Autor: admin
Datum objave: 05.07.2019
Share


Plenković najavio 'realan i trezven' pristup proširenju EU-a

Premijer poručuje......Berlinski proces.....

Premijer poručuje

Berlinski proces: Plenković najavio 'realan i trezven' pristup proširenju EU-a

Piše B.V., 05. srpnja. 2019. @ 17:10 

 Andrej Plenković u Bruxellesu (Foto: AFP)

Hrvatska će tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU-a nastojati pomiriti osjećaj frustriranosti u zemljama jugoistoka Europe zbog sporosti integracijskog procesa s jedne, i veliku rezerviranost prema proširenju u nekim članicama EU-a s druge strane, te realno sagledati kakav se kalendar budućih događaja može očekivati u sljedećem desetljeću, izjavio je u petak u Poznanju hrvatski premijer Andrej Plenković.

________________________________________

"Zemlje jugoistoka Europe imaju velike ambicije, ali sve dijele frustraciju zbog sporosti procesa. Istodobno u nekim zemljama EU-a, među kojima nije Hrvatska, imaju dosta velike rezerve i žele puno postupniji proces", rekao je Plenković nakon završetka sastanka na vrhu Berlinskog procesa, inicijative koja je osmišljena da se uslijed zamora od proširenje ne ugase posve napori na približavanju EU-u zemalja jugoistočne Europe.

"Imamo političku i predvodničku ulogu da pokušamo pomiriti ta dva osjećaja koji trenutačno postoje i na jedan realan i trezven način vidjeti što možemo očekivati za naše susjede u sljedećem desetljeću", dodao je Plenković.

 Komentar Ivane Petrović: "Hrvatska bi trebala voditi politiku malih poteza, a ne velikih ambicija"

Plenković ističe da će stoga Hrvatska tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU-a u svibnju sljedeće godine organizirati summit zemalja EU-a i jugoistoka Europe, koji će biti "prigoda da realno sagledamo što se može učiniti u pogledu dinamike svake od tih zemalja u smislu približavanja Uniji u sljedećih deset godina, u kontekstu novih institucija EU-a, novog proračunskog okvira i promijenjene atmosfere i raspoloženja prema proširenju u velikim članicama Unije".

1274
Kategorije: Društvo
Developed by LELOO. All rights reserved.