Autor: admin
Datum objave: 10.06.2016
Share


Plenković je naglasio da se HDZ kao stranka koja pripada Europskim pučanima treba pozicionirati na političkom spektru desnog centra

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković iznio je svoje viđenje aktualne političke situacije u Hrvatskoj i HDZ-u te strateškog smjera stranke

Plenković održao govor na XVII. Općem saboru HDZ-a

http://www.andrejplenkovic.hr/article.php?id=1162&naslov=plenkovic-odrzao-govor-na-xvii-opcem-saboru-hdz-a

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković iznio je svoje viđenje aktualne političke situacije u Hrvatskoj i HDZ-u te strateškog smjera stranke

Andrej Plenković - Govor na XVII. Općem saboru HDZ-a - 28.5.2016.

https://www.youtube.com/watch?v=BUBMaJcbsZ0

Na XVII. Općem saboru HDZ-a, stranački izaslanici birali su zamjenika predsjednika HDZ-a, potpredsjednike stranke te članove Predsjedništva i Središnjeg odbora.

Plenković je naglasio da se HDZ kao stranka koja pripada Europskim pučanima treba pozicionirati na političkom spektru desnog centra, odnosno političkog mainstreama, te je podsjetio da je riječ o državotvornoj, okupljajućoj, pomirbenoj i najvećoj stranci koju je utemeljio prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Istaknuvši da živimo 26 godina u demokratskoj i neovisnoj Hrvatskoj, prije svega zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja u obrambenom Domovinskom ratu, Plenković je podsjetio kako je HDZ dao najveći doprinos da Hrvatska ostvari svoje strateške ciljeve članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

Izrazivši zadovoljstvo suradnjom u EP-u s kolegicama Šuicom i Maletić te kolegom Stierom, Plenković je kazao da je prioritet njihovog rada svakodnevno provoditi izborni program, što su uostalom i pokazali angažmanom kod podnošenja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji prije tri mjeseca te kontinuiranim naporima za jačanje položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutvnog naroda.

Napomenuo je da je HDZ u protekle tri godine ostvario pet izbornih pobjeda, od kojih je posljednja na parlamentarnim izborima osigurala odlazak s vlasti Kukuriku koalicije i SDP-a, ali je izborni rezultat donio zahtjevne pregovore s Mostom, nestranačkog premijera-stručnjaka te ograničeni utjecaj u nizu važnih resora.

Prije dva mjeseca uoči izbora za predsjednika stranke, javno sam rekao da su stabilnost Vlade i interes stranke najvažniji, kao i da ambicije svakog pojedinca moraju biti u drugom planu, poručio je Plenković. Dodao je i da se od modernih političara očekuju najviši standardi transparentnosti, odgovornosti te integriteta.

Istaknuo je da su aktualna politička kriza u Vladi i predstojeće glasovanje o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a loši signali za ugled stranke. Smatra da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana.

S obzirom na krizu političkog mainstreama u Europi, Plenković je upozorio da se i na izborima u Hrvatskoj pokazalo da su birači skloni glasati za treće opcije. Ujedno je naglasio da HDZ treba voditi računa i o stvaranju potencijalnih alternativnih opcija na desnom centru.

Samo detaljnom introspekcijom, ali i vjerodostojnim potezima koji su odvažni i stručni možemo pridonijeti da HDZ kao zreo i glavni akter u Vladi pronalazi rješenja za izazove i probleme hrvatskog društva u EU na početku 21. stoljeća, zaključio je Plenković.

   

1448
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.