja, gdje je nažalost jako puno smrtnih slučajeva, govore o tome da oni u najvećoj mjeri pogađaju ljude starije dobi. Zato još jednom apel svima - ostanite u kućama, ne dovodite sebe u rizik. Samodisciplina i odgovornost je u ovim okolnostima jedan od najvažnijih elemenata", poručio je Plenković.

http://hr.n1info.com/Vijesti/a492287/Koronavirus-u-Hrvatskoj.html


Premijer se večeras obraća javnosti

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm#inbox/FMfcgxwHMPlMnnvmDPHjNNmbrpKFNnGV


Sjednica Vlade održava se u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice zbog potrebne distance među ministrima. Odmah na početku sjednice ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o novim slučajevima zaraze u Hrvatskoj, broj oboljelih sada je 102.

Premijer Andrej Plenković je najavio da će se večeras obratiti javnosti kako bi dodatno predstavio izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo s obzirom na to da se Hrvatska nikada nije našla u ovakvoj situaciji.

"Mjere koje su poduzete jučer strože su i od najstrožih u Domovinskom ratu, zato ću se večeras obratiti javnosti putem televizijskim medija da još jednom razumijemo da su nam uvjeti izvanredni, da se moramo naviknuti ali da život i funkcioniranje države moraju ići dalje te da budemo na razini izazova pred nama".

Premijer je nabrojao strože mjere koje su danas stupile na snagu, a odnose se na socijalno distanciranje koje nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva (2) metra u zatvorenom prostoru i jednog (1) metra na otvorenom prostoru te zabranu javnih događaja i okupljanja, obustavu svih kulturnih djelatnosti i rada djelatnosti trgovine uz određene izuzetke.

"Mjere poduzimamo radi sprječavanje širenja zaraze, mjere socijalnog distanciranja što je dobar primjer za naše sugrađane kako bismo razumjeli koliko je situacija ozbiljna i koliko je osobna odgovornost pojedinca važna. Zato ćemo do daljnjega sjednice Vlade održavati ovdje, ako bude potrebno omogućili smo i video sjednice Vlade pri čemu bi svaki ministar bio u svom uredu".

"Da nije bilo racionalnog pristupa, sada bismo imali desetak tisuća oboljelih"

Premijer je podsjetio i da su poslodavci obvezni organizirati i rad od kuća ako je to moguće, otkazati sastanke, organizirati telekonferencije i zabraniti dolazak na radno mjesto onima s povišenom temperaturom ili ugroženim skupinama.

Dodao je i da će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u zemlju sukladno mjerama HZJZ-a.

"Mjere se mogu i dodatno pooštriti, a mogu biti i ublažene, ovisno o ponašanju"

Podsjetio je i na mjere koje je Vlada poduzela kako bi se nastavila gospodarska djelatnost, a radi se o paketu od 63 mjera za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti za što očekuje potporu u Saboru.

Plenković je zahvalio zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj liniji obrane, svim službama koje su maksimalno angažirane da se štete epidemija smanje te svima onima koji rade u otežanim uvjetima, posebno radnicima u prodavaonicama i vozačima u lancu opskrbe. 

Posebno se osvrnuo na pomoć starijim sugrađanima.

"Apeliram na oprez sugrađana starije dobi, na njihove najbliže, susjede i volontere da im olakšaju život, a njih pozivam na suzdržanost i pridržavanje mjera. Iskustva drugih zemalja govore da ovo najviše pogađa ljude starije dobe. Ostanite kući i ne dovodite sebe u rizik, samodisciplina je jedan od najvažnijih elemenata".

541
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.